Digiaika vaatii uudistuksia kaikinosin, myös strategisesti. Uudistukset vaikuttaa kaikkiin toimialoihin, myös meidän sekä meidän asiakkaidenkin. Itse tämän myös huomannut projekteissa ja muutos onkin ollut itselle varsin positiivinen juttu. On löytynyt oma mielenkiintoinen tekemisen kohde sekä isot mahdollisuudet tulevaisuuteen. Monissa asiakastöissäkin alun digiteknologian vähättely on kääntynyt päälaelleen. TV-mainokset ja printtimediat siirtyvät enemmän digiaikaan. Tietysti näitäkään ei pidä täysin unohtaa.
Kuinka sitten nykyaikana strategia kannattaisi toteuttaa? Asiakasprojekteissa olemme huomanneet, että itse käytännön toteutus on hyvällä tasolla. Kuitenkin syvempi suunnittelu ja strategiatyö on moniosaisempi ja haastavampi kokonaisuus. Yksin koittaessa miettiä suuria strategisia mullistuksia ei se onnistu. Aina on joku joka osaa asiansa paremmin kuin sinä. Erityisesti tällä hetkellä, jolloin oppimisprosessi on alkutaipaleella. Vielä, kun on tiimiyrittäjä sekä opiskelija on mahdollisuus matalalla kynnyksellä pyytää apua sekä tulla autetuksi. Siksi oman verkoston hahmottaminen sekä verkoston kasvattaminen on tärkeää.
Digiajan kulttuuri
Johtamisella on strategiatyöhön suuri merkitys. Onnistuvan ja innostavan kulttuurin luomiseksi on tärkeää johtaa prosessia omalla esimerkillään. Työympäristö tulee olla notkea ja monipuolinen. Tällä tarkoitetaan, että ympärilläsi olisi olla mahdollisimman monipuolisesti erilaisia ja eri osaamisalueen osaajia. Kulttuurin tulisi olla mahdollisimman avoin sekä ennakkoluuloton. Täydellisyyteen pyrkivää toimintaa tulisi vältellä. Ennemmin tekee rohkeita kokeiluja, joissa ei pelätä epäonnistua.
Tällä hetkellä koen, että omissa projekteissani pyrin liiaksi tavoittelemaan liian täydellisiä tuloksia. Tässäkin tapauksessa hyvä tulostaso on on saavutettu tällä osaamisella mitä nyt on. Kun tulostasot eivät kehity haluamalla tasolle tulee siitä enemmän paha kuin innostava mieli. Tähän kuitenkin oman taitotason kehittäminen on tärkeää. Jos ei elä ajanhermoilla ja opi uusia taitoja ei kehitystä tapahdu.
Jokaista työntekijää tulisi kannustaa yrittäjämäiseen toimintaan. Jokaiselle yksilölle tulisi antaa työympäristössä mahdollisuudet oppia ja kehittyä omia taitojaan ilman suurempia lupia tai vastaavaa. Ylimääräinen byrokratia on tänäpäivänä hidastava asia. Litteässä organisaatiossa kehittyminen ja uudet tarvittavien työkalujen hankinta on vaivattomampaa. Vaikka meillä Gravissa onkin litteä organisaatio on käytännöt ajoittain turhan kankeat. Esimerkiksi uusia kuvausinvestointeja tulisi tehdä, jolloin prosessi tuntuu turhan kankealta ja hitaalta. Kuitenkin tässäkin asiassa on kehitetty uusia käytäntöjä, jotta työympäristön käytänteet olisivat mahdollisimman vaivattomia tulevaisuudessa.
Digiajan strategian rakennus
Tänäpäivänä strategiatyöhön on kehitetty monenlaisia työkaluja, jotka helpottavat srategian luomisessa. Mikäli yritykselläsi ei ole tänäpäivänä verkkosivuja tai et löydy verkosta liiketoiminta rajoittuu liikaa. Valtaosa asiakkaista tutustuu verkossa liiketoimintaasi. Toimivalla analytiikalla ja työkaluilla pystyt keräämään ja analysoimaan asiakkaidesi käytöstä sekä saamaan erilaisia demografisia tietoja strategiatyön helpottamiseksi.
Datalla johtaminen onkin noussut uudenlaiseksi normiksi. Aikaisemmin kuin pystyit keräämään tietoa asiakkaaltasi kyselemällä kasvotusten niin nykyään tämän lisäksi keräät dataa asiakkaasi käyttäytymisestä verkossa. Niin sanottuun asiakaspolkuun verkkosivuilla pystyy vaikuttamaan ja asiakkaita pystytään ohjailemaan haluttuun suuntaan. Kehitystyö on alustoissa jatkuvaa, mutta toimiessaan tuovat investoidut eurot isosti takaisin.
Strategiatyötä tehdessä tärkeää on pysyä ajan hermoilla ja oppia jatkuvasti uutta. Kaikkea osaamista itsellä ei tarvitse olla vaan ulkopuolista apua kannattaa hyödyntää. Tämän on itsekin monesti todistanut. Aina löytyy joku nettisivujen tekijä, joka tekee asian 100 kertaa nopeammin sekä paremmin kuin itse, vaikkakin hyvää jälkeä tekisikin itse. Omien voimavarojen ja osaamisen keskittäminen siihen missä on hyvä nopeauttaa toimintaa. Itse koen olevani hyvä esimerkiksi juuri eri tekijöiden löytämisessä ja kokonaisuuden johtamisessa, enkä niinkään siinä kenttätyössä.
Keskustele artikkelista