Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Buyology ostamisen anatomiaa

Kirjoitettu 26.05.13
Esseen kirjoittaja: Lari Pyykönen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Buyologo ostamisen anatomiaa
Kirjan kirjoittaja: Martin Lindrstom
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Buyology oli piristävää vaihtelua normaaleihin myynti kirjoihin ja teorioihin, useilla kirjoilla on tapana toistaa itseään. Oli mielenkiintoista lukea laajoista tutkimuksista jotka perustuvat aivokuvantamiseen erilaisilla teknologioilla. Kuinka näitä tutkimustuloksia voidaan käyttää ihmisten manipuloimiseen jotta he ostaisivat juuri sinun tuotetta. Itse suhtauduin kuitenkin aika skeptisesti kirjan sisältöön toki osaan myös samastuen.

Somaattiset merkit

Käyt ostoksilla ja päädyt ostamaan juuri atrian jauhelihan etkä sitä vieressä olevaa pirkka? Miksi näin kävi? Miksi päädyin juuri kyseiseen pakettiin. Kyseinen toiminta perustuu somaatisiin merkkeihin jotka ovat aivoihimme juurtuneita mielenmalleja. Aivomme yhdistävät automaattisesti tietyjä asioita aikaisiempien kokemuksien ja tietämyksen perusteella tiettyihin asioihin ja tuotteisiin jotka ovat ennen ollut oikea ratkaisu tai tuottaneet meille jotai mielihyvää.  Atria on kauan ollut suomenmarkkinoilla oleva lihamerkki joten siihen liittyy monia maukkaita muistoja ja paljon mielihyvää jota ruoka on tuonut mukanaan. Siksi aivomme yhdistävät meidät atriaan ja saavat usein ostamaan meidät tuotteen hinnasta tinkimättä. Raha on kummiskin vain rahaa, ei se 50sentiä meitä onnelliseksi tee. Sama asia on toteutunut myös coca-colan ja pepsin taistelussa. Pepsi teet massiivisen markkinatutkimuksen sokkotestina koehenkilöiltä kysyen kumpi maistuu paremmalta. Valtaosa rankkasi pepsin maukkaammaksi. Mistä coca-colan johtava asema sitten johtuu? Juuri näistä mielenmalleista kuinka jokainen kauemin ylänyt yhdistää coca-colan lapsuuden hyviin muistoihin.

Seksi

Kirja sisälsi myös tutkimuksen siitä myykö seksi. Tämä paljon puhuttu myynnin apuväline. Kävi kuitenkin ilmi että liika seksikkyys itseasias vei pois tehoa mainokselta koska aivosi eivät kiinnitä huomiota itse mainoksen viestiin. Monesti seksi kuitenkin onnistuu myymään sen kysenalaisen sisältönsä vuoksi. Ei ole kovin epänormaalia että käynyt niin että seksi on mainoskikkana aiheuttanut arvostelua ja puheensorinaa paheksuvien ihmisten keskuudessa joka on paljon arvokkaampaa mainosta yritykselle kuin itse epäsoveliasta sisältöä sisältävä mainos.

Peilineuronit

Peilineuronit olivat minusta todella mielenkiintoinen asia. Monelta kannalta katsottuna tosin erittäi arkinen asia jos alat miettimään sanontaa ”seura tekee kaltaisekseen” tai ”joukossa tyhmyys tiivistyy” niin kyllä peilineuronien olemassa olo ollaan aina tiedetty. Menet syrjäiselle slummialueelle jossa kaikki näyttävät surkealta niin ei varmasti hymyilyttä sinuakaan. Tämä pätee myös akatemian henkeen nämä hienot neuronit ovat luoneet aikanaan hyvän yhteishengen tiimiakatemialle koska innostus tarttuu ja siksi ymmärränkin miksi yhteishengen ja menestyksen ilmapiirin luominen on meille tärkeää. Olen kuitenkin huomannu viimeaikoina entistä enemmän negatiivistä ilmapiiriä vaikken itse sille suurempaa syytä nää? Tämä tarttuu ja siksi se on todella pahasta. Mielestäni menemme kaikki tiimeinä ja oppijoina kokoajan eteenpäin vaikka yleisilmapiiri onkin tappiollinen. Siksi haluaisinkin haastaa kaikki tiimiakatemialla kaaosta ja muutosta negatiivisen kautta ajavat ajattelemaan, Muutatteko oikeasti tiimiakatemiaa paremmaksi paikaksi vai kannustatteko vain yhä useampia äänestämään jalaloillaan ahdistuksen kohdatessa?

Tuotesijoittelu

Tuotesijoittelusta mielenkiintoinen case oli american idols. Monesti ajattelemme että ei meihin mainokset tehoa mutta kysyässeni 10 satunaiselta ihmiseltä mikä tuote tulee american idolsista mieleen he vastasivat kaikki hetkeä epäröimättä coca-cola. Tiedä sitä onko mainos vaikuttanut meidän ostopäätöksiin koska olemme tienneet kyseisen brändin niin kauan mutta ainakin tietoisuutta kyseisestä tuotteesta ohjelma lisää. Ohjelmaan ollaan upotettu coca-colan punainen moneen sisustus elementtiin, tuomarit juovat coca-colaa ja jopa jotkin huonekalut muistuttavat colaa muodoltaan. Cola on siis luotu osaksi ohjelman sisältöä. Sama kävi tom cruisen ja Ray Banien kanssa elokuvassa top gun. Kun tuote on tehty osaksi tarinaa ei sitä osata syyttää mainokseksi. Toisin kun toinen idolsia sponsoroiva ford käytti saman verran rahaa mainontaan jotta sai idolsin väliajoille mainoksen pyörimään. Ford kohtasi ihmisten suojamuurit ja juhlasi rahansa tulosten mukaan kokonaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!