Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mitä on dialogi?

Hyvä dialogi on yhdessä ajattelua, ihmisten välillä ja omassa päässä tapahtuvaa pohtimista. Se on myös valmiutta kyseenalaistaa oman ajattelun viitekehykset. Jos siihen ei pysty, on vaikea saada aikaan todellista dialogia.

Dialogisessa tavassa lähestyä ajatellaan, että asioden tutkiminen ja ymmärtäminen yhdessä on paras keino. Toimivan dialogin edellytyksenä on riittävä turvallisuus. Turvallisuus syntyy, kun ihmiset arvostavat toistensa mielipiteitä. Arvostus rakenetuu kyvystä asettua toisen asemaan ja ymmärryksestä, että jokaisella on samanlainen oikeus osallistua. Dialogia pääsee harjoittelemaan tiimiakatemialla projekteissa ja tiimin yhteisissä treeneissä viikoittain. Omassa tiimissämme dialogi on toiminut suhteellisen hyvin. Dialogin toimivuuteen vaikuttaa tietenkin kaikkien panos ja asenne yhteisiä keskusteluita kohtaan. Toimivan dialogin avulla meidänkin tiimi kehittyy ja pääsemme palavereissa asiossa eteenpäin ja päätöksiä syntyy.

 

Kuuntele

 

Kannattaa kuunnella useammin muita, heillä saattaa olla jotain viisasta sanottavaa. On hyvä opetella kuuntelemaan muita tiimiläisiäsi ja antaa heille tilaa, jotta voit muodostaa heidän mielipiteiden ympärille oman mielipiteesi, sillä kaikki on otettava huomioon. Ilman toisen ajatusten kuuntelua on vaikea keskustella yhtään mistään. Kuuntelun kautta lisäät omaa tietämystäsi asioista ja näin pääset oppimaan muilta. Aito kiinnostus toisen ajatuksia kohtaan lisää keskustelun tuomaa arvoa. Cleverassa kuunnellaan hyvin, mutta onko se aina aitoa? Kuunnellaanko kaikkia tasapuolisesti? Otetaanko minun ääneni huomioon päätöksenteossa?

Näihin kaikkiin vastaan, että vaihtelevasti. Aina pystytään olemaan parempia toisten huomioon ottamisessa ja tähän on kiinnitettävä jatkossa enemmän huomiota. Kuunteleminen on parantunut itsellänikin jo huomattavasti ja yritän itse parhaani mukaan kysyä uudestaan, jos en ymmärtänyt mitä toinen tarkoitti.

 

Kunnioita

 

Kuuntelusta pääsemme hienosti aasinsillalla kunnioitukseen, joka on toimivassa dialogissa ehdottoman tärkeää.  Kunnioitus ilmenee hyvin kuunteluna ja odottamisena. Jokaisen mielipide on yhtä arvokas, vaikka kaikki onkin erilaisia. Erilaisuus ei ole huono asia. Kunnioitus keskustelun muita osallistujia kohtaan kertoo paljon myös sinusta itsestäsi. Muiden mielipiteiden huomioiminen on tärkeä osa laadukasta dialogia. Samaa mieltä ei tarvitse aina olla, mutta väittely turhasta asiasta ei ole osa dialogia. Vaikka toinen olisikin eri mieltä, voit silti oppia häneltä jotain. Tulee myös ymmärtää, että toisen mielipiteeseen voi vaikuttaa moni asia mitä et itse tiedä.

Cleverassa kaikki saavat tuoda esille oman mielipiteen ja jokainen otetaan huomioon dialogissamme. Joskus yksittäisen tiimiläisen mielipidettä joudutaan turhan monesti kyselemään, kun hän ei itse saa suutaan auki. Kaikkeen ei tarvitse aina olla jotain järkevää sanottavaa, mutta minusta sekin on muiden kunnioittamista, että kerrot edes jonkinlaisen mielipiteen asiaan. Se että joku sanoo aiheeseen liittymättömän, harkitsemattoman mielipiteen, niin pystyn kuitenkin kunnioittamaan ja hyväksymään hänen mielipiteensä, vaikka se mielestäni olisikin väärä. Dialogi tarvitsee avoimuutta arvostelun sijaan.

 

 Odota

Odottaminen ja toiselle tarvittavan tilan antaminen on tärkeää tasapuolisen dialogin saavuttamiseksi. Tämän lisäksi on hyvien käytöstapojen mukaista antaa toisenkin ilmaista oma mielipiteensä rauhassa ja ilman, että kukaan puhuu päälle tai keskeyttää puhujaa. Heti puheenvuoron päätyttyäkään ei tarvitse heti päästä sanomaan omaa kommenttiaan. Vielä hetken voi odottaa ja miettiä omaa vuoroaan rauhassa. Näin vältytään ajattelemattomilta sanoilta tai sammakoilta, jotka eivät edistä keskustelua

Meidänkin tiimissämme muutama puheliaampi tyyppi, joilla on jokaiseen asiaan heti joku mielipide. Huomaa, ettei niitä aina ole pureskeltu ja mietitty loppuun. Puheliaiden tyyppien pitää muistaa antaa tilaa hiljaisemmille yksilöille, joilla myös on omia mielipiteitä, vaikka ne eivät sitä aina kysymättä kerrokaan. Treeneissäkin olisi hyvä olla hiljaisia hetkiä, jolloin kaikki harkitsevat sanojaan ja tällaisina hetkinä myös hiljaisemmat tyypit saattavat uskaltautua avaamaan suunsa.

 

Puhu suoraan

Suoraan puhuminen onkin sitten se mielestäni tärkein osa dialogia. Kertomalla oma rehellinen mielipiteesi vuorollasi niin että kaikki sen kuulevat ja ymmärtävät, on parasta, mitä voit keskusteluun tuoda. Tällöin kenelläkään ei jää epäselväksi oma kantasi keskusteltavaan asiaan ja sitä ei tarvitse odotella treenien loppuun asti. Jos kiertelet asioita etkä saa sanottua asiaasi niin, että muutkin ymmärtävät, tulee usein dialogissa väistämättömästi väärinymmärryksiä.

Se ettei uskalleta kertoa omaa rehellistä mielipidettä, voi johtua konfliktin pelosta. Omassa tiimissämme ei onneksi tätä ongelmaa ole. Kaikki kertovat hyvinkin suoraan mielipiteensä ja se on upea asia. Itse olen ollut hieman hiljaisempi ihminen, joka on oppinut tämän tiimin kautta tuomaan oman äänensä kuuluviin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!