Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Curious?

Kirjoitettu 16.04.21
Esseen kirjoittaja: Matias Alsio
Kirjapisteet: 3
Kirja: Curious?
Kirjan kirjoittaja: Todd Kashdan
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Curious? – Todd kashdan

 

Jokainen meistä tietää mitä tarkoittaa olla utelias, tämä ei kuitenkaan tuo sinulle onnellisuutta. Uteliaisuutta arvostetaan ja monella se ilmenee asiana, jota haluaisi kehittää itsessään. Jos tietää valmiiksi mitä uteliaisuus on niin mitä siinä sitten on kehitettävänä? Saadakseen uteliaisuudesta suurin mahdollinen hyöty irti, on uteliasuuden pohjalta tehtävä toimintaa. Kun uteliaisuus johtaa toimintaan, vasta silloin saamme uteliaisuudesta hyödyn, koemme itsemme onnellisiksi.

Kun uteliaisuus johtaa toimintaan, ihmiset saavuttavat suuria asioita. Olisiko meillä kattoa päänpäällä, jos ihminen ei ikinä olisi vienyt uteliaisuuttaan toimintaan ja kokeillut jotain uutta ja tuntematonta. Olisiko meillä sähköä jos ihmisen uteliaisuus ei olisi johtanut tiedettä harjoittavia ihmisiä ymmärtämään miten maailma toimii? Tuskin olisi…

Kun mietin omaa elämääni, suurin osa hyvistä muistoistani on peräisin uteliaisuuden johtamista toiminnoista. Pelkästään tiimiakatemialle päätymisenikin on johtanut uteliaisuudesta 7-vuoden takaa. Päätin lähteä Tallinnaan vuonna 2014 ja yksi asia johti toiseen ja sitä jatkui niin pitkään kunnes päädyin hakemaan tiimiakatemialle. Kaikki sen takia kun toimin jatkuvasti uteliaisuuden pohjalta.

 

 

Uteliaisuus

Omassa elämässäni usein pohdin että tahdon lähteä mukaan kaikkeen, mikä kuulostaa siltä että asiat voivat mennä pahasti pieleen tai erittäin hyvin. Mitä odottamattomampi lopputulos asialla on, sitä enemmän kiinnostun lähteä kokemaan sitä. Tuntematon lopputulos herättää uteliaisuutta. Halua tietää mihin päätyy kun suunnitelmaa ei ole. Tästä tuli mieleen viime syksy. Kaverini soitti perjantai iltapäivällä ja kyseli tehtäisiinkö jotain viikonloppuna. Puhelu johti siihen, että kaverini oli ajanut Vantaalta Jyväskylään ja aamulla olimme lähdössä Norjaan. Meillä ei ollut mitään suunnitelmaa, ei edes telttaa missä nukkua. Otettiin sitten loppujen lopuks mun petauspatja mukaan ja nukuttiin autossa petauspatjan päällä. Auto oli vielä erittäin pieni ja tilaa ei hirveästi ollut muttei se menoa haitannut, enemmänkin lisäsi jännitystä koko reissuun. Norjaan kun oltiin päästy niin alettiin miettiä että mitä me syödään jos ei ole rafloja tai kauppoja lähellä, oltiin kokonaan unohettu varautua syömään. Käytiin sitten ostamassa trangia, ettei tarvitse nälkää nähdä. Pointtina se, että reissu oli pelkkää uteliaisuutta, uteliasuutta mitä tapahtuu kun lähtee ja antaa asioiden tapahtua omalla painollaan.

Kuitenkin kun mietin itseäni, tuntuu siltä, että uteliaisuuden muuttaminen tominnaksi on vaikeaa. Tarvitsen avuksi ihmisiä jotka saavat minut toimimaan. Olen miettinyt usein uteliaana tekeväni jotain, mutten saa yksin usein mitään aikaan, varsinkin jos tiedän sen olevan mukavampaa toisen kanssa. Tämä oli yksi syy miksi päädyin hakemaankin tiimiakatemialle. Uteliaisuus siitä, mitä kaikkea pystyy saavuttamaan kun on ihmisiä ympärillä, jotka ovat kiinnostuneita rakentamaan omaa tulevaisuutta yrittäjyyden parissa. En ole vielä saanut ymmärrystä siihen mitä tiimiakatemian hyödyt on tarkalleen. Huomaan ihmisten auttavan saavuttamaan omia tavoitteita ja pääsemään lähemmäs niitä. Silti sisimmässä on alkanut tulla tunne siitä, että antaako tämä sitä mitä täältä tuli hakemaan. Uteliaisuus on alkanut tulla siitä, mitä muuta elämässä pystyisi tällä hetkellä tekemään. Tämä todennäköisesti johtuu vain siitä, että mieli tuntuu olevan häkissä lukittuna, koska valtion ja kaikkien puolesta rajoitetaan omaa vapautta. Onneksi vuokrasopimus pitää mut vielä täällä niin ei tarvitse tehdä impulsiivisia päätöksiä vaan pystyy oikeasti pohtimaan rauhassa mitä tahtoo tehdä, missä tahtoo olla.

 

Miten elää uteliasta elämää?

  • Olemalla utelias
  • Olemalla avoin uusille kokemuksille
  • On pystyttävä hallitsemaan epäselvyyttä ja epävarmuutta tehokkaasti
  • Kyky sopeutua erilaisten tilanteiden vaatimiin vaatimuksiin
  • Löytämällä omat vahvuutesi, syvimmät arvosi ja mitä asioita kohtaan olet intohimoinen
  • Vahvistamalla sidettä omiin arvoihisi ja elämällä niiden mukaista elämää

 

“We don’t realise that curiosity doesn’t have to be about, say, waiting until we meet some really interesting person who’s wearing a T-shirt of a band I love,” Kashdan told me. “Instead, I can actually wield this curiosity, and seek what’s intriguing about my world … about people I think I know everything about, or someone I’ve been married to for 20 years.”

 

Olemalla utelias pystyy luomaan jokaisesta hetkestä paremman. On kyseessä uuden ihmisen tapaaminen asiakastapaamisessa tai pohtiminen siitä, mistä rakeet tulevat. Voit olla utelias mitä vaan asiaa kohtaan. Tärkeintä on tietää, ettet tiedä monesta ympärilläsi olevasta asiasta yhtään mitään vaikka se olisikin ympärilläsi kokoajan. Puhutaan sitten tiimiläisistä, elämänkumppanista tai mistä tahansa, on muistettava olla utelias.

Essee on jäänyt paussille pitkäksi aikaa, sillä tuntui ettei se vielä ole valmis eikä aiheesta ole ollut mitään sanottavaa. Nyt kuitenkin asia on toisin. Tällä hetkellä tapahtuu jännittäviä asioita, kohta alkaa kesä ja kesän suunnitelmat on ihan auki. Kesä tuo tullessaan uusia seikkailuita ja mahdollisuuksia mukanaan. Tällä hetkellä olen yhteyksissä erääseen henkilöön mahdollisen kesäprojektin tiimoilta muttei siitä enempää tässä. Ehkä eniten uteliaisuutta on herättänyt pinkut. Pinkut suorittavat tällä hetkellä perusopintojaan ja tekevät siellä suunnitelmaa unelmaprojektista, jota he kutsuvat ainakin whatsappissa “Unelma Costa Ricassa”. Muutamaa vanhempaa opiskelijaa on pyydetty mukaan tähän ja odotan innolla projektiryhmän keskeistä tapaamista aiheeseen liittyen. En malta odottaa että kuulen lisää asiasta ja pääsen pohtimaan miten tälläinen reissu saataisiin toteutettua tähän aikaan! Tällä hetkellä tuntuu siltä, että tarvitsen matkustamista, tarvitsen sen että pääsen näkemään elämää muuallekin kuin Suomeen. Tämä projekti kuulostaa täydelliseltä. Onneksi olen kova puhumaan asioista, sillä muuten mua tuskin koskaan oltaisiin tähän mukaan kysyttykään. No ei siitä sen enempää.

En vielä tiedä miten uteliaisuudesta voi kirjoittaa oikein esseetä muuten kuin omasta kokemuksista. Ehkä se aukenee akatemian aikana vielä. Uskon sen vain tarvitsevan hieman matkustusta, jotain innostuksen kipinää johonkin suurempaan. Ehkä esim LC lle vielä pääsee meidän opiskelujen aikana.

 

Vielä loppuun lyhyt pätkä tiimistä. On hienoa huomata, että me tiiminkaa ollaan saatu paljon enemmän uteliaisuutta peliin mukaan, tuntuu että ihmiset on halukkaita hyppäämään syvään päähän ja se innostaa mua oikeesti tosi paljon. Tuntunut aikasemmin että ollaan vaan tehty jtn tylsää perus juttuu millä ei oo mitään merkitystä pitkällä matkalla. Onneks se on nyt muuttunut parempaan suuntaan. En haluu kuulostaa väärältä ja antaa kuvaa etteikö itseensä keskittyminen ja taitojen opettelu ois hyvä asia, lähinnä vaan ettei tiimissä ole ollut uteliaisuutta ainakaan sillä tavalla, miten sitä itse kaipaan. Toivon silti että vielä saatais vietettyy enemmän aikaa yhessä ja oltais enemmän uteliaita toisistamme. Ehkä me vielä joskus saatais järkättyä vapaa-ajalla tekemistä missä kaikki ois mukana. 😀 nyt meni kyllä turhaks paskan jauhannaks mut tällänen essee sit tähän väliin.

Aurinkoista kesää sulle <3

 

 

 

 

Matias Alsio

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!