Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dialogi

Kirjoitettu 24.05.20
Esseen kirjoittaja: Annika Palmari
Kirjapisteet: 3
Kirja: Dialogi
Kirjan kirjoittaja: William Isaacs
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemian alussa dialogi oli itselleni täysin vieras aihe. Dialogin arvosta puhutaan hyvin harvoin koulumaailmassa, ja erityisesti Suomen puhumattomuuden kulttuurissa keskustelun käyttö ongelmanratkaisussa ja oppimisessa on hyvin vähäistä. Tämän vuoksi akatemian alussa kesti pitkään, että ymmärsin ensinnäkin dialogin arvon sekä toisekseen opin kehittymään siinä.

 

Koska dialogi oli täysin uusi asia itselleni, tuntui sen kehittäminen todella haastavalta. Tätä vaikeutti entisestään omat persoonallisuudenpiirteeni, jotka tuntuvat taistelevan jatkuvasti tämänkin kirjan esittelemiä dialogin perussääntöjä vastaan. Oma perhepiirini on tunnettu sekä äänekkyydestään että voimakkaasta temperamentisuudestaan, jotka ovat haastavimmat piirteeni hallita myöskin tiimimme dialogeissa. Isoin oppini dialogin suhteen on siis ollut toisten kuunteleminen ja omien puheripulieni hallitseminen. Tiimissämme oli pitkään ongelmana se, että me muutamat äänekkäämmät tyypit jyräsimme muut hiljaisemmat treeneissä, mikä pilasi usein hyvät keskustelunaloitukset ja latisti tunnelmaa treeneissä. Tämän vuoksi oman kehittymiseni on selkeästi helpottanut myös muiden osallistumista ja kehittymistä dialogin saralla, kun oma toimintani ei ole enää ollut häiritsemässä muita.

 

Potentialla kesti erityisen pitkään kehittyä dialogin saralla, luultavasti juuri sen vuoksi, että tiimissämme oli monta jäsentä joille dialogi oli erittäin vaikeaa aluksi. Emme uskaltaneet puhua avoimesti tai jakaa iloja ja suruja toisillemme, joten tiimimme jäsenten keskinäiset välit olivat varsin etäiset ja kylmät. Pitkään koko Potentian suurin ongelma oli valtava luottamuspula, joka juonsi juurensa juuri puutteisiin dialogissamme. Tämän merkityksen on voinut huomata erityisesti tämän kevään aikana, kun dialogitaitomme ovat kehittyneet merkittävästi ja on selvästi huomattavissa, että juuri tämän ansiosta myös muut osa-alueet ja erityisesti keskinäinen luottamuksemme on parantunut. Matkaa on  vielä paljon, mutta selkeästi olemme nyt löytäneet keinot ratkaista suurimmat dialogimme haasteet.

 

Dialogi ei kuitenkaan parannu vain ajalla ja kärsivällisyydellä, sillä se vaatii erittäin määrätietoista muutosta ajattelussa ja asenteissa. Vaatii nöyryyttä löytää ja tiedostaa itsestään ne heikkoudet, jotka jarruttavat dialogitaitojen kehittymistä.

 

Sujuvan dialogin neljä peruselementtiä ovat Kuuntele, Kunnioita, Odota ja Puhu suoraan.

 

 

Kuuntele

Kuuntelu mielletään usein helpoksi asiaksi, mutta itse varsinkin olen saanut kokea, kuinka haastavaa tämän noudattaminen todella on. Ihmiset usein kyllä kuuntelevat kiltisti toisten puheenvuoroja, mutta vain siksi, että he odottavat pääsevänsä kertomaan oman ajatuksensa. Oikea kuuntelu vaatii paljon syvempää keskittymistä toisen ajatuksiin. Aito kuuntelu tarkoittaa toisen mielipiteiden, tunteiden ja reaktioiden syvällistä seuraamista ja kunnioitusta.

 

 

Kunnioita

Kunnioitus on erityisesti Potentialla ollut erittäin tärkeää. Jos ei tunne toisten kunnioittavan kaikkien mielipiteitä, ei kukaan uskalla kertoa rehellisiä ajatuksiaan. Ilman kunnioitusta on vaikeaa olla oma itsensä ja luottaa, että muut hyväksyvät sinut. Jokaisella on oikeus mielipiteisiinsä.

 

Odota

Odottaminen on itselläni varmasti vaikein piirre dialogissa. Puheliaana tyyppinä puhun helposti toisten päälle, mikä on haitannut erityisen paljon dialogiamme alkuaikoina. Sen sijaan että yrittäisi koko ajan puskea omia ajatuksia keskusteluun, tulisi ymmärtää toisten keskustelijoiden ajatuksien opettavaisuuden arvon. Lisäksi kun pyrkii harkitsemaan kommenttejaan paremmin, voi antaa toisille enemmän arvoa. Kun antaa dialogiin tilaa ja taukoja, annetaan tilaa myös luovuudelle.

 

 

Puhu suoraan

Suoraan puhuminen on yksi haastavimmista mutta myös tärkeimmistä dialogin osa-alueista. Suora puhe on kaiken luottamuksen perusta, ja luottamus on hyvän dialogin ja hyvän tiimin yksi peruspilareista. Suoraan puhuminen ei tarkoita että sanoo mitä mieleen tulee, vaan pikemminkin rohkeaa ja rehellisten ajatusten jako pelkäämättä vastaanottoa. Suoraan puhuminen ilman toisten loukkaamista onkin varsinaista nuorallakävelyä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!