Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Coaching for dummies

Kirjoitettu 07.05.14
Esseen kirjoittaja: Katri Rutanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Esimies ja coaching
Kirjan kirjoittaja: Maria Carlsson & Christina Forssell
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut, 5.1. Valmentaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen muutaman viime kuukauden aikana yrittänyt kirkastaa coachingin tarkoitusta ja merkitystä itselleni. Siihen kuuluu paljon liikkuvia palasia joita ei kovin nopeasti ehkä pysty omaksumaan. Tämä essee on tarkoitettu vain ja ainoastaan valmentajuuden ja valmentavan johtamisen kirkastamiseen. Tämä essee toimii myös ohjenuorana syksyllä VTL:nä toimiessani. Eli siis kun palaan kesällä Myllytuvalta ja olen unohtanut päästäni kaiken järkevän, kaivan tämän esseen esiin.

Suomen coaching-yhdistyksen sivuilla coachingia määritellään seuraavanlaisesti:

Coaching auttaa asiakasta fokusoimaan ajatteluaan ja toimintaansa, saavuttamaan tavoitteitaan sekä suunnittelemaan toimintastrategioita. Sen avulla saadaan aikaan punnittuja päätöksiä, reflektoivaa oppimista ja syvällistä kehitystä.

Coaching antaa välineitä omissa rooleissa kasvamiseen ja ja intoa tavoitteiden saavuttamiseen. Coaching tähtää valmennettavan yksilön tai organisaation kokonaisvaltaiseen kehitykseen, kasvuun, tasapainoon ja ekologisuuteen parantamalla asiakkaan suorituskykyä ja toimintatapoja.

Coach auttaa valmennettavaa ihmisenä ja yksilönä kehittymään ja hyödyntämään koko nykyisen ja käyttämättömän potentiaalinsa. Näin valmennettava saavuttaa ja myös ylittää omat tavoitteensa ja auttaa koko organisaatiotaan menestymään.

Yritykset, joiden henkilöstö tekee yhteistyötä coachin kanssa, saavuttavat huomattavia parannuksia sekä yksilötasolla (mm. yhteistyö paranee merkittävästi, sitoutuminen ja työtyytyväisyys kasvavat ja erilaiset ristiriitatilanteet vähenevät) että yritystasolla (mm. tuottavuus, laatu ja tulos kasvavat, asiakastyytyväisyys paranee ja organisaation sitoutuneisuus vahvistuu).

Coaching on prosessi, jossa valmentaja auttaa ihmistä ottamaan käyttöönsä omia voimavarojaan niin, että hän voi saavuttaa tavoitteensa.

Pidän ajatuksesta jossa ihmisestä itsestään kaivetaan jo olemassaolevia voimavaroja ja vahvistetaan niitä. Liian usein olen itsekin heittänyt hukkaan tai jättänyt tekemättä asioita joissa olisin voinut kehittyä hyväksi. Usein kun miettii tulevaisuuttaan ja mahdollisuuksiaan yksin, jäävät vaihtoehdot ja skaala huomattavasti pienemmäksi kuin jos apuna olisi joku muu.

Isoissakin organisaatioissa kaikessa on loppujen lopuksi yksilöistä. Jos yksilöt eivät voi hyvin, kuinka organisaatio voisi toimia halutulla tavalla? Sama on tiimiyrityksessä. Jotta tiimiyritys toimisi hyvin, on yksilöiden toiminnan tason oltava paras mahdollinen. Näin ei tietystikään hyvin usein ole. Meillä on nyt herätty yksilöajatukseen. Olemme aiemmin ajatelleet ”meitä” ja ”miten tiimin toimintaa voidaan parantaa”, mutta kaikki lähtee yksilöistä.

On siis tärkeää heti vuoden alussa tutustua hyvin jokaiseen pinkkuun ja oppia tuntemaan heitä. Uskon että henkilökohtainen kontakti luo itsevarmuutta pinkkuun ja auttaa pääsemään alkuun. Jos oma VTL:ni olisi alusta asti tutustunut paremmin ja tsempannut jutuissa niin alussa olisi ollut itsevarmempi olo.

Se onko VTL:nä toimiminen enemmän valmentavaa johtamista vai coachingia, on vielä vähän kysymysmerkki. Haluaisin ajatella että se on molempia!

”Yksi oivaltavan coachingin pääperiaatteista on coachattavan näkeminen etevänä, fiksuna ja oppivana ihmisenä, jonka ei tarvitse muuttua tullakseen ’paremmaksi’.”

Pinkuillakin on kaikki tarvittavat voimavarat tavoitteisiinsa pääsemiseen, tarvitaan vaan oikeaa kannustusta. Oma osallistumiseni pinkkutiimin toimintaan voi helposti mennä siihen että puutun liikaa asioihin. On kunnioitettava tiimin päätöksiä, sillä ne eivät ole minun päätöksiäni. Voin parhaani mukaan yrittää ohjata heitä olemaan tekemättä samoja virheitä kuin me, mutta liikaa ei saa puuttua.

Coachin mielentila:

1. Kuunteleminen

2. Uteliaisuus

3. Yhteyden muodostaminen

4. Itsehillintä

VTL:nä haluan panostaa juuri tuohon yhteyden muodostamiseen. Haluan että minulle on helppo tulla kertomaan haasteista mutta myös niistä hyvistä jutuista. Haluan olla mahdollisimman helposti lähestyttävä jotta pinkut saavat minusta kaiken mahdollisen hyödyn irti.

Tunnustuksen antamisesta tuli kirjaa lukiessa ahaa-elämys. Tämä ei ole minulle itselleni kovin luontevaa, mistä ikinä sitten johtuukin. Annan tunnustusta usein vain sanomalla ”hyvin tehty” tms. Se ei loppujen lopuksi edes ole kovin palkitsevaa toiselle! Tässä kirjassa luetellut hyödylliset teesit joita voi käyttää sekä VTL:nä että ihan jokapäiväisessä elämässä:

1. Antaessasi tunnustusta pyri antamaan tunnustusta henkilöstä itsestään (ominaisuudet, persoona, arvojen kunnioittaminen), älä pelkästään tämän teoista.

2. Älä arvioi coachattavan tuloksia, vaan esitä tunnustusta siitä, että tämä on saavuttanut omat tavoitteensa.

3. Ole aina rehellinen tunnustuksen antamisessa.

4. Anna tunnustusta anteliaasti. Sitä on vaikea käyttää liian usein.

Tässä muutamia perusjuttuja valmentamisesta, coachaamisesta tai mistä ikinä joita aion käyttää vastedes. En edes yrittänyt tehdä tästä mitenkään johdonmukaista esseetä vaan keskityin pohdiskelemaan niitä juttuja mitkä säväyttivät.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!