Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Chef´s table

Grant Achatz
Luovuus ja erilaisen ajattelun taito. Uskallatko toteuttaa ajatuksesi, jos keksit jotain täysin uutta ja erilaista? Kuinka usein sitä ajattelee vain ideaansa täysin läpällä, eikä edes mieti loppuun asti voisiko idea sittenkin olla toteutuskelpoinen jollain uskomattomalla ja järjettömällä tavalla.
Voisinko minä olla joskus se joka päästää ilmoille järjettömiä ideoita ja vieläpä onnistuu toteuttamaan ne, ja mielellään voitokkaasti.
Voisin sanoa, että ehkä päräyttävin tunnin dokumenttijakso minkä olen ikinä eläessäni nähnyt! Ehdottomasti suosittelen kaikille, jotka haluavat vähääkään inspiraatioita mihin tahansa ajatuksiin ja uuden luomiseen.

Käsittämätön ajatusmaailma
Siitä on ehkä puolisen vuotta, kun satuin katsomaan erään Netflixin Chef´s table jakson, joka kertoi Grant Achatzin urasta kokkina ja keittiömestarina (toisen tuotantokauden ensimmäinen jakso). Hänen ajatusmaailmansa, ideansa ja toteutuksensa kaikessa mielenkiintoisuudessaan oli jotain todella uskomattoman kiehtovaa! Hän kehitti ihan uusia tapoja ja tyylejä tarjota ruokaa ja tehdä ruokailusta ikimuistoinen ja elämyksellinen kokemus.
Olen katsonut saman jakson tähän mennessä varmaankin kolme kertaa ja ihan varmasti tulen katsomaan sen vielä tämänkin jälkeen uudelleen ja uudelleen. Jokainen katsomiskerta jättää minut sanattomaksi ja inspiroituneeksi tekemään ja luomaan jotain täysin uutta ja mullistavan erilaista.

Luovuus
Ajatuksen ja idean jälkeen tulee vastaan toteutus. Jaksossa esimerkiksi Grant sai ajatuksen leijuvasta ruuasta. Kuinka sen sitten toteuttaa? Se on jo täysin toinen asia. Lähes kaikki on kuitenkin mahdollista toteuttaa, jos omaa tarpeeksi luovuutta ja kekseliäisyyttä. Leijuva ruoka onnistui jaksossa heidän keksimällä käyttää heliumia. He käyttivät sokerityötekniikkaa ja loivat sokerimassan, joka oli niin kestävää ja kimmoisaa, että he onnistuivat puhaltamaan siitä heliumilla ilmapallon. Asiakkaan nauttiessa makeaa jälkiruokaa pöytäseurue saa päälle vielä makeat naurut heliumin aiheuttaman äänenmuutoksen johdosta.

Sitkeys ja periksiantamattomuus
Grant Achatzin tarinassa ilmenee myös, että aina kaikki ei mene niin kuin pitää. Elämässä joskus sattuu vastoinkäymisiä, mutta niistä selviää ja pääsee yli, sekä parhaassa tapauksessa oppii paljonkin. Tärkeintä kuitenkin on se, että ei luovuta. Jos jokin asia ei toimi, täytyy keksiä jotain muuta. Kaikista tärkeintä on kuitenkin aina muistaa, että et ole yksin. Toisiin luottaminen ja toisten tuki on kaikki kaikessa vaikeina aikoina. Ei ole ollenkaan väärin tukeutua toisiin.
Itse voin heijastaa tilannetta käsieni terveydentilaan. Leikkaus tulossa molempiin ja mielessä pyörii ajatukset, mitä teen, jos leikkaukset epäonnistuvat? Miten ylipäätään osaan olla aloillani ja jättää työni toisille toipumiseni ajaksi? Miten voin tuoda oman osuuteni kevään budjetista tiimini tilille jos en voi pariin kuukauteen tehdä ollenkaan töitä? Kaikenlaiset kauhukuvat ovat pyörineet mielessäni, mutta ensinnäkin luotan kirurgini ammattitaitoon. Uskon myös tiimini tukeen ja ymmärtäväisyyteen. Olen luottavainen siitä, että kaikki menee hyvin, vaikka vähän jännittääkin.
Näin minä ajattelin ennen leikkausta ja nyt ensimmäisen käden operoinnin jälkeen ja nyt voin sanoa murehtineeni ehkä liian paljon. Ainakin oikeasta kädestäni on tulossa erittäin toimina ja hyvä käsi! Eli hyvin pääsen työskentelemään keväällä ja kesällä, eikä poissaolojakaan tullut leikkauksen takia. Piakkoin leikataan toinenkin käsi ja sitten alkaa kuntoutus ja toipuminen oikein kunnolla.

Minä kondiittorina
Kondiittorin ammatissa on samoja vapauksia luoda ja toteuttaa itseään kuin ravintola-alallakin. Kenties jopa paremmat mahdollisuudet ottaen huomioon tekniikoiden ja raaka-aineiden uskomattoman kirjon sokeritöiden taitamisesta suklaan täydelliseen temperointiin ja käsittelyyn. Kuitenkin bisnekseen yhdistäessä nämä kaikki tekniikat eivät sovellu vaan ovat ennemminkin taitojen mittelöintiin kisatilanteita varten. Se on todella harmillinen asia ja suurin siihen, etten itse lähtenyt jatkamaan pidemmälle kondiittorin uralla. Ja se on myös syy siihen, miksi aloin opiskella yrittäjyyttä. En millään jaksaisi tehdä toisen keksimiä leivoksia päivästä toiseen, varsinkin jos uusia tuotteita tulee valikoimaan ainoastaan sesongeittain. Mistä sitä kuitenkaan tietää jos jonain päivänä saan vielä hurjan idean ja inspiraation luoda oman tajunnanräjäyttävän yrityksen, jossa pääsen kehittämään tuotteita jatkuvasti ja luomaan kokonaisuudesta elämyksen asiakkaalle.

Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!