Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dettman ja johtamisen taito

Kirjoitettu 05.02.20
Esseen kirjoittaja: Riku Kylä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Dettman ja johtamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Saska Saarikoski
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimin johtaminen, tiimin kanssa toimiminen, urheilujohtaminen. Nämä tuntuvat nivoutuvan aika hyvin yhteen. Ainakin ne kaikki ovat usein esillä Tiimiakatemialla, kun puhutaan johtamisesta. Teoriaksi tähän kylkeen sopii siis Saska Saarikosken kirjoittama Dettman ja johtamisen taito.

Dettman on tehnyt uransa valmentaen koripallojoukkueita ympäri maailmaa ja ollut myös mukana viemässä Susijengiä nykyiseen pisteeseen. Hänestä ei ole aina pidetty, eikä hänen toimitapojaan tuettu, mutta siitä huolimatta hän ei ole toimintaansa muuttanut. Tämä on johtunut hänen omasta itsevarmuudestaan, rakkaudestaan lajiin ja intohimosta valmentajuuteen. Tästä on varmastikin kyse monissa onnistuneissa johtamisprosesseissa. Ollessani Team Leader, kevät oli melko sumuinen, en tiennyt mihin olimme tiimin kanssa menossa. Sen sijaan syksyllä määritin jo ennen lukukauden alkua itse mihin haluan tiimiä viedä ja löimme tämän tavoitteen lukkoon myös tiimin kanssa. Oli helpompaa sitoutua haasteeseen ja olla intohimoinen sitä kohtaan, kun se oli henkilökohtaisesti asetettu. Kauden lopussa sain kuulla, että ero oli myös näkynyt johtamisessani kevään ja syksyn välillä. Tällä hetkellä minulla on johtamishaaste LC:n järjestämisessä. Homma tuntuu vähän pakkopullalta, otinhan viran vain, jotta pääsimme asiassa eteenpäin, kun kukaan muukaan ei sitä halunnut ottaa. Pitäisi keksiä, jokin asia, mikä tässä voisi innostaa.

VTL:n roolissa ollessani mielestäni tärkeä ominaisuus on kirjassa mainittujen valmentajan ja johtajan tärkeimpien työkalujen käyttö. Näitä työkaluja ovat kysely, kuuntelu, kannustus ja kiittäminen. Pitää olla aktiivinen ja kysellä miten tiimillä menee, unohtamatta ihan vain yksilöiltäkin kyselyä. Kuunnella vastaukset ja reagoida niihin palautetta antamalla. Palautteen antaminen onkin muodostunut viimeisen vuoden aikana yhdeksi lempiasioistani. Siinä saa rauhassa pohtia, kuinka eri asioita voisi kehittää. Samalla myös pitää harjoitella palautteen antamista, siten että vastaanottaja ei ota sitä itseensä vaan kokee että palautteenantaja kunnioittaa häntä ja haluaa vain auttaa saamaan projekti eteenpäin. Palaute on kuitenkin hyvä päättää aina kannustukseen, joka luo tarmoa viedä projektia vielä lisää eteenpäin. Viimeisenä työkaluissa on kiittäminen. VTL:nä kiittäminen voi olla vaikka toisen esille tuominen ja sanomalla, että olipa muuten hyvä keissi, kun Marjaana teki näin ja näin. Dynassa kiittämisen kulttuuri on myös melkoisen mitätön. Oletan että se johtuu siitä, että tiimissämme ei paljoa tuoda omia projekteja kovin suurina saavutuksina esille, jotta niitä voitaisiin nostaa jalustalle. Kyllähän se tiimin yhteishenkeä varmasti nostaisi, kun enemmän juhlittaisiin niin onnistumisia ja epäonnistumisia.

Näiden pointtien perusteella on jo helppo summata toimivan tiimin tärkeimmät piirteet. Intohimo ja kunnioitus. Jos niitä ei löydy, on turhaa lähteä tavoittelemaan suuria tavoitteita.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!