Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito

Kirjoitettu 09.10.19
Esseen kirjoittaja: Monika Tuurala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Dialogi ja yhdessä ajattelemisen taito
Kirjan kirjoittaja: William Isaacs
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Dialogi on keskustelua, jossa on ydin ja jossa ei valita puolta”

Dialogi ei olekaan mikään yksinkertainen juttu, missä ryhmä ihmisiä keskustelee, niin kuin voisi helposti olettaa. Dialogi tuli todella vastaan ensimmäisen kerran Tiimiakatemialla. Istuimme pääsykoehaastattelussa ringissä nojatuoleissa. Tiesin, että tällainen toimintatapa on, mutta tuntuihan se hieman hassulta. Koulussa on tottunut saamaan puheenvuoron viittaamalla ja puhuminen ilman lupaa on ollut kiellettyä. Sitten meidät heitettiin rinkiin keskustelemaan ja tunne oli lähinnä epämiellyttävä. Et päässyt ketään pakoon, et voinut valita takapenkin paikkaa, jossa tuijotella toisten selkiä ja tehdä omiaan. Nyt näit kaikkein naamat ja kaikki näkivät sinun naaman. Et pääse pakoon mihinkään suuntaan, voit olla näkemättä muut vain kääntämällä pään 180 astetta.

Minä, joka olen aina ollut hiljainen, jouduin samaan tilanteeseen kuin koulussa, kun opettaja piti saarnaa siitä, että kaikki rohkeasti viittaamaan, ei haittaa, vaikka menee väärin. Juupa juu, ei auttanut, enkä viitannut. Nyt pitäisi olla avoin ja puhua suoraan ja sanoa rohkeasti omat mielipiteensä. Ei helppoa, kun on aina ollut se, joka on mielellään mahdollisimman pitkään hiljaa. Jos ryhmässä on joku, joka on mielellään äänessä, annan hänen olla äänessä. Mutta alan ymmärtämään pikkuhiljaa dialogin ja ringissä istumisen pointin.

Dialogi vaatii luottamusta kanssakeskustelijoihin. Tiimimme dialogi on paikoin ontuvaa. Miten saada kaikki ääneen, kaikki sanomaan mielipiteensä ja liittymään keskusteluun luontevasti. Tiimimme voi karkeasti jakaa kolmeen tyyppiin: on niitä, jotka puhuvat paljon, niitä, jotka puhuvat jonkin verran ja niitä, jotka puhuvat vähän. Miten yhdistää porukka ja saada dialogi toimimaan, kun toisten puhetta pitäisi hillitä ja toisten pitäisi saada suu auki edes joskus.

Dialogissa on neljä peruselementtiä

Kuuntele

Dialogissa puhuminen ei ole ensimmäinen juttu. Pitää osata kuunnella aidosti kanssapuhujia. Miten voisitkaan osata itse puhua luontevaa dialogia, jos et keskittyneesti kuuntele, mitä muut puhuvat. Voit kuunnella myös itseäsi, sitä mitä sinulla on sanottavaa ja kuinka reagoit muiden puheeseen.

Kunnioita

Kunnioita muiden mielipiteitä ja ajatuksia. Älä keskeytä, anna toisen sanoa sanottavansa, äläkä väheksy ketään. Kunnioitus ei tarkoita sitä, että olisit samaa mieltä tai että sinun tarvitsisi pelätä sanoa oma mielipiteesi.

Odota

Koska olet dialogissa, et ole siinä yksin. Et voi puhua milloin huvittaa. Odota vuoroasi, odota, että toinen on sanonut loppuun ja pureskele hänen puhettaan sekä luo omasi. Suuta päätä toisten päälle puhuminen ja hyvin äkkinäisten kommenttien laukominen ei tuo dialogia.

Puhu suoraan

Viimeisenä, kun olet kuunnellut kunnioittavasti ja odottaen muita, on sinun vuorosi loistaa. Ei tarvitse kierrellä ja miellyttää vuorollaan jokaista puhujaa, vaan sanoa omat mielipiteet ja sanottavansa suoraan. Kukaan ei loppupeleissä tykkää kaunistellusta puheesta, vaan arvostaa suoraan puhumista.

Itse luulen osaavani kuunnella, mutta kun tarkemmin mietin, vaivun helposti omiin ajatuksiin, vaisinkin, jos minulla on omaa sanottavaa. Jään helposti pohtimaan sitä ja unohdan kuunnella kunnolla, mitä toinen puhuukaan. Pääsääntöisesti saatan myös helposti unohtaa, mitä toinen puhui. Kunnioitan muiden puhetta, en ole ihminen, joka lyttää muita ja osaan käsitellä sen, että toiset voivat olla toista mieltä. Odottaa osaan liikaakin. Odottaminen saattaa venyä turhankin pitkäksi ja aihekin kerkeää vaihtua. Minun pitäisi saada suuni auki oikeassa tilanteessa. Suoraan puhuminenkin ontuu. Osaan kaunistella sanojani, jotta kukaan ei suuttuisi. Tämähän ei missään nimessä ole toivottavaa, sillä se ei johda mihinkään. Se on yhtä kuin kommentti, jota ei ollutkaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!