Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Don Tami

Kirjoitettu 28.07.17
Esseen kirjoittaja: Jake Vitikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Don Tami - My Story, Juhani Tammisen tarina
Kirjan kirjoittaja: Juhani Tamminen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 5. Valmentaminen, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Juhani Tammisen tarina

 

”Kaikki elämässäni saavuttamat asiat ovat seurauksia intohimosta.”

 

Kirjastossa käteeni osui ”Don Tamin” eli legendaarisen Juhani Tammisen elämästä kertova kirja, joten olihan se pakko ottaa itselleni luettavaksi viimeiseksi kirjaksi Akatemian aikana. Henkilökohtaisesti arvostan Tamia paljon henkilönä, vaikka en häntä henkilökohtaisesti tunnekaan. Häntä on tullut seurattua paljon oman 20-vuotisen jääkiekkourani aikana, sekä nyt uran jälkeen. Piirteitä, mitä itselleni on hänestä jäänyt mieleen ja joita todella arvostan ovat mm. Kova itseluottamus, uskallus olla erilainen, kova tahtotila ja ennen kaikkea intohimo tehdä asioita.

 

Kuten yllä oleva sitaatti kertoo, Tamin elämässä kaikki ovat seurausta intohimosta.  Mielestäni jos ei ole intohimoa ja halua tehdä asioita, niitä asioita ei kannata yksinkertaiesti tehdä. Siinäpä on ehkä Tamin tärkein opetus elämälle, intohimo! Intohimon tärkeys pitäisi itsekin muistaa joka päivä. Liian usein elämässä tulee tehtyä asioita, jotka eivät aja kohti sitä omaa intohimoa. Kaiken tekemisen pitäisi johtaa sinne, mihin oma intohimo suuntautuu. Tällä hetkellä oma intohimoni suuntautuu vahvasti asuntobisnekseen. Rakennusten omistaminen ja myyminen on ollut jo pitkään kipinän lähde itselleni. Aikaisemmin mukana oli myös intohimo urheilubisnestä kohtaan, mutta se on hiukan jäänyt taka-alalle tällä hetkellä. Toivonkin, että myös urheilubisneksen polku kohtaa nykyisen polkuni jossain vaiheessa elämääni. Kirjassa paljon käydäänkin asioita tuosta urheilubisneksestä ja mitä siellä pitäisi tehdä toisin Suomessa, se oli mielenkiintoista luettavaa.

 

Tamin vinkit oppimiseen

 

”Oppimisen neljä lainalaisuutta: selvitys-demonstraatio-imitaatio-toisto.”

 

Nämä lait pätevät niin urheilussa kuin yritysmaailmassa. Pyöriteltyäni noita lakeja hetken päässäni, sain avattua nuo lait omin sanoin, näin: Ensin selvitys: eli seuraa, miten muut tekevät, tutki eri keinot tehdä asiaa, minkä haluat oppia. Toiseksi demonstraatio: eli kokeile eri keinoja tehdä asia. Kolmanneksi imitaatio: Kokeile tehdä asioita, niin kuin kokeneemmat jo tekevät, mutta muokkaa kuitenkin oma tyylisi tehdä asioita. Neljänneksi toisto: Tee, tee ja tee. Toistot tuovat ammattitaidon ja varmuuden.

 

Hyvin paljon olen käyttänyt näitä jääkiekkopiireistä (varmasti Tamilta levinneitä) lainalaisuuksia, kun pelasin vielä. Enemmän pitäisi käyttää varsinkin tuota imitaatiota nykypäivänäkin. Jonkin verran olenkin yrittänyt imitoida Jethro Rostedtia, joka on minun alallani erittäin hyvä toimija. Olen hiukan tutkinut hänen toimintatapojansa ja testaillut niitä omassa työssäni omalla tavallani. Seuraavana vuorossa onkin toistot, joka vaatii aikaa.

 

Kymmenen askelta voittajaksi by Tami

 

Tami on rakentanut kirjaansa voittajaksi pääsemisen kymmenen askelta. Niitä toteuttamalla itsekin omassa elämässäni, se ei minun henkistä vahvuuttani ainakaan heikennä. Esittelen stepit nyt tässä ja pyrin pohtimaan samalla, kuinka niitä voisin itse henkilökohtaisesti toteuttaa.

 

  1. Asenteen voima: Asenne alussa ratkaisee lopputuloksen.

-Hyvä asenne=hyvä lopputulos. Keskivertoasenne=keskiverto lopputulos. Huono asenne=viimeinen sammuttaa valot

 

Siinäpä se hyvin kiteytettynä on Tamin sanoin. Ensimmäisenä kun ryhdyn jotakin tekemään, täytyy pitää hyvä asenne yllä alusta loppuun. Sillä jos jotakin ryhtyy tekemään joka tapauksessa, miksi lähteä paskalla asenteella. Paskalla saa paskaa ja hyvällä hyvää.

 

  1. Opi antamaan vastoinkäymisille poikittaista mailaa: Jokainen kohtaa vastoinkäymisiä eli kysymys on tavasta käsitellä niitä. Älä ihmettele, älä masennu. Muista, että vastoinkäymiset ovat aina oma mittarisi. Kynnys, joka on tarkoitettu ylitettäväksi. Odota, mutta älä pelkää vastoinkäymisiä.

 

Olen sitä mieltä, että vastoinkäymiset opettavat ja vahvistavat ihmistä. Pienestä pojasta asti, kun aloin jääkiekossa pelata maalivahdin pelipaikkaa, on minulle opetettu ja painotettu sitä, että päästetty maali pitää unohtaa saman tien. Kerran voi huutaa perkele, sitten ottaa hörppy vettä ja jatkaa. Olen opetellut olla pelkäämättä vastoinkäymisiä, sillä niitä tulee kaikille jossain vaiheessa elämää. Karma on bitch ja sitä rataa.

 

  1. Tarkoituksenmukaisuuden tajuaminen: Opi tekemään jokaisesta työpäivästäsi mestariteos: Valmistaudu-tee-tee loppuun asti. Päivän päätyttyä mieti seuraavaa: Meni hyvin – miksi? Meni huonosti – miksi? Miksi? Miksi?

 

Oman tekemisen itsearviointi. Asia, jota varmasti moni ei tarpeeksi ajattele. En myöskään itsekään. Itse voisin tuota alkaa pohtia asuntojen esittelyn jälkeen. Urheilussa valmentaja antaa palautetta kyllä joka päivä, mutta työelämässä sitä ei välttämättä saa. Miksi on hyvä sana, miksi meni näin, miksi eivät osta, miksi en tehnyt sitä ja tätä.

 

  1. Ole valmis uhrauksiin: Et ole uhraamassa henkeäsi, vaan jalostamassa omaa kykyjäsi ja lahjakkuuttasi. Ole valmis uhrauksiin ja itsekuriin, lopputuloksena voit olla aidosti ylpeä.

 

Käytännössä anna kaikkesi, kun teet asioita. Kun kerta teet jotain kuitenkin, tee se kunnolla. Se voi viedä hiukan enemmän aikaa, mutta sen jälkeen voin olla tyytyväinen tekemiseeni. Silloin oman tekemiseni standardi kasvaa.

 

  1. Ole valmis muutoksiin: Mukaudu tai kuole. Ole valmis muutoksiin. Kun saavutat päämääräsi, älä jää lepäämään laakereillasi. Kun sinusta kasvaa oman alasi ykkönen, keskity edelleen perusasioiden huolelliseen tekemiseen.

 

Minun täytyy tulevaisuudessa opetella ottamaan muutokset vastaan paremmin uteliain mielin. Tämä asia on ollut hiukan vaikeaa, sillä niinhän se on, että uudet asiat pelottavat. Olenkin painanut takaraivoon, että uudet asiat voivat olla mahdollisuus johonkin parempaan.

 

  1. Aseta itsellesi unelmia: Kaikki suuret saavutukset alkavat unelmista. Unelmat pistävät energiat liikkeelle jokaisena aamuna. Unelmat ovat innostuksen ja vision polttoainetta.

 

Tuohon ei paljon lisättävää ole. Unelmointi on tärkeää, sillä mielestäni sitä kautta herää myös intohimo. Unelmista minulla ei ole puutetta 😀

  1. Herätä luottamusta: Kaikki ihmissuhteet perustuvat luottamukseen. Kun tulet tällä alalla mestariksi, menestys ja itseluottamus seuraavat perässä.

 

Luottamus on vaikea asia. Pitäisi uskaltaa luottaa ihmisiin, ainakin niin pitkään, kun se petetään. Itse pitäisi pyrkiä siihen, että pienimmässäkään asiassa ei petä toisen luottamusta. Syvällistä mutta totta. Luottamus on vaikea saada takaisin.

 

  1. Opi ruokkimaan itseluottamustasi: Kolme yksinkertaista tapaa kehittää itseluottamusta: Ole luotettava! Sitoudu erinomaisuuteen! Huolehdi muista! Nämä kolme ominaisuutta ovat jokaisen menestyjän tavaramerkkejä.

 

Tee mitä lupaat, tee se hyvin ja auta muita. Takaraivoon painettavia asioita jokainen. Ei muuta!

 

  1. Sitoudu erinomaisuuteen: Kovin matka maailmassa on kehittyä hyvästä erinomaiseksi. Se on pitkä, kivinen, hikinen ja raskas tie. Mikäli olet valmis maksamaan hinnan, sen jälkeen puhelimet alkavat soida ja töitä tarjotaan. Bonuksena saat mielenrauhan sekä ympäristön rajattoman kunnioituksen.

 

  1. Voittaja ei koskaan luovuta – luovuttaja ei koskaan voita: Jos epäonnistut: Pysähdy, analysoi, tee johtopäätös ja jatka matkaa. Älä käytä energiaa elämän kovuuden parkumiseen, vaan tartu asioihin. Älä koskaan anna periksi.

 

Tähän voi verrata lätkässä oppimaani asiaa, että kun maali menee, unohda se ja keskity ottamaan kaikki loput kiinni. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta kun opettelen keinot, miten saan pääkopan nollattua heti, voi alkaa keskittyä seuraavaan tavoitteeseen. Se toimi lätkässäkin. Työelämässä minulle on toiminut se, että irtaudun hetkeksi epäonnistuneesta asiasta ja palaan asiaan palautumisen jälkeen.

 

Kiitos

 

Tamin kirja oli hyvä lopetus akatemian luku-urakalle ja pääkopan nollauskirja. Ei voi muuta sanoa kuin, että kova jätkä tuo Tami. Lopetan esseen Tamin opetukseen, jonka hän on oppinut matkan varrella kantapään kautta. Se pätee varsinkin bisnesuraa silmällä pitäen. Sitaatti on alun perin muusikko Mato Valtosen, jonka Tami on sisäistänyt itselleen.

 

”Mulkkujen kanssa ei pidä tehdä päivääkään töitä.” – Mato Valtonen

 

Jake Vitikainen

Bisnera

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!