Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dettmann ja johtamisen taito

Kirjoitettu 09.05.21
Esseen kirjoittaja: Arttu Hietala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Johtamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Henrik Detmann
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Henrik Dettman on saavuttanut Suomen koripallomaajoukkueen kanssa uskomatonta menestystä. Menestys alkoi vasta, kun Dettman päätti hylätä perinteisen johtamistavan, jossa focus oli pelkässä voittamisessa – hinnalla millä hyvänsä. Henrik on varmasti yksi Suomen menestyneimmistä koripallovalmentajista. Vuoden 2002 MM-pronssimitalisti, FIBA EuroCup Challengen mestari 2004, vuoden koripallovalmentaja Saksassa. Parhaiten Henrik on tunnettu Susijengin päävalmentajana.

Olen ollut johtamisesta jo pitkään kiinnostunut ja mietin, että luen vielä tämän Henrikkiin liittyvän kirjan, koska seuraan todella paljon A) Valmentajia B) urheilua. Urheilupiireissä valmentajat ovat usein framilla ja heidän tekemistään seurataan paljon. Me 90-luvun lapset olemme nähneet lapsena paljon valmentajia, jotka ovat johtaneet auktoriteetilla ja pelolla. Tätä myös Henrik Dettman reflektoi omasta tekemisestään, kun kertoi, että uran alkuvaiheella johtaminen perustui vahvasti vaan voittamiseen. Joukkuetta heräteltiin keinolla millä hyvänsä, että voitto tulisi. Nuorempana Henrik oli tunnettu siitä, että hän urheilijat pitivät olla hyviä fyysisiltä ominaisuuksiltaan ja henkinen puoli tuli vasta seuraavana. Vasta vanhempana Henrik tajusi, että urheileminen on enemmän kuin ruumiin harjoittamista. Hän käytti termiä arvojohtaminen.

Mitä arvojohtamisella haettiin?

Arvojohtaminen perustui kolmeen osa-alueeseen, jotka kuvasivat ruumiin, mielen ja hengen kolmioyhteyttä. Ruumiin ja mielen kehittäminen on ollut filosofioissa jo pitkään, mutta usein kolmas kulma henkisyys unohtui. Inhimillinen kehittyminen vaatii nöyryyttä ja omasta egosta luopumista – etenkin pelikentällä. Henrik päätyi siihen, että tärkein erotteleva tekijä oli kyky löytää ja ylläpitää merkityksellisyyden tunnetta. Henrik löysi merkityksellisyyden koripallosta, minä löysin sen yrittäjyydestä. Henrik on kiitollinen itselleen siitä, että on saanut viedä eteenpäin urheilulajia, joka on tuottanut iloa niin monille ihmisille. Itse olen kiitollinen siitä, että olen löytänyt yrittäjyyden kautta uusia ystäviä, työpaikkoja, mahdollisuuksia ja ennen kaikkea oppinut tuntemaan myös paremmin itseni.

 

Meillä oli Joona Takkulan kanssa Johtamista ja kahvia podcastissa vieraana jääkiekkovalmentaja Erkka Westerlund, joka kertoi, että hän löysi merkityksellisyyden valmentamisesta vasta reilu viisikymppisenä. Hän kertoi ja reflektoi sitä miten hän tajusi, että valmentaminen lähtee ihmisen henkisestä valmiudesta. Erkka kertoi, että hänen mielestään oppiminen on voittamista tärkeämpää. Jos me haluamme pitkäaikaista menestymistä, niin oppiminen on paljon voittamista tärkeämpää. Tämän tajusi myös Dettmann. Dettman kertoi, että joukkueessa oli asiat hyvin sillonkuin puhuttiin ’’meistä’’ ei ’’minusta’’. Joukkueen täytyi olla tähti, ei yksilöiden. Vaikka Chicago Bulls voitti käytännössä yksilöiden avulla mestaruudet vuosina 1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998, niin silti takana oli joukkue ja ’’me henki’. Jordan ja Rodman olivat varmasti todella isoja hahmoja kopissa ja etenkin pelikentällä, mutta he vaativat muita sillä, että näyttivät esimerkkiä kopissa, kentällä ja median edessä. Se oli heidän tapa janota voittoja. Dettman listasi ajatuksensa kahdeksitoista säännöiksiä, joista Dettmanille tärkeimpiä olivat ’’Hyvät arvot houkuttelevat hyviä ihmisiä ja rakkaus on vihaa vahvempi’’ Itse ymmärrän tämän jälkimmäisen niin, että positiivinen energia on negatiivista energiaa vahvempi.

 

Olen itse pelannut myös paljon eri lajeja ja tulen taustasta, jossa urheilu oli minulle elämäni tärkein asia. Olin päättänyt aikoinaan, että minusta tulee jääkiekkoilija, mutta sitten kun tajusin realiteetin, että minusta ei tule, niin elämään tuli lyhytaikainen tyhjiö ja jouduin käymään identiteettiäni uudelleen läpi. Löysin nopeasti kumminkin itseni ja rupesin käymään läpi tärkeitä asioita itselleen ja huomasin, että tarvitsen nopeasti jonkun uuden intohimon. Intohimon kohteen, jossa voin lyödä tavoitteet korkealle, koska tajusin, että vaadin itseltäni joka päivä paljon. Kun minulla ei ollut mitään, mitä vaatia itseltäni, niin se ahdisti paljon. Totta kai pitää osata olla armollinen itselleen, mutta mulla enemmän ajatus oli siinä, että haluan vaatia itseltäni, koska se motivoi minua ja nautin siitä. Kirja herätti minua miettimään millainen johtaja/liideri itse olen ja millainen haluaisin olla?

 

Millainen johtaja olen?

Olen tällä hetkellä tilanteessa, jossa johtamisvastuuni on kasvanut merkittävästi viime vuoteen nähden ja olen myös todella kiinnostunut kehittämään itseäni johtajana paremmaksi. Johtaminen on taito, missä muukin ja se kehittyy parhaiten tekemällä, tai itseasiassa olen sitä mieltä, että johtamista ei voi opetella kirjoista ja seminaareista, se kehittyy tekemällä.

’’Ensin pitää tuntea itsensä, että voi johtaa muita.’’

Aloitimme meidän Johtamista ja kahvia podcastin tällä aiheella yhdessä kiekkokapteenin Lasse Kukkosen ja vanhan pikaluistelijan Mika Poutalan kanssa. Olen itse ollut vahvasti siinä tilanteessa, että en tunne edes itseäni, kun on pitänyt johtaa jo muita. Se on epämukavuusalue, joka kasvattaa myös tutustumaan itseensä paremmin. Yleinen ongelma johtajissa on se, että he uskottelevat itselleen tuntevansa itsensä. Yleiset kysymykset: ’’Mitkä ovat vahvuutesi?’’ ’’Mitä haluat saavuttaa asialla x?’’ ’’Miten koet itsesi johtajana?’’ ovat kysymyksiä, joihin ei vain tunnu löytyvän vastauksia, vaikka johtamistaitoja olisi harjoittanut jo pidemmän aikaa. Olen itse ollut todella hukassa itseni kanssa muutama vuosi takaperin ja silloin oikeastaan ainut oikea ratkaisu oli tehdä tutustuminen itseeni paremmin ja oikeasti ruveta pohtimaan asioita. Monesti tulisi sanottua, että pohtimaan asioita uudelleen, mutta minulla tilanne oli se, että aloin pohtimaan sellaisia asioita syvemmin, mitä en ollut miettinyt. Kävin psykologilla juttelemassa asioista, jolloin pystyin kohtaamaan itseni ja arveluttavat asiat. Samalla olin Mikkeliläisessä start-upissa mukana, jossa oltiin todella kiinnostuneita ihmisistä, ketä siellä on töissä. Pääsin mukaan valmennusohjelmaa, jonka otsikko oli: Oman minän johtaminen. Teimme alussa Disc analyysin, jossa tutustuttiin minuun persoonana. Testi oli itselle sellainen ’’tajunnanräjäyttävä’’ kokemus. Muistan, kun kerroin tästä DISK analyysista Poutalan Mikan jaksossa ’’Oletko varma, että tunnet itsesi?’’, että ’’Se testi kertoi just niin millainen mä olen’’ Mika kysyi siihen, että ’’etkös sinä tehnyt sen testin?’’ Ja siitä mennään itseasiaan me ei oikeasti välttämättä tunneta itseämme tarpeeksi hyvin. Olen johtajana hyvin innostava ja yleensä yritän innostaa omalla innokkuudella myös muut mukaan.

 

Johtaminen perustuu usein luottamukseen ja sen vahvistamiseen. Se miten itse ansaitsen luottamusta, niin sitä myös haluan antaa muille. Annan todella paljon tilaa yleensä ja ehkä välillä liikaakin. Tilanteen huomaa hyvin silloin kuin ei luota, silloin asioista tulee enemmän kyttäämismäistä ja varmistelua. Se on myös minulle epämukavuusalue, johon en halua mennä. Haluan pyrkiä tasapuolisuuteen ja antaa ihmisille paljon mahdollisuuksia, mutta heikkoiteni on, että

luotan eniten ’’luottopakkeihin’’ ja annan tehtävän helpommin heille, kun uudelle ihmiselle. Olen innostava ja lamaannun porukassa, jossa ei ole päämääriä tai kunnianhimoa. Yritystoiminnan pyörittäminen ilman syvempää merkitystä – ei ole minulle oikea paikka. Se kuluttaa minua enemmän, kun antaa. Tunnen itseni suht hyvin, en vielä tarpeeksi, mutta sillein, että pystyn johtamaan muita. Haluan näyttää esimerkkiä ja haluan kertoa asioita omien kokemuksien ja asenteeni kautta, menen mentaliteetillä, mitä Tiger Woods on paljon sanonut: The greatest thing about tomorrow is, I will be better than I am today’’

Tykkään johtaa ihmisiä faktojen ja heidän mielipiteinsä kautta, haluan antaa tilaa ja tuoda jokaiselle

Olen reilu ja palaute mitä olen saanut on, että olen luotettava. Se on minun mielestä̈ hienointa, mitä̈ hyvälle johtajalle voi sanoa, koska kaikki lähtee luottamuksesta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!