Syksy rupeaa kääntymään pikkuhiljaa loppusuoralle. Kesän lopussa mielessäni pohdiskelin, että panostan ja kehitän omaa mielenkiinnokseni muodostunutta palvelua, digimarkkinointia. En haali uusia projekteja, delegoin tekemisiäni, johdan selkeämmin jolloin aikaa itselläni jää kehittää palvelua ja isoa kuvaa.
No, kuinkas kävikään. Vaikka syksy on tuonut onnistumisia, uusia mahdollisuuksia ja oppeja on ison kuvan muodostamisen tavoite mennyt, voisinko sanoa pers*****en. Olen aiemmissa esseissänikin jo puhunut, että pakka on digimarkkinointipalvelun osalta levällään ja itse käytännön työtä on paljon. Runsas käytännön työ vie jaksamisen ja mehut kehittämisestä, jolloin on kehittämisen motivaatio ja riemu kokenut inflaation.
Kehityskeskustelussa Anun kanssa hän vinkkasi minulle lukemiseen tätä kirjaa. Tämäkin suositus tapahtui 2 kuukautta sitten. Syksyn mennessä ison kuvan suunnittelussa reisilleen kirja oli hyvä hetki pysähtyä vaiheittain miettimään millaisenä palvelun näen ja haluaisin sen tulevaisuudessa olla. Vaikka itselläni oli pieniä ennakkoluuloja Business model canvas-työkalusta antoi kirja loppujenlopuksi hyviä ja jopa hauskoja työkaluja ajatteluun.
Business model canva tulee elämään matkan varrella. Yksi tärkeimpiä asioita työkalua käytettäessä on muutoskykyisyys. Ajan myötä opit liiketoiminnastasi mikä on kannattavaa ja mihin tarvitset lisää resursseja pärjätäksesi. Esimerkiksi investoinneilla, uusilla kumppaneilla sekä uusilla kanavilla on vaikutus isoon kuvaan. Investoinnin tuovat kulupuolelle lisää menoja, mutta samalla voivat mahdollistaa lisää asiakkaita sekä kasvattaa myyntiä.
Tietoiset ja suuremmat muutokset liiketoiminnan kehittämiseksi on hyvä arvioida arvioida SWOT–työkalua hyödyntäen. Tällä tapaa pääset yksityiskohtaisemmin syventymään muutoksen aiheuttamiin vaikutuksiin ja pystyt mahdollisesti välttämään suuremmat sudenkuopat.
Itse koen tarvitsevani tällä hetkellä lisää apukäsiä tekemisiini, jolloin aikaa jää enemmän kehittämiseen. Varsinaisesti kulupuolelle ei suurempaa vaikutusta ole tällä hetkellä, sillä palkkaa tästä ei tarvitse kellekkään maksaa. Sen sijaan mahdollisuuksia on sitäkin enemmän. Muut ihmiset pääsevät syventämään oppejaan ja taitojaan ja koko liiketoiminta voi kasvaa. Paremmin hahmotella palvelulla pystymme myös tekemään lisää myyntiä, jolloin tulevaisuudessa pystymme palkkaamaan lisää työvoimaa.
Asiakkaan määrittäminen – Empathy map
Business model canvasia luodessa on monenlaisia lähestymistapoja eri liiketoiminnan sekä palvelun myötä. On liiketoimintoja, jotka rakentavat toimintansa tietyn tuotteen ympärille, jolloin he lähestyvät asiaa oman tuotteensa näkökulmasta. Itse näen tämänhetken työni sekä digipalvelun ennenkaikkea loistavan asiakasymmärryksen sekä luottamuksellisena yhteistyönä, kumppanuutena. Tämän vuoksi itse asiakkaan määrittely on erinomainen lähtökohta ongelmia ratkaistaessa. Se, että jatkuuko palvelu aina pitkäaikaisena kumppanuutena näkyy ajan myötä.
Asiakasprojekteissa olen painottanut asiakkaalle omien asiakkaidensa tunnistamista. Lisäksi markkinointia tehdessä asiakkaalle on tämä seikka myös itse tunnistettava. Empathy map on erinomainen työkalu asiakkaan määrittämiseksi. Kuitenkaan omassa liiketoiminnassamme emme ole saaneet omia asiakkaitamme määriteltyä. Puheen tasolla se on monesti ollut, mutta itse käytännön toteutus on jäänyt uupumaan. Syytä en osaa siihen kertoa.
Asiakasta määrittäessä tämän työkalun avulla olisi hyvä nimetä kolme erilaista asiakasprofiilia. Havainnollistimme tätä eräässä asiakasprojektissa kolmen eri tyyppisen asiakasprofiilin kautta; Tietoinen asiakas, potentiaalinen asiakas (tarve/ongelma) sekä täysin tietämätön asiakas. Nämä kolme erilaista asiakasta auttoi kyseisessä projektissa hahmottamaan hyvin millainen asiakas on kyseessä.
Millainen on sitten digipalveluiden tietoinen asiakas?
- Miltä hän näyttää?
-
- Kasvuyrityksen toimitusjohtaja
- Ei start up, liiketoimintaa vähintään 2 vuotta. Tällöin löytänyt tarvittavat uudet työkalut ja pystynyt vakiinnuttamaan toimintaansa.
- Tavoittelee vähintään nollatulosta kyseisenä vuonna.
- Tietää kuka olen ja mitä teen.
- Mitä ympärillä tapahtuu?
-
- Uskoo ja haluaa ymmärtää digitaalisuudesta
- Useampi työntekijä, litteä organisaatio
- Mitä ajattelee ja tuntee?
-
- On innostunut oppimaan ja haluaa kehittyä entistä enemmän
- Mikä on hänen asenteensa?
-
- Intohimoinen alaansa kohtaan, pystyy innostamaan ja innostumaan helposti
- Halua kasvattaa omaa sekä meidän liiketoimintaa.
- Suurimmat kipukohdat?
-
- Uusi digitaalinen aika, ostokäyttäytymisen uudistus
- Kuitenkin turvautuu ja luottaa ulkopuolisiin ja nuorempiin osaajiin. Ymmärtää, ettei kaikkea tarvitse tehdä itse.
- Mitä asiakas tarvitsee?
-
- Etsii kumppanuutta liiketoimintaansa. Samalla hyvän kumppanin lyödettyä pelkää sen menettämistä.
- Mittaa onnistumista arkipäivän toiminnassa sekä myynnissä.
- Halu ajatella erilailla
Digipalvelun liiketoiminnan Canvas
Kuten aikaisemmin mainitsin kuinka levällään kehitys digipalvelulle on antoi Canva hyvän syyn pysähtyä pohtimaan digipalvelun liiketoimintaa. Aikaisemmin tätä ei koko palvelulle ole tehty, vaikka olisi varmasti pitänyt tehdä se jo viime keväänä. Tekemäni Canvas on ehkä enemmän nykytila-analyysi, kuin se millainen sen haluaisin olla.
Canvasta tehdessäni huomasin monia ristiriitoja, jotka eivät ole tasapainossa ja jotka eivät toteudu tällä hetkellä. Esimerkiksi kriittisiä tehtäviä on todella kattavasti tällä hetkellä, kun taas resursseja on rajallisesti. Lisäksi tulevaisuus näyttää tullessaan onko esimerkiksi pyrkimys luoda kumppanuuksia liiketoiminnallisesti kannattavempaa vai tulisiko luottaa enemmän isoon volyymiin. Tässä tapauksessa oman liiketoiminnan analysointi ja mittaaminen sen näyttää! Lisäksi Tiimiakatemialta valmistuttaessa tulee paljon muuttumaan. Mahdolliset digimarkkinoinnin sparrailevat osaajat vähenevät ja palkkoja pitää maksaa, jolloin tämä vaikuttaa merkittävästi kulurakenteeseen. Tämä Canvas tulee muuttumaan toivottavasti vielä monet kerrat!
Innovoinnin työkalut
Kokonaisuudessaan kirjassa oli pysäyttävä ja sai paljon pohdittavaa tulevaisuuden Canvojen tekoon. Lisäksi innovointiin ja ajattelun aktivoimiseen oli hyvää opittavaa, jota veinkin jo treeneihin. Lehmäharjoitus, harjoittaa hiukan visuaalisuutta sekä tarinallisuutta, aktivoi ajattelua ja laittaa mielikuvituksen lentämään. Erinomainen harjoitus isoja innovointeja tehdessä!
Lehmäharjoitus:
- Pyydä ryhmäläisiä piirtämään 3 erilaista ominaisuutta omaavaa lehmää.
- Tämän jälkeen anna 3 minuuttia aikaa kehittää kunkin lehmän ympärille oma liiketoiminta.
- Esitelkää lehmänne liiketoiminnat.
Keskustele artikkelista