Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Buyology

Kirjoitettu 09.12.13
Esseen kirjoittaja: Simo-Pekka Pilli
Kirjapisteet: 2
Kirja: Buyology
Kirjan kirjoittaja: Martin Lindstrom
Kategoriat: 6.1. Asiakkuuden työkalut, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

 

Valitsin kirjan luettavaksi erään Tiimiakatemialaisen suosituksesta. Koen markkinointitaidot hyödyllisiksi ja neuromarkkinointi kuulosti avaavan uusia näkökulmia aiheeseen. Kirjassa esitetyt asiat olivat hyvin yllätttäviä ja semmoisia että niitä ei tulisi normaalisti edes ajatelleeksi tehdessään ostopäätöksiä.

 

 

Peilineuronit

Kun katsomme jääkiekko ottelua ja lempijoukkue tekee maalin hurraamme ja kun katsoo skeittivideota, jossa skeittari kaatuu jalkoväli edellä rappukaiteeseen saattaa itsekin irvistää kivusta. Peilineuronit selittävät tätä samaistumista henkilöihin ja tekemiseen. No miten se liittyy sitten markkinointiin? Malli-ihanteet ovat juuri peilineuroneiden hyväksikäyttöä. Kun hyvävartaloiselle mallille puetaan jotkin vaatteet päälle, ajattelee katsoja, että hänkin saisi samanlaisen vartalon käyttämällä mallin päällä olevia vaatteita. Malleja ei siis turhaan ole valittu tietyn kauneus-ihanteen mukaan. Peilineuroneita voi käyttää tiimimme pop-up joulukylä –projektissa. Kun mainostamme pipoa tai muita vaatteita hyvännäköisten mallimyyjiemme päällä, haluavat kaikki, jotka näkevät tuotteen samanlaisen, jotta he olisivat yhtä hyvännäköisiä. Myös Instagramia tulee hyödyntää markkinoinnissa.§ Peilineuronit tulevat olemaan tulevaisuudessa yhä suuremmassa osassa markkinointia ja tiedostamalla, mitä ne ovat ja kuinka ne käyttäytyvät voidaan ehkäistä ns. heräteostosten hankkimista ja samalla sitä voi käyttää itse hyödyksi markkinoinnissa. Jos alamme myymään kunnolla terassinlämmittimiä, voisi niistä tehdä mainosvideon, jossa kuvataan kahta terassia, toisella lämmittimien ympärillä istuvia iloisia asiakkaita ja toisella ilman lämmittimiä istuvia kylmissään värjötteleviä asiakkaita. Kukapa ravintoloitsija ei halua, että asiakkaat ovat tyytyväisiä palveluun.

 

Somaattiset merkit

Mainostajat koittavat luoda asiakkaisiin yllättäviä ja järkyttäviä tuntemuksia, sillä ne jäävät paremmin mieleen. Kirjassa oli esimerkki tehosekoitinmyyjästä, joka teki viedoita, joissa hän sekoitti jos jonkinlaisia asioita aina kodin elektroniikasta puutarhaletkuun. Tämä tapa herättää katsojassa yllättävän reaktion ja kaupassa valitessamme tehosekoitinta tulee kyseinen tehosekoitin ensimmäisenä mieleen yllättävästä videosta. Aion käyttää tätä somaattisten merkkien luontia tulevissa markkinointi tehtävissä ja koittaa miten onnistun siinä. Alitajunnan omat keskustelut liittyvät myös somaattisiin merkkeihin. Kun valitsemme kaupassa tuotetta suuresta valikoimasta, miksi päädyme tiettyyn tuotteeseen? Hinta voi olla yksi tekijä, mutta jos sitä ei oteta huomioon käy aivomme mietintätyötä siitä mikä tuote vaikuttaa parhaimmalta. Ostopäätökseen vaikuttaa monet tekijät, joita emme välttämättä edes tiedosta. Kaikki omat kokemuksemme muovaavat oman mielikuvan mitkä asiat ovat hyviä ja mitkä ei. Esimerkiksi tuotteen nimi, valmistupaikka tai logo voi vaikuttaa ostopäätökseen. Olenkin kiinnittänyt huomiota siihen miksi ostan jonkun tietyn tuotteen kuin toisen. Myös markkinoinnissa koitan ajatella miten tuotteen saisi eroamaan muista samankaltaisista tuotteista. Esimerkkinä Kivitaskun markkinoinnissa koitin miettiä miten sauna- ja kokoustilat, sekä sijainti eroavat muista ja miten eroavaisuudet saisi käännettyä palvelun eduksi.

 

Sensory Branding

Monen aistin hyödyntäminen on markkinoinnissa kaikkein tehokkain keino jättää mielikuva hautumaan tuotteesta. Kirjassa esitetyssä tutkimuksessa markkinoinnin tehokkuus pelkkään näkö- tai kuulo aisti oli paljon heikompi kuin yhdistelemällä haju-, maku- ja kuuloaisteja. Näköaistillemme tyrkytetään koko ajan mainoksia ja niille tulee sokeaksi. Ihminen ei millään pysty muistamaan kaikkia näkemiään mainoksia ja sen takia muiden aistien yhditäminen yhtälöön tuo uutta ulottuvuutta markkinointiin. Tämä tulee ottaa huomiion tulevissa projekteissa. Markkinoinnista tulee tehdä kokemus, joka jää mieleen ja aisteille myyminen toimii tässä hyvin. Lihamyynnissä käytimme avuksi maistiaisia ja mainoskylttien tukena. Maistiaiset olivat hyvä houkutin, joilla teimme paljon lisämyyntiä. RallaKallassa voisi myös soittaa ostamiseen kannustavaa musiikkia, joka saa ostajan hyvälle tuulelle ja sitä kautta kannustaa ostamaan.

 

 

Kirjassa kävi myös ilmi, että sanomme eri asioita mitä ajattelemme tietämättämme. Tämä on hieman yllättävää, sillä sitä luottaa itseensä aina paljon. Suhtaudun markkinointitutkimuksiin nykyään paljon kriittisemmin, koska kirjan tutkimus osoitti, että asiat eivät ole aina niin kuin ihmiset sanovat niiden olevan.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!