Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dare to Zlatan

Kirjoitettu 06.10.14
Esseen kirjoittaja: Essi Kinnunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Minä, Zlatan Ibrahimović
Kirjan kirjoittaja: David Lagercrantz
Kategoriat: 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Minä Zlatan ibrahimovic ei ehkä ollut semmoinen kirja, jota suositeltiin valitsemaan ensimmäiseksi lukukirjaksi uuden oppimisen ja tiimiakatemian kannalta, mutta koska olin huvikseni aloittanut kirjan lukemisen niin päätin lukea sen myös loppuun ja tehdä siitä ensimmäisen kirjaesseeni.

Meille on taottu päähän alusta alkaen että meidän pitää unelmoida suuria ja kysytty että mitä tekisimme jos emme pelkäisi. Zlatanille sitä ei toitotettu pienenä, mutta sen mukaan hän on elänyt. Hän on saavuttanut niin paljon suurempia asioita, kuin yksikään muu ruotsalainen (tai sen puoliin suomalainen) jalkapalloilija. Hän on pelannut maailman parhaissa seuroissa, saanut erittäin arvostettuja palkintoja ja tehnyt historiaa monella tapaa. Hänen suustaan on lähtenyt monenlaisia lentäviä lauseita ja tälläkin hetkellä lähes tavaramerkiksi muodostunut dare to Zlatan meinaa monelle samaa kuin usko itseesija ajattele suuria, eli tee kuin Zlatan.

Minulle jäi kirjasta erittäin hyvä fiilis. Olen seurannut futispiirien tapahtumia jo monta vuotta, ja nyt oli mielenkiintoista lukea tunnetuista tapahtumista ns. toiselta puolelta. Kaikki Zlatanin mediassa sanomat lausahdukset, riidat ja juorut saivat aivan erilaisen sävyn kun kertojana oli Zlatan itse.

Harvoin on tullut ajateltua futispiirien talouspuolta, vaikka tiedossa on ollut että siellä pyörii erittäin isot rahat. Pelaajat ovat osalle joukkueiden omistajista vain rahaa tuovia tuotteita ja heitä kaupataan ja pahimmassa tapauksessa kulutetaan loppuun. Pelaajat nähdään rahaa tuovina koneina ja markkinatuotteina, eikä oikeina ihmisinä joiden terveydestä tulee huolehtia. Tämä olisikin hyvä muistaa; jos et pidä itse puoliasi niin välttämättä kukaan muukaan ei pidä.

Kai raha sitten tekee ihmisistä helposti ahneita ja ajattelemattomia. Muiden hyvinvointi on toissijaista kunhan omaan taskuun tulee rahaa. Minulle itselleni se ei ole mitenkään merkittävä asia. En näe rahaa niin polttavana päämääränä, mutta en voi kieltää etteikö pieni extra olisi pahitteeksi, kyllähän sille käyttöä keksisi. En ole ikinä joutunut sitä miettimään,enkä ole elänyt samanlaisessa puutteessa kuten Zlatan, se varmasti on vaikuttanut Zlatanin käsitykseen asiasta ja entistä enemmän ajanut häntä aina vaan korkeammalle.

Kirjasta huomaa erittäin hyvin, että Zlatan on varsin iso egoinen ihminen. Hän tietää mitä haluaa ja miten sen saa. Hänelle on selvää hänen oma arvonsa ja miten tulee pääsemään sinne minne haluaa. Hän tekee kokoajan töitä tullakseen aina vaan paremmaksi. Tärkein oppi Zlatanin kirjassa on se ,että täytyy tehdä ihan jumalattomasti töitä, mikään ei tule itsestäänselvyytenä. Jos haluaa menestyä täytyy paiskia töitä niska limassa ja toivoa että lopussa odottaa palkinto. Aina voi tähdätä korkeammalle ja täytyy vain uskoa itseensä.

Itse haluaisin oppia Zlatanilta juuri sitä kuuluisaa itsevarmuutta, sillä Zlatanilta sitä kyllä löytyy.  Olisi ihanaa olla sellainen ihminen, joka aina seisoisi sanojensa takana, mutta ei turhaan miettisi sanomisiaan. Itse pohdin ehkä liikaakin mitä muut ajattelevat minusta ja lopulta se on kaikki turhaa.

Zlatanin asema nykyään on erittäin ihailtava, varsinkin nyt kun tietää millaisista oloista hän on kotoisin. Hänen tarinansa on oikein tyypillinen ryysyistä rikkauksiin tarina, mutta Zlatan on tehnyt todella paljon töitä, eikä mikään ole tullut hänelle helposti. Koko kirjan vahvana teemana on työnteko, rankalla työnteolla voi päästä pitkälle. Dare to Zlatan.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!