Digitrippi on kirja digiteknologian parissa työskenteleville. Kirjan on kirjoittanut Vipunet Oy:n toimitusjohtaja Jussi Liimatainen. Vipunet itse yrityksenä oli itselleni tuttu, koska heidän liiketoimintansa tarjoaa Hubspot järjestelmän kautta ratkaisuja myynnin ja markkinoinnin avuksi.
Ensialkuun kirja herätti itsessäni ajatuksia, että luenko nyt taaskaan oikeaa kirjallisuutta. Onko tämäkin kirja vain yksi Vipunet markkinointikeinoista, sillä case esimerkit olivat suoraan ratkaisuja heidän tekemistään ratkaisuista. Tietysti tutkiessani näitä case esimerkkien lopputuloksia olin hyvin vakuuttunut lopputuloksista.
Sivustojen tekninen toteutus
Toisekseen kirja tarjosi sisältöä siihen miltä sivuston rakenne tulisi näyttää. Kuten monessa muussakin kirjassa samoin tässä havaittiin se, kuinka ostaminen on muuttunut vuosien saatossa. ‘’Mitä enemmän annat sitä enemmän saat’’ pitää myös verkkomaailmassa paikkaansa. Tänäpäivänä ihmisten osto tapahtuu hyvin paljon verkossa. Ja mikäli se ei tapahdu suoraan verkossa sieltä vähintään usein käydään vertailemassa eri palveluntarjoajia ja heidän tarjontaansa.
Kirjassa huomasin, että itse olen pyrkinyt tekemään hyvin paljon samankaltaisia asioita. Koen tällä hetkellä esimerkiksi blogiteksteillä omissa asiakasprojekteissani suuren arvon. Kirjoittamiemme blogeja löytyy mm. Täältä. Muutenkin nettisivujen rakennetta tutkiessani pyrin asiakkaille luomaan myös mielikuvaa sivustojen informatiivisuudesta. Mitä enemmän arvopohjaista sisältöä pystyt sivuille tuottamaan eri ostoprosessien vaiheisiin, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saat sitoutettua asiakkaan.
Asiakkaan ostopäätöksen tukemiseksi laadukkaalla ja arvopohjaisella sisällöllä on suuri merkitys sivuston sijoittumiselle Googlessa. Jokainen uusi blogisivu tai uusi linkitys kasvattaa sivuston verkostoa, minkä perusteella Google rankkaa sivustoa. Tämän huomasimme esimerkiksi, kun tuotimme nopealla aikataululla ennen Asuntomessuja muutaman blogitekstin. Nousimme kovasti kilpailussa hakusanassa parhaillaan toiselle välilehdelle. Kuitenkin kun isommat toimijat rupesivat tekemään samoin sijoituksemme tippui.
Johtamisen näkökulma
Lopullisesti kirjan luettuani tajusin sen merkityksen erityisesti johtamisen näkökulmasta. Itse olen tekemisessäni tilanteessa, jossa tekemistä olisi todella paljon, liikaakin. Soittelin Tiimiakatemian alumnin kanssa yksi päivä ja kerroin hänellekkin meidän tilanteestamme ja haasteista. Koen, että itse olen suuresti johtamassa digitaalista palveluamme. Se mitä Hanna minulle sanoi, että toimivaan liiketoimintaan tarvitset oikeat työkalut sekä oikein viritetyt ihmiset.
Tällä hetkellä digipalvelun kehittäminen on tilanteessa, että kehittämistä ei ole tai ei kerkeä tapahtua. Suuresti syy on siinä, että itse on kädet savessa hoitamassa niitä perusasioita, jolloin aikaa ei jää kehittämistyölle. Oikein viritettyjä ihmisiä varmasti löytyy ympäriltä, mutta pidän itse liikaa naruja käsissäni.
Tämän takia nyt onkin oikea aika pysähtyä ja ruveta purkamaan digipalveluamme huolellisemmin auki. Mitä me oikeasti tarjoamme, mitä työkaluja tällä hetkellä käytämme, mihin aika tällä hetkellä menee, kuka me olemme, kuka on me? Tällä hetkellä en itse pysty näihin vastaamaan, vaikka teenkin paljon hommia, mutta rooliini nähden keskityn vääriin asioihin.
Kysymyksiä on paljon, joihin varmasti löytyy vastauksia, kunhan pysähtyy niitä miettimään.
Keskustele artikkelista