Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Dont be a hero

Kirjoitettu 21.04.14
Esseen kirjoittaja: Sini-Tuulia Ahonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rework
Kirjan kirjoittaja: Jason Fried & David Heinemeier Hansson
Kategoriat: 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

ReWork – tee työsi toisin

 Sini Ahonen, 2014

 

Kaikki kirjat ovat kannanottoja. Rework on pienyrittäjien kannanotto suurten yritysten kasvuhaluun ja toimintamalleihin. Tai niin minä sen koin. Hyvässä mielessä, mutta ei liian vakavasti.

Tällä kertaa en hakenut kirjastosta mitään erityistä, halusin vain jotain luettavaa, ja kirjan nimi kuulosti tutulta. Kun aloitin tämän esseen kirjoittamisen paperillani luki kolmetoista lausetta ja pääni oli täynnä ajatuksia, mutta mikään ei tuntunut liittyvän mihinkään. Mutta ehkä niin oli tarkoituskin. Kirja haastaa sinua kyseenalaistamaan omat tapasi toimia.

 

Virheistä oppiminen on yliarvostettua

Jokaisella meistä on välillä jaksoja kun kaikki tuntuu menevän perseelleen, eikä mikään suju ja välillä on niitä jaksoja kun hyviä asioita tapahtuu kuin itsestään.

Käykö sinulle usein niin, että työtäsi arvioidessa löydät puolet enemmän huonoja kuin hyviä puolia? Motorolassakin kehitettävää-palsta kasvaa tuplasti pidemmäksi kuin käytäntöön vietävät seikat. Mitä siitä sitten oppii? Juuri sen mitä ei kannata tehdä.

Kirjassa kehoitetaankin keskittymään mielummin onnistumisiin. Kun tiedät mikä meni hyvin, tiedät että niin kannattaa tehdä toistenkin. Onnistumiset ruokkivat positiivisuutta ja positiivisuus ruokkii motivaatiota ja motivaatiolla saa aikaan lisää tuloksia ja tadaa huikea oravanpyörä on valmis! Joten ensi kerralla kun arvion oppimistani tai projektiani, en keskity siihen negatiiviseen puoleen, vaan mietin, mitä kannattaa tehdä jatkossakin.

 

Työnarkomania johtaa ajantuhlaukseen

Hei, minä olen Sini. Taidan olla työnarkomaani.

Minulla tuntuu olevan kaksi äärilaitaa, joko teen töitä ihan helvetisti tai minua ei kiinnosta tehdä mitään. Näitä voi sanoa ihan suoraan syy-seuraus-suhteeksi. Ensin painan duunia tarvittaessa vaikka ympäri vuorokauden, sitten motivaationi tipahtaa enkä jaksa tehdä mitään. Tiedostan, ettei näin voi jatkua ja pyrin tasaamaan tilannetta, mutta huomaan aina toistavani tätä samaa kaavaa.

Otetaanpa esimerkki tästä hetkestä. Helmi-maaliskuussa minulla oli neljässä projektissa deadlinit, piti saada lehti ulos, järjestää tapahtuma, kerätä kisabudjetti kasaan ja kierrellä näytöksissä. Siihen päälle vielä muutama kotavuoro, muutama ajokeikka ja henkilökohtainen elämä. Maaliskuun puolessavälissä heräsin monena yönä itkien. Siinä kohin loppui motivaatio. Nyt laitan puhelimen äänettömälle tultuani kotiin, en jaksa vastailla viesteihin ja olen vaitonaisempi toimistolla. Tarvitsen muutaman päivän ”irtioton” ajatuksieni kokoamiseksi ja motivaation löytämiseksi. Tämän teen pääsiäisenä mökillä.

Pääsiäisen jälkeen haluan löytää paremman balanssin työn ja vapaa-ajan välille, ettei vastaavaa ylikuormittumista enää tulisi. Yksi keino sitä helpottamaan voi olla taistelu keskeytyksiä vastaan.

 

Taistelu keskeytyksiä vastaan

Teahokkuuden pahin vihollinen on keskeytykset. Juuri kun hommat alkaa luistaa, tulee joku häröilemään vierellä ja homma unohtuu täysin. Ajatus katkeaa. Sitten menee taas oma aikansa päästä takaisin siihen flow-tilaan.

Minulla tämä näkyy eniten kirjoittamisen kanssa. Minusta on hauskaa kirjoittaa, mutta kirjoittamisen aloittaminen tuntuu aina haastavalle. Aloittamista pitkittää ja pitkittää, mutta kymmenen minuutin kirjoittelun jälkeen ei millään malta lopettaa.

Ajattelin kokeilla seuraavassa syklissä säännöllistä ”tehotyöpäivää”. Varaan viikosta yhden päivän tehokkaalle työskentelylle ja kokeilen kuinka paljon voin saada aikaan. Alkuun ajattelin tehdä todo listoja, ja myöhemmin kokeilla asettaa päivälle erilaisia tavoitteita.

 

Luo tuote omaan tarpeeseen

Valmentajamme on jankuttanut meille koko akatemian ajan, kuinka meidän pitäisi lopettaa itsellemme tekeminen ja lähteä tekemään jotain asiakkaille. Se ei kuitenkaan ole innostanut ketään toimimaan.

Kävimme kuukausi sitten Helsingissä vierailulla Pinup Garage -nimisessä vaatetusliikkeessä. Putiikki on erikoistunut Pin up mekkojen ja asusteiden maahantuontiin. Kysyimme yrittäjältä mistä ajatus lähti liikkelle ja hän vastasi ”tilaan vaan sitä mitä ite haluan käyttää ja myyn sitä muillekin”. Ja sillä konseptilla yritys on pyörinyt jo usean vuoden ajan.

Kyllähän sen huomaa omassakin toiminnassa, kun tuote on oma, sen eteen tekee niitä ikävämpiäkin asioita helposti. Ja eihän sitä koskaan tiedä mikä toimii, jos siitä ei ota selvää. Kuka olisi esimerkiksi uskonut, että vanhoja filmikeloja pyörittämällä voi tehdä rahaa vielä tänäkinpäivänä.

 

Muita (vielä kiteyttämättömia) ajatuksia

  • Jos keskityt liikaa muihin oma visiosi sumenee
  • on vain sinusta kiinni toteutuuko haaveesi
  • keskity ytimeen
  • loisto ajatuksesi jää pelkäksi ajatukseksi ellet konkreettisesti tartu toimeen
  • tilaisuuteen on kyettävä tarttumaan kun sellainen ilmaantuu
  • aitous puhuttelee
  • minun keittokirjani
  • opeta enemmän kuin kilpailijasi

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!