Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dettmann ja johtamisen taito

Kirjoitettu 30.11.20
Esseen kirjoittaja: Jenni Suomalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Dettmann ja johtamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Saska Saarikoski
Kategoriat: 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet, 9.04. Johtaminen, 9.05. Valmentaminen, 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dettmann ja johtamisen taito on elämänkerrallinen kirja johtajuudesta. Kirjassa käydään läpi Henrik Dettmannin kasvutarinaa valmentajana, nuoresta kuumapäisestä huutajasta filosofisemmaksi kuuntelevaksi johtajaksi, samalla kirja tuo esiin Susijengin nousun kansan tietoisuuteen.

Koripallo ei ole itselleni kovinkaan tuttu laji, mutta kokemusta joukkuelajeista löytyy jalkapallon parista useampien vuosien ajalta ala-asteen loppuvaiheilta lukion alkuvuosille asti, joten kosketuspintaa joukkueessa toimimiseen löytyy jonkin verran. Uskon, että kokemus joukkueurheilun parissa tuo kirjassa esiin tuotavia oppeja lähemmäs lukijaa ja antaa vertailupohjaa. Vaikka oma kokemukseni jalkapallon parissa on vain vähän vajaan kuusi vuotta, mahtui sillekin aikavälille muutamia eri joukkueita ja valmentajia, joista jotkut ovat edelleen muistoissa kultaisia aikoja ja toisista nousee ärtymys pintaan.

Joukkueen ja valmentajan merkitys on siis itselleni vahvana mielessä. Mielessäni vertaankin tiimin dynamiikkaa joukkueen dynamiikkaan ja hyvästä tiimityöstä usein hyvänä esimerkkinä toimii yhteen pelaavat joukkueet. Toki joukkueen rakenteessa ja esimerkiksi Tiimiakatemialla perustettavissa tiimeissä on joitakin suuria eroja hierarkiassa. Urheilujoukkueessa valmentaja on se ohjaava voima joukkueelle, Tiimiakatemian tiimeissä valmentajan rooli toimintaan on kuitenkin selkeästi vähäisempi. Tiimiliiderin taas voisi rinnastaa joukkueen kapteeniin, mutta koen, että akatemialla liiderin roolin mukana tulee toisaalta myös erilaista vastuuta kuin joukkueen kapteenilla, tiimiliiderin rooli pitää mukanaan elementtejä sekä kapteenin esimerkkinä toimimisesta että valmentajan vaativasta suhtautumisesta. Kaipaisin itse ainakin nyt tiimimme tiimiliiderin roolin vaihtuessa seuraavalta liideriltä enemmän vaatimista tai vähintäänkin uskallusta nostaa esiin esimerkiksi myöhästymisiä, kirjapisteitä tms. tekijöitä, jotta olisi se tunne, että meiltä tiimiläisiltä odotetaan asioita ja että pääsisimme tiiminä keskittymään ja kehittymään olennaisissa asioissa, kun yhteiset rakenteet olisivat paremmin kunnossa.

Kirja herätteli itseäni paljon miettimään omia johtamishaasteitani. Jos mietin omaa rooliani kv-päällikkönä, voin sanoa, että on monia monia asioita, jotka olisin voinut hoitaa paremmin ja toisin. En kuitenkaan koe epäonnistuneeni, sillä olen saanut oppia paljon jo nyt kuluneen syksyn aikana, joka on omalla tavallaan onnistuminen omassa kirjassani. Oma heikkouteni johtamisessa on usein liiallinen pyrkimys osallistaa, joka on tavallaan positiivinen asia, kuitenkin toisinaan olisi kuitenkin tarvetta jämptimmälle otteelle, jotta päästään oikeasti liikkeelle toiminnassa. Varmempi suunta ja tiimiltä enemmän vaatiminen olisivat usein paikallaan, jotta päästäisiin suurempiin saavutuksiin, jotta asioita tapahtuisi enemmän ja jotta luottamus olisi vahvempaa.

Kirjassa puhuttiin pelaajien vahvuksiin keskittymiseen heikkouksien korjaamisen sijaan ja yksilöiden osallistamisen merkityksestä. Olen aina ihaillut johtajia, jotka huomaavat tiimin jäsenet yksilöinä ja huomioivat sen yhteisessä tekemisessä tarjoten opin paikkoja ja vastuita vahvuusalueiden mukaan, olen pyrkinyt tuomaan tätä johtamistyyliä enemmän myös omiin johtotehtäviini. Olen pyytänyt esimerkiksi kv-tiimiläisiltä apua synnytysten ideointiin, antanut vastuun miitin johtamisesta jollekin toiselle tarvittaessa, jakanut vastuuta kv-treenien fasilitoinnista ja antanut jonkin asian selvittämisestä vastuun jollekin, jonka uskon suoriutuvan tehtävästä itseäni paremmin. Jatkossa haluaisin jakaa vastuuta vielä enemmän ja siihen aion pyrkiä keväällä entistä enemmän esimerkiksi Think Tankin fasilitointivastuiden jakamisella, mutta haluaisin kehittää omaa johtajuuttani myös seurannan suhteen, vähintäänkin kyselemällä vastuiden etenemisestä ja avuntarpeesta niiden hoitamisessa, jotta olisi se tunne, että jokaisen tekemisellä on merkitystä ja että vastuiden kanssa ei ole koskaan kuitenkaan yksin. Kotakahvilan uutena projektipäällikkönä pyysin myös viimeviikolla Viiviltä, että haluaisiko hän ottaa vastuuta tuotekehityksestä esimerkiksi valikoimamme suhteen, sillä koen sen olevan alue, jossa hänellä on eniten annettavaa meistä. Koen, että ihmisten vahvuuksien tunnistaminen on ollut pitkään yksiä vahvuusalueistani, nyt haluaisin kiinnittää huomiota siihen, että pusken kannustavasti yksilöitä siihen suuntaan, että he pääsevät hyödyntämään omaa osaamistaan ja kokevat myös omat taitonsa nähdyiksi ja arvostetuiksi.

Lisäksi tulisi olla läpinäkyvämpi myös talon suunnalle, jotta kv-tiimin arvoa ymmärrettäisiin paremmin ja toisaalta, jotta oltaisiin tietoisia siitä, mitä kentällä tapahtuu. Näistä molemmista sain talon sisällä tehdyssä kyselyssä palautetta kehittämiseen, olen pyrkinyt lisäämään läpinäkyvyyttä julkaisemalla tiimin tilanteesta talolle päin ja tuomalla Teamsiin kv-tiimille oman kanavan, mutta toimintaa pitäisi saada edelleen aktiivisemmaksi ja keksiä keinoja tuoda kv-toiminta arvokkaaksi koko talon tasolla. Olemme tuoneet kv-tiimin toimintaan nyt kuukausittaisten kv-treenien konseptin, joten suunnittelin tuovani kv-tiimin kuukausikirjeen tämän rinnalle läpinäkyvyyttä ja tietoa lisätäkseni. Ensimmäisen tilanne katsauksen teen jo tämän vuoden loppuun mennessä ja sitten ensi vuoden puolella kuukausittain.

Dettmannin muutamat vinkit omaan kontekstiini mukautettuna:

1) Saavu miittiin/treeneihin innostuneena ja hyvin valmistautuneena -> Luo kuvan siitä, että kunnioitan rooliani ja tiimiä

2) Kysy tiimiläisten mielipidettä -> Osoittaa arvostusta ja osallistaa jäseniä jakamalla omistajuutta

3) Anna laiskottelevan tiimiläisen ”kuulla kunniansa” -> Vaatii sitoutumista ja läsnäoloa, jolloin kaikki kokevat saavansa myöskin tiimin toiminnalta enemmän, kun vaaditaan enemmän

Suosittelen kirjaa erityisesti joukkueurheilua harrastaneille, sillä se tuo kirjan opit mielestäni uuteen syvyyteen. Uskon kuitenkin, että kirja olisi mielenkiintoinen myös niille, joille koripallo tai muu joukkueurheilu on täysin vierasta, sillä silloin voi saada täysin uusia ajatuksia ryhmädynamiikasta ja joukkueen johtamisesta. Kirja oli mukaansa tempaavasti kirjoitettu ja opit kirjasta tulivat ikään kuin huomaamatta tarinan ohella, joten kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ne muistaa napata tarinan joukosta.

Tagit: , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!