Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dialogi

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: Simo-Pekka Pilli
Kirjapisteet: 3
Kirja: Dialogi
Kirjan kirjoittaja: William Isaacs
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Ristipölyttäjien kommentit tiimimme dialogista ja täpityksen tavoitteet saivat minut valitsemaan kirjan luettavaksi. Treeneissä olemme myös puhuneet, että osa tiimistä voisi lukea kirjan, jotta treenit sujuisivat paremmin.

 

Pitäydy tosiasioissa

Nöyrä kuunteleminen tuottaa itselleni toisinaan hankaluuksia. Muodostan päässäni aiheesta usein oman mielipiteen ja on välillä vaikea kuunnella jos pidän toista mielipidettä aivan vääränä. Olen pyrkinytkin nykyään kuuntelemaan paljon paremmin ja etsimään uusia näkökulmia asiaan ja olen myös huomannut, että on parempiakin mielipiteitä, jolloin omanikin on muuttunut. Treenien keskusteluiden kuuntelua on myös hankaloittanut välillä olennaisista asioista karkaaminen aivan vääriin aiheisiin, jotka eivät aiheeseen liity, eivätkä johda mihinkään. Onneksi näitä asioita on pyritty karsimaan sanomalla suoraan, että palataanpa oikeaan aiheeseen tai toteamalla aiheesta karkaaminen. En tarkoita tällä sitä, kun dialogi johdattaa välillä hyviin keskusteluihin vaan sitä kun aihe karka kokonaan epäolennaiseen.

 

Kunnioitus

Päälle puhuminen johtuu myös osaltaan mielipiteiden ennalta muodostamisesta. Kun on vahva mielipide jostain, haluaa sen myös ilmaista ja jos toisen puheenvuoro kestää pitkään, saattaa päälle puhumista esiintyä. Tässä asiassa tulisi muistaa kunnioitus ja se, että kuunnellaan loppuun asiat ja pohditaan sen hyvät ja huonot puolet.

Osaksi päälle puhuminen saattaa johtua liian pitkistä puheenvuoroista. Jos puheenvuoro menee monologiksi, on se usein huonosti valmisteltu. Puheenvuorojen tulisi olla napakoita ja informatiivisia, jotta muiden näkökulmille jää tilaa.

Asian ytimessä pysyminen on tärkeää, jotta voimme kunnioittaa toisia ihmisiä. Jos huolimme tulevaisuudesta tai menneisyydestä emme ole asian ytimessä. Asiaan pitää pureutua tässä hetkessä.

 

Tiedosta oma tietämättömyys

Keskustelun ja dialogin erona on, että keskustelussa tiedetään mitä ja miksi ajattellaan. Dialogissa taas keskustelu johtaa yllätyksiin jopa omissa sanoissaan. Pointtina on, että valmiita vastauksia ei vielä ole ja niitä haetaan keskustelemalla. Minulla on ollut kuva, että dialogissa eri mielipiteet kilpailevat keskenään ja eniten kannatusta saaneet mielipiteet selviytyvät voittajina. Tämä kuitenkin on avartanut ajatteluani ja pyrinkin ajattelemaan, että vastausta ei ole löydetty ja keskusteluissa koitamme etsiä vastausta kysymykseen kaikkien mielipiteiden kautta. Tiimissämme kaikkien saaminen keskusteluihin mukaan on ollut hieman hankalaa. En tiedä liittyykö ongelma siihen, että ihmisillä ei ole mielipidettä asiaan vai onko keskusteluun vaikea päästä vai onko avautuminen jännittävää. Luulen kuitenkin kaikkien aktivoituvan pikku hiljaa, kun kaikki alkavat päästä ääneen dialogin selkeytyessä. Dialogi on kehittynyt tiimissämme jatkuvasti. Alussa tuntui, että treenimme olivat oman mielipiteen pönkitystä ja päälle puhumista jatkuvasti. Olemme kuitenkin kehittyneet valtavasti ja uskon siihen, että jokaisen parantaessa omaa dialogiaan kaikki pääsevät kantamaan oman kortensa kekoon.

 

Itseluottamus ja suora puhe

Puheenvuoron jännittäminen on varmasti yksi tekijä siinä, että kaikki eivät avaa suutaan välttämättä koko treenin aikana kertaakaan. Siinä on opin paikka. Täytyy oppia näkemään, että omilla sanoilla on merkitystä muille, jolloin itseluottamusta alkaa kumpuamaan ja alkaa uskaltaa sanomaan yhä uudestaan asioita ja mielipiteitä. Tässä auttaa juuri suora puhe, sillä kiertelemällä asian tärkein pointti saattaa jäädä hajanaiseksi ja se taas voi vaikuttaa sanomaan ja merkitykseen. Suora puhe oman mielipiteen jakaminen muille herättää kunnioitusta muissa ja  se taas ruokkii puhumaan lisää asiaa.

 

Käytäntöön

1.Älä muodosta ennakkoon mielipiteitä

2.Valmistele puheenvuorot

3.Pysy asiassa

4.Älä luule, että tiedät vastauksen

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!