Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Buyology pinkun silmin

Kirjoitettu 01.12.15
Esseen kirjoittaja: Emma Kyyrä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Buyology
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Markkinointi ja mainonta. Jotain mitä olemme tulleet tänne opiskelemaankin osittain.

Syksyllä innostuin markkinoinnista ymmärtäessäni sen olevan muutakin kuin mainoksia siellä täällä. Innostus laantui huomatessani, että markkinointia on kaikkialla, enkä voi millään tavoin enää keksiä mitään uutta, eikä ole mitään tuotettakaan. Lopetin markkinointikirjojen lukemisen, ja koko aiheen ajattelun.

Kevään tullen, mieleeni painui Buyology. En tiennyt mitä kirja käsittelee, mikä se on tai mitä siitä voisin oppia. Bongasin kirjan kirjastosta, lainasin ja luin. Huomasin palanneeni markkinointiin, jopa koukuttuvani aiheeseen uudelleen hieman. Sillä ymmärsin.

Olen fiilisostostelija, rakastan ostaa ja tykkään ostaa outoja asioita. Miksi, en edelleenkään sitä tiedä, kirja ei vastausta antanut, mutta selkeytti sitä. Sai taas kerran pohtimaan omia ostokäyttäytymisiään ja syitä miksi ostan juuri sitä mitä ostan.

Miksi apple kiehtoo minuakin, miksi en voi ostaa perus markettikenkiä, vaan haluan merkkitennareita, ja käytän niitä kesät talvet vaatteista huolimatta. Miksi maksan mielellään 90€ adidaksesta kuin 10€ samannäköisistä tennareista?

Kuinka buumit ja muoti vaikuttaa?

Hetki sitten markkinoille tulivat järkyttävän näköiset crocsit. Ihmiset hullaantuivat, maksoivat useita kymmeniä euroja muovinpalasista. En edelleenkään tiedä. Uutuus, ja kait niitä myytiin jollain terveyshyödyilläkin. Ainakin sairaalatyöntekijät kenkiä edelleen käyttävät. Rinnalle tulivat kuitenkin ”puutarhasandaalit”. Näitä tohveleita myytiin kaikkialla, 5€ pari. Crocsien suosio väheni selvästi. Niiden brändissä oli jokn pielessä. Merkkiä ei suoraan yhdistetty hyötyyn tai laatuun, jota muut eivät pystyisi saavuttamaan. ”Ostaisin ehkä aidot crocsit lapselleni, mutta itselleni jotkin halpikset” sanoi eräs äiti, jonka vieressä asiaa pohdin ääneen. ”Ulkomuotonsa vuoksi en itseeni niissä panostaisi, ihan sama mitä pihassani käytän, ei sitä merkkiä siellä kukaan tule vahtaamaan kuitenkaan, ja eteisen kaapissa ne muuten ovat piilossa” hän jatkoi kun asiasta utelin lisää.

Merkki vaikuttaa siis kun haluamme näyttää muiden silmissä ”paremmilta”. Varakkaammilta, ympäristöä ja Afrikan lapsia ajattelevilta. Ostoksillamme osoitamme arvojamme. Tai esitämme niitä muille, sitä mitä haluaisimme olla. Tällä hetkellä luonnollisuus, superfood, eettisyys ja ekologisuus tuntuvat olevan asioita, joita nykyään halutaan näyttää ihmisille. Hei, mäkin olen tällainen luomuhifihippi, kannan ylpeänä oikein näkyvällä Punnitse & Säästän pussia, juon kookosvettä ja smoothieta, ja vaatteet on suoraan kirpparilta. Repun sisällä, joka pidetään visusti salassa, on halpismakkaraa, ulkomaista, omenat on suoraan puolasta, ja hiusväri polttelee iltaista värjäyshetkeä suunnitellen. Mutta hei, ulospäin näytän kuitenkin ajattelevaiselta ja järkevältä tyypiltä.

Ja se yhteenkuuluvuuden tunne. Tällaisista arvoistahan nykyään kaikki välittävät, tätä me haluamme olla, tätä meille huudetaan kaikissa mainoksissakin: luonnonmukainen, stevia, ei keinotekoisia, ei lisättyä sokeria, ei sitä, tätä eikä tuota.

Mitäs sitten?

Jos ei tuotteessa ole lisättyä sokeria tai lisäaineita, on siinä varmasti luonnollista sokeria ja prosessoituja asioita. Ei E-koodeja, mutta silti vaikka mitä muuta. Meitä viilataan linssiin. Kokoajan kaikkialla. Eikä se haittaa, ainakaan markkinointia.

Kuluttajille myydään mielikuvia. Ja se toimii.

Olisikin erittäin mielenkiintoista rakentaa brändiä tuotteelle. Pientä esimakua tämänkaltaisesta oli koettavissa rakettipäivillä, kun vierailimme/työskentelimme Hartwallilla. Kuinka myydä oluuta nuorille naisille, minkälainen uusi tuote olisi paras nuorille, millä tavalla oluen myyntiä voisi lisätä?Tykkäsin siitä todella. Ja innostuin taas hieman.

Uskon saavani tähän vielä useammankin mahdollisuuden elämäni aikana. Ja siihen asti voinkin panostaa oman sekä Mittavan brändiin, Tiimiakatemian sekä eri projektejen brändiin, ja niiden tuomiin mielikuviin.

Kirjassa mainittiin myöskin Abercrombie & Fitch. Itsehän ilman muuta rapakon toisella puolen vieraillessani halusin kyseisessä liikkeessä käydä, paidattomat miehet, treenatut ja hyvännäköiset, yökerhomainen tunnelma ilman ällöttävää baarihajua, sekä speciaaliolo jonottaessa kauppaan, tekivät liikkeestä elämyksen. Elämyksen, joita jokainen meistä elämässään haluaa jostain saada.

Itseni kohdalla elämysten ja kokemusten arvostaminen on vieläpä ehkä hieman korostuneempaa kuin joillain muilla ihmisillä. Arvostan toisten ihmisten kokemuksia, ja sallin tämän vuoksi hulluttelua, typerien asioiden tekemistä ja kokeilemista välillä lähes liiallisuuksiin. Mutta miksi ei? Ompahan paljon uisteltavaa ja kerrottavaa vanhuksena (ellei typeryyksiinsä kuole :D).

Aloin miettimään onko minussa jokin vialla. Kirjailijan selittäessä peilisolujen toimintaa, en tunnistanut itseäni. En itke elokuvissa, en osaa samaistua hahmoihin, en matki toisten puhetyyliä, enkä ole kovin mielitekojen uhri. Mitä taas tupakkatutkimukseen tuli, voin toisaalta myöntää, että nähdessäni esimerkiksi maassa, kuvassa tai vastaantulevan taskussa olevan nuuskapurkin, on oma lähes samantien hyppysissäni.

En saa tätä vietyä tällä hetkellä kovin hyvin millään tavalla käytäntöön. Olen luistanut kaikki markkinointityötehtävät kevään aikana. Mietin kuitenkin useampaan otteeseen Tour De Filmiä sekä Saunalauttaa, kesäprojektejamme, kirjaa lukiessa.

Miltä Saunalautalla tuoksuu, miltä siellä näyttää, mistä tuotteet siellä ovat, ja millainen tunnelma meillä työntekijöillä on.

Miltä siellä tuoksuu? No puulta, kesältä ja vedeltä.

Modernisoimme lauttaa vaihtamalla verhot ja verhoilemalla penkit sun muut. Lisäksi huomioon otettiin saunaan tulevien Rentosaunan tuotteiden tyyli, ja nyt siellä näyttää erittäin mukavalta ja viihtyisältä. Ei enää vanhalta mummonmökiltä, vaan modernilta, vähän enemmän luksukselta. Saimme sponsoriksemme Rento-Saunan, joka lähetti mukavan paketin tuotteitaan, hyviä saunatuoksuja, kuorinta-aineita sun muuta. Ainakin itse viihdyn lautalla erittäinkin hyvin, olen viettänyt siellä aikaani ihan huvin vuoksi ja myöskin esseiden vuoksi 🙂

Ei mitään valitettavaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!