Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Centti-peliä

Kirjoitettu 27.02.13
Esseen kirjoittaja: Timo Perttunen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kolikon Kääntöpuoli
Kirjan kirjoittaja: Eetu Hyppönen
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kolikon kääntöpuoli

– Lukiolaispojasta kolikkokuninkaaksi

EETU HYPPÖNEN

 

Kirja oli aika mielenkiintoinen, koska se vahvasti liittyy omaan elämään tällä hetkellä. Eetun tuntemukset kirjassa olivat monesti samankaltaisia kuin itsellänikin ja molemmat olemme sidottuina liiketalouden maailmaan.

Kirjan kirjoittaja on Eetu Hyppönen ”Kolikkokuningas”, joka perusti yrityksen ennen kuin oli edes täysi-ikäinen. Pakko antaa kaverille respectit siitä, mutta kirjan luettuani ajauduin hieman ristiriitaan sen suhteen että, olenko tässä tapauksessa Eetun puolella vai häntä vastaan.

 

Tarinahan menee kutakuinkin silleen että, Eetu perustaa nuorena jamppana ”vahingossa” yrityksen. Eetu ei tiedä yrittämisestä hirveästi ja tekeekin paljon virheitä. Silti Eetu elää tuhkimotarinaa ja hänen yrityksensä lähtee huimaan kasvuun. Loppupeleissä Eetun kokemattomuus kostautuu ja mm. vuonna 2010 hänellä luettiin Helsingin käräjäoikeudessa syytteet 17 eri rikoksesta, mm. törkeistä kirjanpitorikoksista, törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja petoksista.

 

Onnenpotku

Sain sellaisen käsityksen kirjasta että, Eetulla kävi aluksi aika kova tuuri kun hän teki ensimmäisen kolikkokauppansa, vielä ennen yrityksen perustamista.

Eetu oli ostanut keräilysarjan kolikoita (jokaista euronkolikkoa yksi kappale), jotka hän sitten päätti myydä netissä. Siihen aikaan euro oli uusi käsite ja keräilijät maksoivat tällaisista seteistä melko paljon. Eetu myikin sarjan hintaan 75€, kun hän itse oli sen kaupasta ostanut n. neljällä eurolla. Aika kovat katteet!

Tuuriahan hänelle kävi ostajan suhteen! Ei ollut mikä tahansa ostaja vaan mies, joka halusi ostaa kolikoita tuhansittain lisää. Ostajan kautta Eetu sai suhteita sekä apua ja loppupeleissä hän päättikin perustaa oman yrityksen.

No en kerro kirjasta enempää, saatte itse lukea…

 

Taustatietoa:

Kirjan luettuanne nämä jutut selittyvät tarkemmin, mutta lyhyesti. Eetun bisnes oli myydä kolikoita. Niiden arvoa nosti kolikoiden paketointi. Eetulla oli hyvät suhteet ulkomaille, sillä tavoin Eetu sai myytyä niitä sinnekin.

 

Mitä opin:

  • Lähestulkoon aina tarvitaan onnea
  • Suhteet ja hyvät välit ovat elintärkeitä
  • Paketti ja paketin visuaalisuus on tärkeää
  • Koulutus on tärkeää, mutta käytännön kautta oppii parhaiten. Silloin kylläkin tulee tehtyä enemmän virheitä.

 

Eetun virheet:

  • Maksoi käyntikorteista 3000€
  • Hänen olisi tullut kertoa aikeistaan myös yhtiökumppaneille
  • Hänen olisi tullut ottaa asioista enemmän selvää eli taustatyö

”Mikäli sinulla on hyvä idea, niin sinun ei tarvitse eikä pidä kuin keskittyä siihen. Voit aluksi ottaa kaikki yrityksen tarvitsemat palvelut ulkopuolelta: kirjanpitäjät, tilintarkastajat ja aina siivouspalveluihin asti. Idean isän ei pidä käyttää aikaansa mihinkään muuhun kuin itse toimintaan ja nimenomaan siihen mistä yhtiö saa tulonsa.”

– Eetu Hyppönen

 

VÄÄRIN! Niin väärin kun olla ja voi. Ainakin minun mielestäni. Jos et ole syntynyt kultalusikka suussa, ja käytät yhtään tervettä järkeä, niin sinä teet mahdollisimman paljon itse, koska sillä saat säästettyä omaisuuden, eikä yritys mene konkurssiin ennen kuin se on edes pystyssä.

Muutamat Eetun sanomiset kuulostivat hieman epäkypsiltä, mutta ymmärtäähän sen.

Taas jotkut sanomiset olivat mielestäni erittäinkin hyviä mm.:

 

”Kaikkien tulisi elämässään kokea konkurssi, koska aina ei voi mennä hyvin.”

Tällä ei varmasti tarkoiteta pelkästään yritystä vaan myös jokapäiväistä elämää. Yhdyn tähän lausahdukseen täysin. Pitää käydä pohjalla, jotta voi nauttia taas onnistumisista.

 

Timo Perttunen

tipi@mittava.fi

Mittava Innovations

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!