Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito 

Kirjoitettu 14.12.21
Esseen kirjoittaja: Lassi Saarinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito 
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito 

 

Tiimiakatemian dialogirinki on hyvä tapa luoda keskustelua tuntemattomien kanssa, koska se pakottaa kaikki sanomaan edes jotain. Dialogiringin huono puoli on taas se, että hiljaisimmat ihmiset jäävät aina kovaäänisten varjoon. Itse olen jotain siltä väliltä. Yleisesti olen innoissani puhumassa asioista jos ne aidosti kiinnostavat minua, mutta jos aihe ei minua kiinnosta niin en kyllä tuo keskusteluunkaan mitään uutta, koska minulla ei ole siihen mitään annettavaa. Tästä minun olisi päästävä pois ja tuotava edes jotain ajatuksia esille.  

Olen monesti kuullut lauseen, että Lassi puhuisitpa treeneissä joskus enemmän. Olen lähiaikoina menettänyt enemmän kiinnostusta treenejä kohtaan, koska en ole pitänyt niitä hirveän tärkeänä. Tämä johtuu siitä, että aiheet eivät ole olleet kovin kiinnostavia. Se ei myöskään auta, että monet muutkin tiimiläiset ovat samaa mieltä ja se luo lisää epäkiinnostusta treenejä kohtaan.  

Olen todella hyvä kuuntelija ja pidän sitä suurena vahvuutenani. Pidän tilanteen seuraamisesta ja tykkään arvioida ihmisten piirteitä ja heidän käyttäytymistään. Tiedän minun tiimiläisistäni enemmän asioita, kun he varmaan itsekään luulevat. Pelkästään heidän käyttäytymisen perusteella dialogissa. Haluisin tuoda itseäni enemmän esille treeneissä, mutta hukun itsekin nykyään enemmän kovaäänisten puheiden alle. Minun pitäisi enemmän kirjoittaa ajatuksiani ylös, jotta muistaisin niitä enemmän sitten myöhemmin. En ehkä saanut myöskään saanut ajtuksiani ikinä sanottua, koska jäin liikaa odottamaan puheenvuoroani. Kirjassa puhuttiin paljon oman puheenvuoron odottamisesta dialogissa, mutta vien sen joskus liiankin pitkälle, mistä puheenvuoroni kärsii. 

Meillä on tosi ääripäistä koostuva tiimi. On todella kovaäänisiä ja todella hiljaisia, molemmat ääripäät ovat kehittyneet matkan aikana. Dialogimme oli ehkä sillä tasolla, kuin toivoimme viime vuoden keväällä, mutta uuden muunnoksen myötä se on palannut takaisin sille tasolle, mistä lähdimme. Me kaikki kunnioitimme toistemme mielipiteitä, koska tunsimme toisemme todella hyvin. Kaikki tiesi toistensa heikkoudet ja vahvuudet. Tämän lisäksi meidän tiimissä vallitsi kunnioitus toisiamme kohtaan. Uskon, että tämä turhauttaa monia, ja heistä voi tuntua turhalta kaikki se työ mitä teimme aikaisemmin tiimimme eteen. Dialogi toimii edelleen ihan oman tiimimme kesken, mutta Devexian treeneissä ei niin hyvin. Tämä johtuu turhautumisesta. 

Mielialani voi joskus vaihdella nollasta sataan. Olen joskus miettinyt, että onkohan minulla jokin kaksisuuntainen mielihäiriö, kuin mielialani muuttuu joskus pelottavan nopeasti. Esimerkiksi hiljattain treeneissä olin todella hyvällä päällä, mutta yhtäkkiä jostain syystä minulla olikin huono fiilis ja se vaikutti suuresti dialogini laatuun. Sanoin asioita todella kärkkäästi ja kadun sitä jälkeenpäin. 

Tästä pääsemme suoraan puheeseen, mikä on myös vahvuuteni, mutta samaan aikaan heikkouteni. En tykkää kierrellä turhaan asioiden ympärillä vaan sanoa suoraan, miten asiat ovat. Tästä vastapuoli voi joko jatkaa keskustelua fiksusti eteenpäin tai loukkaantua. Se on yleensä aika 50/50, miten tapahtuu. Tästä oppineena, olen oppinut enemmän lukemaan vastapuolta, ja sitä onko nyt oikein sanoa asiat suoraan vai jatkaa keskustelua siten, miten se on mennytkin. Useimmiten tänä päivänä jätän asiat sanomatta, koska en jaksa enään kuulla lausetta, että Lassi miksi olet niin negatiivinen? 

 

Kirja sai minut miettimään suuresti omia dialogin taitojani, ja ymmärsin itsestäni uusia puolia, mitä oli hauska tajuta. Dialogi on tärkeimpiä asioita, mitä kaikkien pitäisi oppia. Keskustelun kautta asiat muutenkin aina ratkaistaan.  

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!