Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka ideat syntyvät

Creativity by accident

Kirjoitettu 15.10.13
Esseen kirjoittaja: Sini-Tuulia Ahonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kuinka ideat syntyvät
Kirjan kirjoittaja: Jussi Koski, Saku Tuominen & Ilkka Kärkkäinen
Kategoriat: 7. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuinka ideat syntyvät

Sini Ahonen, 2013

 

Markkinoijan tie koulutusohjelman 4. kontaktikerralla käsittelimme tuotteistamista ja synnytimme uusia konsepteja. Toimin oman ryhmäni markkinaattorina ja ehkä suurin kysymykseni oli, kuinka porukka saadaan ideoimaan. Mietin tuota kysymystä vielä pitkään tuon synnytyksen jälkeenkin ja päätin etsiä käsiini kirjan joka voisi auttaa siinä. Kuinka ideat syntyvät lupaa olla luovan ajattelun käsikirja ja opettaa lähes jokaisen luovemmaksi ajattelijaksi, mutta mitä ihmettä se luovuus edes on?

 

Olenko minä luova?

Uskoisin että jokainen meistä on joskus epäillyt omaa luovuuttaan. Kuulen usein lauseita: enhän minä ole yhtään luova kun en osaa piirtää tai laulaa tai mitä ikinä ihmiset pitävätkään luovana. Mutta kuka on sanonut niiden olevan luovuutta? Nehän ovat vain osaamista. Seuraava ajatus luovuudesta on yleensä keksiä jotain uutta. Mutta todellista luovuutta on vain yhdistellä vanhoja asioita uuteen tarkoitukseen.

Jos epäilet omaa luovuuttasi, kehotan sinuakin tekemään tämän kirjan neuvoman luovuustestin.

 

1. Kiinnostus: Onko minulla suurta kiinnostusta mitään kohtaan? Onko elämässäni osa-alueita, jonka koen hallitsevani ja joka kiinnostaa minua?

  • Olen kiinnostunut elämyksistä, ihmisistä ja rockabilly elämäntavasta. Asioiden hallitsemisesta en sitten tiedä, mutta ainakin halua oppia riittää.

2. Kunnian himo: Onko minulla aitoa halua ja kunnianhimoa opiskella asioita ja ajatella niihin liittyviä, sekä uusia ajatuksia?

  • Näihin asioihin minulla on paitsi halua, myös intohimoa.

3. Aika: Vaikka minulla olisi halua, onko minulla aikaa?

  • Eikös aika ole aika pitkälti järjestelykysymys? Jos halua riittää tarpeeksi, löytyy halua myös järjestää aikaa.

4. Itsetunto: Uskallanko ajatella uusia ajatuksia, vaikka monet ovat erimieltä? Olenko hyväksynyt, että välillä voi epäonnistua?

  • Kinkkinen kysymys, ajatuksen tasolla voin vastata kumpaankin myöntävästi, mutta käytännön tasolla sortuu yleensä helpompiin ratkaisuihini.

 

Lue. Paljon. Kaikkea.

Seuraa. Paljon. Kaikkea.

 

Minua ahdisti kesän jälkeen todella paljon, kun olin keskittynyt muutaman kuukauden vain suorittavaan hommaan ja oppiminen tuntui pysähtyneen kokonaan. Kun akatemia jatkui, janosin uutta tietoa ja oppia ja tämän syksyn mantrani on ollut: Lue. Paljon. Kaikkea.

Tässäkin MT avasi silmiäni. Ei riitä että luet, sinun täytyy seurata. Seuraa. Paljon. Kaikkea. Seuraa somea, seuraa ihmisiä, seuraa ympäristöä, seuraa kaikkea. Pidä mieli avoimena ja ole hereillä. Niin ne ideat syntyvät.

 

Mieti pala kerrallaan

Hoksasin tuossa yhtenä päivänä muistivihkojen tarkoituksen. Ei muistivihkoja ole keksitty muiden ajatusten kopiointiin vaan omien ajatusten muistamiseen.

 

”Jokainen säveltäjä tuntee ahdistuksen, joka syntyy siitä, kun ei muista ideaa jonka sai mutta jota ei kirjoittanut muistiin.” – Hector

 

Se tuntuu yksinkertaiselta, mutta käytämmekö me vihkojamme niin? Kirjassa kehotettiin keräämään omaa ideapankkiaan. Olen nyt opetellut kirjoittamaan ylös mahdollisimman paljon ajatuksiani, ja olen huomannut sen hyödyn varsinkin esseitä kirjoittaessa. Kun inspiraatio on hukassa, selailen hetken muistiinpanojani, luen muutaman lentävän lauseen ja kappas! sieltähän se idea taas syntyikin.

 

Ymmärrä aikasi arvo

Kun se on kalenterissa, se muuttuu työksi, joka pitää tehdä.

Kiire on luovuuden pahin vihollinen. Toinen pahis on kyynikot jotka pilaavat tunnelman, mutta kiire on huomattavasti helpompi selättää. Laita kalenteriisi aikaa ajattelulle. Kun varaa joka viikosta edes tunnin tai parin pelkälle ajattelulle, tulee pakostakin ajateltua muuta kun tämän päivän kauppaostoksia.

 

Haluan lopettaa tämän kirjoituksen mutamaan hyvin kolahtaneeseen lainaukseen

 

“Nobody can be anybody without somebody being around” – John Wheeler

 

”Asiantuntija on ihminen, joka on epäonnistunut kaikilla mahdollisilla tavoilla jollain kapealla alueella” – Niels Bohr

 

Sini kiittää ja kuittaa!
Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!