Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dalai Lama The art of happiness

Kirjoitettu 31.08.20
Esseen kirjoittaja: Jussi Nieminen
Kirjapisteet: 3
Kirja: The art of happiness
Kirjan kirjoittaja: Dalai Lama & Cutler
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dalai lama – The art of happiness

Jassoo ja esseiden pariin! Tällä kertaa dynamon kirjastosta valikoitui käteeni Buddhismin legendan Dalai Laman kirja, joka on koostettu Dalai Laman keskusteluista länsimaalaisen psykiatrin Howard Cutlerin kanssa. Howard pyrkiikin kääntämään Dalai Laman ja buddhismin opit ja kopit länsimaalaiseen sielunmaisemaan ja jokapäiväiseen elämään. Kirjan pääpointtina on saada erilaista näkökulmaa jokaisen omaan elämään ja ongelmiin, sekä tarjota muutamat työkalut, joilla omaa elämänlaatuaan pystyy parantamaan. Itselle kirja valikoitui lähinnä mielenkiinnosta Buddhismia ja Dalai Lamaa kohtaan. Tietty ei onnellisuudestakaan koskaan haittaa kai ole 😊

Heti kirjan kärkeen Dalai Lama ilmoittaa, että kaikilla ihmisillä elämäntarkoitus on elää onnellisesti. Simppeli vastaus ehkä askarruttavimpiin kysymyksiin koko ihmiskunnassa. Dalai Lama vieläpä kertoo, että jokainen pystyy saavuttamaan tämän onnellisuuden treenaamalla omaa mieltään. Onnellisuuteen ei siis tarvita lottovoittoa ja jahtia meren rannalle. Ihmiselle riittää, että hän tekee asioita, jotka tekevät hänet itsensä onnelliseksi (Dalain mukaan asiat, joissa käytetään kiltteyttä ja myötätuntoa ovat aina positiivisia) ja pyrkiä lopettamaan asioiden tekemisen, jotka herättävät negatiivisia tunteita, kuten kateutta ja vihaa. Tärkeintä kuitenkin on asenne ja ajatuskulma, mistä kutakin asiaa katselee. Negatiivisestakin asiasta usein löytyy positiiviset puolet, jotka huomioiden koko ongelma saattaa kadota.

Ihmissuhteissa Dalai kertoo, että kokonaisvaltaista hyvinvointia pystytään yksinkertaisesti lisäämään kolmella asialla. Ensimmäisenä ja Buddhismin kautta tärkeimpänä on pystyä luomaan myötätuntoa muita ihmisiä kohtaan. Tämä auttaa jokaista asettumaan toisen kenkiin ja tutkailemaan käytöstä, sekä ihmissuhdetta toisen näkökulmasta. Toisena Dalai ilmoittaa, että rehellisyys on todella tärkeä osa ihmissuhteita, sillä se luo luottamuksen ja avaa tiet rehelliseen vuorovaikutukseen. Tällöin voidaan käydä läpi raskaitakin asioita avoimesti. Kolmantena on toisen kunnioitus, joka kuuluu jokaiseen toimivaan vuorovaikutukseen. Nämä asiat ovat mielestäni tärkeitä muistaa niin ihmisiä kohdatessaan, mutta varsinkin tiimiakatemialla tiimin kesken. Tiimin tarkoitus on kuitenkin tukea ja auttaa jokaista pääsemään eteenpäin omissa intohimoissaan ja tavoitteissaan. Jos jokainen pystyisi ajattelemaan ja toimimaan näiden kolmen prinsiipin kautta muuttuisi varmasti koko tiimin henki ja yleinen ilmapiiri täysin toisenlaiseksi. Tällä hetkellä tiimissämme pyörii epäluottamuksen, selittelyjen ja todistelemisen ilmapiiri, joka usein kärjistyy toisten nokitteluun ja valmentajalle ”keulimiseen” tehdyistä projekteista. Jatkossa aioin itse keskittyä treeneissä tutkailemaan ja ajattelemaan asioiden näiden kolmen prinsiipin kautta. Kannattaahan tätä ainakin kokeilla!

Mielestäni kirja oli mielenkiintoista luettavaa ja oli jännittävää lukea, kuinka hienosti Dalai Lama osasi kääntää negatiiviset asiat positiivisiksi, joka antoi uutta näkökulmaa myös omiin ajatuksiin. Mielestäni oli myös kiehtovaa, kuinka Dalai puhui länsimaalaisuudesta ja nykymaailman kulutuskulttuurista. Esimerkkinä hän käytti autoa, joka tuo onnellisuutta ihmiselle, jos hän oikeasti tarvitsee sitä. Jos taas auto ostetaan, siksi että koetaan sen tuovan onnellisuutta tai ikään kuin palkintona itselleen, on tämä vain loppumaton spiraali, jossa yritetään ostaa onnellisuutta itselleen. Siinä vaiheessa, kun et voi enää ostaa uutta autoa (=onnellisuutta) olet umpikujassa. Summasummarum kesäillat menivät rattoisasti tätä kirjaa lukiessa ja koen, että olen taas himpun verran laajentanut omaa ajatusmaailmaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!