Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dialogi – Yhdessä ajattelemisen taito

Kirjoitettu 22.05.13
Esseen kirjoittaja: Sanna Peltoniemi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Dialogi- Yhdessä ajattelemisen taito
Kirjan kirjoittaja: William Isaacs
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Mikä dialogi? Tullessani Tiimiakatemialle en ollut varmaan edes kuullut koko sanaa. Pohdin mitä se oikeasti tarkoittaa ja tästä kirjasta sain siihen hyvin syvällisen vastauksen. Välillä niinkin syvällisen ettei keskittymiskyvylläni pysytty aina täysin perässä.Dialogi = yhdessä ajattelemisen taito, siinä se hyvin lyhyesti kiteytettynä. Mutta miten siihen tilanteeseen päästään, että dialogi on todella eteenpäin vievää yhdessä ajattelemista.

 

Pohdin omaa rooliani tiimimme dialogissa. Olen saanut useasti kuulla, että en ole tarpeeksi äänessä ja se on totta. Olen aina ollut enemmän kuuntelija roolissa olevaa tyyppiä. Tunnen oppivani paljon muiden keskusteluista, mutta en anna muille itsestäni. Aluksi sitä mietti, että miksi pitäisi puhua jos ei ole sanottavaa, mutta jos sanottavaa ei ole tulisi varmaan miettiä miksi ei?

 

Dialogin tulisi olla parhaimmillaan uuden luomista. Uusien erilaisten näkemyksien kautta syntyviä luomuksia. Se edellyttää sitä, että jokainen jakaa niitä päässään syntyviä ajatuksia eikä kuuntele ja pidä kaikkea muiden puheita kiveen kirjoitettuna totena. Jos ei ole ajatuksia, pitää heittää itselleen kysymyksiä ja haastaa ajattelua ja samalla dialogia.

 

Ei pitäisi ottaa valmiita ajatuksia muilta, vaikka niitä pursuaa ympärillämme joka puolelta. On jätettävä tilaa omille kokemuksille. Netti ja media luovat ympärillemme verkon johon jää helposti kiinni imien sieltä kaiken päähänsä ajattelematta sen kummemmin omaa kantaansa asioihin.

 

Dialogi ei ole kokous eikä palaveri missä ladataan tiskin täydeltä faktoja. Siellä tulisi jokaisen ajatella itsensä osana kokonaisuutta jonka yhteistä hyvää haetaan.

 

Usein huomaan pitäväni sisälläni varsinkin asioita, jotka pistävät ärsyttämään. Pyörittelen ja kelailen niitä edes takaisin päässäni, kunnes tulee hetki, että kaikki purkautuu aivan väärin ulos suustani. Teen asioista johtopäätöksiä väärin perusteluin ja  ne vaikuttavat suhtautumisessani asioihin ja ihmisiin.

 

Kirjassa puhuttiinkin vanhoista näkemyksistä jotka heijastuvat muistista jälkeenpäin . Reagoimme asioihin muistin varassa emmekä käytä yhtään uutta ajatusta  asiaan vaan olemme jo valmiiksi tiettyä mieltä . Tällä tavalla ei todellakaan synny mitään uutta. Siksi jokaisen täytyisikin panostaa siihen, että keskitytään täysillä siihen hetkeen. Annetaan tilaa ja mahdollisuus uusille ajatuksille. Ennen kaikkea kuunnellaan ilman vastarintaa.

 

Useasti treeni tilanteissa huomaa, että ihmiset luulevat muiden lukevan heidän ajatuksiaan. Itse syyllistyn tähän myös . Sanotaan asioita epäselvästi ja ympäripyöreästi niin, että kukaan ei ymmärrä ja oletetaan, että ymmärretään. Näistä syntyy niitä epätoivottuja omassa päässä pyöritettäviä ärsyyntymisiä ja  yhteenottoja.

 

Olemme saaneet valmentajilta hyvää palautetta dialogistamme. Osaamme jo mennä syvemmälle asioiden pohtimisessa ja keskustella niin ettei kaikki huuda samaan aikaan omaa asiaansa.  Tiimistämme löytyy paljon erilaisia tyyppejä omilla hyvillä ominaisuuksillaan antaen omaa persoonaansa keskusteluihin. Mielestäni kaikki on kehittynyt ja rohkaistunut puhumaan enemmän ja antamaan omia näkemyksiään. Tietysti siinäkin on monella parantamisen varaa samoin kuin joillakin on puheenvuoron muille antamisessa, mutta hyvää vauhtia olemme kehittymässä !

 

Kuitenkin Idealekan dialogi on mielestäni vielä vasta aika alussa. Tällä hetkellä elämme valetiimi vaihetta ja se näkyy myös dialogissa. Tunnelma on usein hyvin räjähdysaltis. Halutaan tuoda niitä omia ajatuksia esille ja usein lähdetään keskusteluun sillä asenteella, että oma ajatus on saatava läpi ja keskitytään sen puolustamiseen.

 

Ihmiset ovat dialogi ympyrässä ja näyttää kuuntelevan, mutta kuulevatko he oikeasti?  Tämä on mielestäni tärkeimmistä asioista hyvässä dialogissa. Kaikki kuulee, mutta kuka osaa kuunnella?  Kirjassa neuvotaankin ensin opettelemaan kuuntelemaan itseään. Mitä ajattelet/tunnet tässä hetkessä?On tärkeää osata kuunnella ja samalla nähdä asiat omasta ja toisten näkökulmasta.

 

Olen huomannut myös, että välillä  pyrimme vain tekemään päätöksiä, emme löytämään uusia ratkaisuja. Olemme niin kiinni siinä ajatuksessa, että päätös on saatava jolloin painostamme itseämme ja toisiamme siihen niin ettemme lopulta saa dialogista mitään irti. Ehkä päätös, mutta ei päätöstä mikä on yhdessä luotu ja hyväksytty. Toivoisin dialogimme vapautuvan ja antavan tilaa kaikille.

 

Tiimissämme löytyy tyyppejä joiden juttuja ei oteta ehkä niin tosissaan ja heidän puheenvuoroon suhtaudutaan jo valmiiksi hymysuin. Isaacs puhuukin kunnioituksen tärkeydestä. Kunnioitus toisen oikeudesta olla olemassa ilman, että sinun täytyisi arvostaa hänen ajatuksiaan tai tekojaan. Dialogissa täytyy osata kyseenalaistaa, mutta siinäkin olisi muistettava kunnioitus toista kohtaan.

 

Täytyy muistaa, että vaikkei toisen mielipide tunnu yhtään hyvältä, ei kannata lähteä muodostamaan nopeita mielipiteitä. Siinä sortuu usein keräämään vain niitä huonoja asioita ,todisteita ajatusta vastaan ja puolustamaan omia mielipiteitä. Täytyy odottaa ja kerätä tukevia perusteluita ja ajatuksia , lykätä oman mielipiteen muodostamista. Tämä on mielestäni yksi suurimpia haasteita tiimissämme. Kun jokainen malttaisi odottaa jäisi moni väärinkäsitys ja ärsyyntyminen ja oman mielipiteen väkisin läpiajo pois pilaamasta hyvää dialogia.

 

Puhu suoraan! Kirjoittaa Isaacs. Tällä hetkellä tuo on varmasti vielä meillä  ongelma, mutta mielestäni olemme hyvää vauhtia kirimässä paremmalle puolelle. Tutustuessamme paremmin toisiimme ja uskaltaudumme antamaan palautetta ja ottamaan sitä vastaan. Tällöin suoraan puhuminen helpottuu ja dialogi kehittyy huiman askeleen.

 

Huomisiin treeneihin astuntämän kirjan opit mielessäni, avoimin mielin ilman ennakkoluuloja mitään tai ketään kohtaan. Ilman aikaisempia mielipiteitä korvat ja mieli hereillä.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!