Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dialogi

Kirjoitettu 28.11.19
Esseen kirjoittaja: Henrikki Kulmala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Dialogi
Kirjan kirjoittaja: William Isaacs
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Voihan dialgoi. Dialogi alkaa olemaan jo todella tuttu käsite näin 1.5 vuotta akatemia arkea eläneenä. Tajusinkin että tämä kyseinen opus, joka syvällisesti käsittelee dialogin perusteita ja ihmisten kommunikaatiota olisi ollut syytä kahlata läpi jo vuosi sitten. Dialogissa on kyse ihmisten kommunikaatiosta ja kyvystä käydä hedelmällistä keskustelua, siten että jokainen pystyy tuomaan dialogiin rehellisesti ja avoimesti oman mielipiteensä. Luottamus ja turvallisuus ovatkin edellytykset hyvälle dialogille. Tuntuu että oma tiimimme on oman dialoginsa kehittymisen varrella käynyt lähes jokaisessa sudenkuopassa ja välillä on ollut todellisia epätoivon tunteita, kun kukaan ei tunnu saavan mielipidettä suustaan. Kun 12 lähes toisilleen tuntematonta ihmistä suljetaan naamat vastakkain rinkiin istumaan ja sanotaan että käykää avointa dialogia, menee sen rakentamisessa edes keskustelun tasolle tunti, jos toinenkin.

Dialogi koostuu neljästä perusperiaatteesta. Kuuntele, odota, kunnioita ja puhu suoraan. Kun yritetään luoda antoisaa dialogia nämä neljä kohtaa tulisi ottaa huomioon. Äkkiä tulee ajatelleeksi, että homma on itsellä täysin hanskassa, mutta tarkemmin kun tarkastelee omaa käytöstään (vaikkapa omalla kohdallani tiimimme treeneissä) huomaakin välillä räpläävänsä puhelinta, kun toinen puhuu tai huomaamatta puhuu jonkun toisen päälle.

 

Kuuntele

 

Kuuntelu on omasta mielestäni kaiken a ja o dialogissa. Jotta pystyy rakentamaan rakentavan argumentin tai muun oman mielipiteensä pitää sinun sisäistää ensin se mitä toinen yrittää kertoa. Olen monesti huomannut omissa treeneissämme, että mikäli en keskity toisten mielipiteisiin käsiteltävästä aiheesta hetkenpäästä en osaa kommentoida aihetta enää ollenkaan, sillä muut ovat menneet jo aiheessa niin paljon eteenpäin, etten pysty antamaan ajankohtaista mielipidettä. Kuuntelun taitoon liittyykin hyvin vahvasti taito esittää kysymyksiä siitä mitä toinen yrittää kertoa. Tarkentavat kysymykset edistävät dialogia ja saattaa avata paremman näkökulman koko dialogiin.

 

Kunnioita

Toisten mielipiteiden ja asioiden kunnioittaminen on ehdotonta hyvässä dialogissa. Vaikka oletkin erimieltä, toisen kanssa tai et voisi sietää toisen ajattelu tapaa, ei ole välttämätöntä tuoda esille jatkuvasti vasta-argumentteja elleivät ne vie huomattavasti dialogia eteenpäin. Se että jokainen uskaltaa tuoda dialogiin oman mielipiteensä juuri sellaisenaan kuin se on tuo itse dialogiin suurta lisäarvoa verrattain tilanteeseen, jossa kaikki myötäilevät vain jonkun tietyn vahvan persoonan mielipidettä/ehdotusta ristiriitojen pelon vuoksi. Myöskin tulisi argumentti tilanteissa välttää toisten päälle puhumista. On opittava odottamaan.

Odota

Dialogissa on tärkeää, että jokainen sen osapuoli saa esittää omat ajatuksen sellaisenaan kuin ne itse kokee esitettävän. On siis tärkeää antaa toisille tilaa ja aikaa kertoa asiansa ilman epämääräisiä keskeytyksiä tai päälle puhumisia. Omassa tiimissämme olen huomannut, hiljaisempikin ihminen oppii puhumaan, jos annetaan vain tarpeeksi tilaa ja aikaa tuoda ajatukset esille omalla tavalla.

 

Puhu suoraan

Vaikka suoraan puhumista pidetäänkin jossain määrin itsestään selvyytenä ei se sitä käytännössä aina ole. Olen huomannut omissa treeneissämme muutosta mitä enemmän olemme käyneet dialogia yhdessä, mutta edelleen tuleen niitä päiviä, kun tuntuu että kukaan ei sano ääneen rehellistä mielipidettä jostain asiasta, vaikka niiden avulla saataisiin käsiteltävä asia joskus myös päätökseenkin. Näissä tilanteissa ainakin itse usein turhaudun. Olen kova suustani tietyissä tilanteissa, mutta sekään ei aina ole hyvä. Vaikka en tarkoittaisikaan asiaa pahalla, saattaa se jonkun muun korvaan kuulostaa hyökkäävältä ja näin ei viitsi enää vastata antamaani kommenttiin. Suora puhe tulisi olla rehellistä ja aitoa, mutta ei liian kärjistettyä, jotta se ei tukahduta keskustelua.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!