Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dialogi

Kirjoitettu 14.05.13
Esseen kirjoittaja: Iiro Naamanka
Kirjapisteet: 3
Kirja: Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito
Kirjan kirjoittaja: William Isaacs
Kategoriat: 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dialogi, kirja joka minun olisi pitänyt lukea jo puoli vuotta sitten. Olen tähän asti käsittänyt, että dialogi on keskustelua. Olen ollut siis hieman hukassa, koska vasta nyt minulle kerrottiin, että dialogi on enemmänkin kuuntelemista. Omien tunteiden, reaktioiden ja toisen sanoman kuuntelemista, sekä ennen kaikkea ymmärtämistä. On selvää, että en ole toteuttanut dialogia niin kuin sitä olisi pitänyt tehdä. Olen turhan aggressiivisesti puolustanut omia mielipiteitäni tai valinnut puoleni. Olen todellakin ollut vailla ymmärrystä siitä, mitä dialogi todella on.

Mitä dialogi on (mielestäni)?

Ennen kaikkea dialogi on kuuntelemista ja omista mielipiteistään luopumista. Vasta kun voit kuunnella, voit yrittää todella ymmärtää mitä toinen todella tarkoittaa. Kun pystyt tarkastelemaan omia reaktioitasi ja toisen sanomaa objektiivisesti, kykenet olemaan osallisena dialogissa. Mitä pidemmälle pystyt lykkäämään omien ehdottomien mielipiteiden muodostamista, sitä avoimemmin pystyt ottamaan vastaan toisen ajatuksia ja muodostamaan ”puhtaamman” käsityksen tilanteesta.

Missä Million dialogi menee?

Oli mielenkiintoista huomata, kuinka tarkasti kirja pystyi kuvailemaan meidän treenien nykyistä tilaa. Pyrimme pitkään olemaan treeneissä ristiriidattomia ja välttelemään kaikin keinoin todellisten tunteiden kertomista. Tukahdutimme tunteemme, emmekä puhuneet niistä, ennen kuin taakka kasvoi niin suureksi, että ilmapiiri treeneissä alkoi olla tukala, odottava ja hieman epämiellyttävä. Onneksi paine kasvoi jo nyt riittävän isoksi, emmekä enää kyenneet pidättelemään tunteitamme, jotka lopulta tulivat pintaan ja puhdistivat treeniemme ilmapiiriä todella paljon. Olemme tällä hetkellä Scharmerin kentässä II. Olemme kokeneet ristiriitaisia tilanteita treeneissämme ja olemme vihdoin pystyneet puhumaan ääneen niiden taustalla olevista tekijöistä. Silti olemme vielä hyvin herkässä tilanteessa, koska joudumme tekemään kovasti töitä, että pääsisimme kenttään III. Koen jonkinlaista vastuuta tiimimme dialogista, vaikka tähän asti olenkin omalla panoksellani enemmänkin myrkyttänyt sitä. Tiedän kuitenkin, että tällä hetkellä olemme herkässä tilanteessa ja pyrin omalta osaltani tekemään kaikkeni, että pääsisimme etenemään dialogissamme kohti yhdessä ajattelua.

Miten vien dialogiamme eteenpäin?

Olen se joka pystyy puhumaan suoraan, mutta välillä saatan ilmaista asiat liian hyökkäävästi tai tuon oman mielipiteeni esille liian vahvasti. Kehittääkseni dialogiamme, pyrin kuuntelemaan avoimemmin muiden mielipiteitä, sekä ymmärtämään ja hillitsemään paremmin omia tunnepohjaisia reaktioitani. En puolustele omia mielipiteitäni niin voimakkaasti, sekä pyrin lykkäämään omien mielipiteideni muodostamista.

Näen oman roolini varsin vahvana dialogiin osallistujana, eli kehittämällä omia dialogiin osallistumistaitojani, voin varmasti myös auttaa tiimiämme etenemään kenttään III. Toivottavasti saan suoraa palautetta omasta dialogiin osallistumisestani, että pystyn sitä tarpeen tullen kehittämään. Aion vaalia suoraa puhetta, enkä suutu jos kanssani ei olla samaa mieltä, vaikka haluankin olla oikeassa. Pyrin myös opettelemaan sivustakatsojan roolia, koska sillä tavalla voin oppia niin paljon enemmän muista tiimiläisistämme. Toisaalta välillä minua vaivaa tunne, että jollain tavalla olisin myös vastuussa suunnastamme, minne dialogimme etenee.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!