Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Draivi

Kirjoitettu 27.10.20
Esseen kirjoittaja: Viivi Piispanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Draivi, voiko sisäistä motivaatiota johtaa
Kirjan kirjoittaja: Frank Martela, Karoliina Jarenko
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 5. Valmentaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Draivi – voiko sisäistä motivaatiota johtaa? niminen kirja kertoo työntekijöiden motivoimisesta ja siitä, kuinka työntekijöitä tulisi johtaa niin, että he olisivat mahdollisimman motivoituneita tekemään työtään. On olemassa kahdenlaista motivaatiota – ulkoista ja sisäistä. Kun työntekijältä löytyy sisäinen motivaatio, hän on iloinen, energinen, mahdollisuuksiin hakeutuva ja innostunut tekemisestään jopa ilman erillistä palkkiota. Ulkoinen motivaatio puolestaan tarkoittaa sitä, että työntekijää motivoi nimenomaan jokin ulkoinen asia, kuten palkka tai rangaistus itse työn sijaan. Ulkoisesti motivoitunut työntekijä on usein stressaantunut, ahdistunut ja uhkiin keskittyvä. On varmaankin selvää, että sisäinen motivaatio on se mitä työntekijöiltä tavoitellaan.

 

Työn ei lähtökohtaisesti kuuluisi olla sellaista, että maanantait ahdistavat ja työnteko ei huvita. Käytämme elämästämme niin paljon aikaa työntekoon, joten miksi haluaisimme tehdä töitä sellaisessa paikassa, jossa emme nauti olosta.  Työstä on nykypäivänä tullut paljon kokonaisvaltaisempaa ihmisten elämää määrittävä asia jo senkin takia, että kännyköiden takia työntekijä on tavoitettavissa lähes aina, myös vapaa päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Olisi siis tärkeää, että työntekijältä löytyisi sisäinen motivaatio työtä kohtaan, jotta työn tekeminen ei tuntuisi pakkopullalta. Eikä pelkästään työntekijän kannalta vaan myös työnantajan, sillä sisäisesti motivoitunut työntekijä on huomattavasti tehokkaampi työssään. On myös todettu, että sisäisesti motivoituneilla työntekijöillä on vähemmän sairaspoissaoloja eli he myös voivat paremmin.

 

Kirjassa tätä sisäisen motivaation tehokasta työtilaa kutsutaan draiviksi. On olemassa neljä perustarvetta, joiden täyttyminen synnyttää ihmisessä innostusta ja tekemisen draivia, ne ovat vapaaehtoisuuden tarve, kyvykkyyden tarve, yhteenkuuluvuuden tarve ja hyvän tekemisen tarve. Kuinka tätä sisäistä motivaatiota sitten voidaan johtaa? Kuinka saada työpaikasta sellainen, että työntekijät tuntisivat olonsa sisäisesti motivoituneiksi? Kenenkään päähän ei voi työntää ajatusta, että nyt olet innostunut tästä työtä ja olet sisäisesti motivoitunut. On kuitenkin mahdollista ohjata työntekijöitä tähän suuntaan. Yrityksellä tulee olla innostava ja energisoiva missio, joka on paljon suurempaa kuin pelkkä rahan tekeminen. Yhteinen päämäärä luo yhtenäisempää yrityskulttuuria ja sitä kautta motivoi työilmapiiriä. Mielestäni työntekijöille on hyvä antaa hieman vapaammat kädet hoitaa tehtävät maaliin, kunhan lopputulos on paras mahdollinen. Liian tiukasti määritetyt tehtävät karsivat luovuuden ja lopputuloksesta saattaa karsiutua parhaat mahdolliset. On tärkeää, että johtaja uskoo työntekijöihinsä. Tällöin luovuus ei kärsi ja lopputulos on timanttisin. Sparrauskulttuurin luominen on tärkeää. Haluaisin, että aina kun tiimissä on mahdollista, niin auta ja anna myönteistä palautetta tiimikaverille. Kerro, jos jossain asiassa olisi jotain parannettavaa ja kehu, kun hän on ylittänyt itsensä. Tämä lisää varmasti motivaatiota ja piristää arkea.

 

”Esimies on enemmänkin alaistensa palvelija tai edellytyksen luoja.”

 

On aika jättää ajatus, että yrityksen johtaja olisi muiden yläpuolella ja työntekijät olisivat alapuolella. Johtamiskulttuuria voisikin katsella, kuin kolmiota ylösalaisin. Korkeimmalla kohdalla olisi työntekijät, heillä olisi eniten valtaa päätöksiin. Johtajat puolestaan olisivat alempana ja loisivat puitteet ja raivaavat tien esteiltä vapaaksi, jotta työntekijöiden työskentely sujuisi mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti. Usein tämä kolmio on vielä toisinpäin, niin että johtaja on se, kenellä on suurin päätäntävalta ja työntekijät tekevät sen, mitä käsketään. Haluamme pois tuosta ajattelutavasta, koska työntekijöitä motivoi se, kun he saavat vaikuttaa asioihin ja sitä kautta tuntevat itsensä tärkeäksi osaksi yritystä.

 

Rekrytoinnin suuri merkitys nousi kirjassa esille. Yllätyksekseni rekrytoidessa uusia työntekijöitä hyvän tiimipelaajan hyöty on huippuosaajaa suurempi! Toki taitojakin pitää löytyä, mutta tiimin yhteen pelaaminen on vieläkin tärkeämpää. Kirjassa käytettiin esimerkkinä sitä, että huippukirurgikaan ei ole yksilön ominaisuus, vaan tiimin. Huipputiiminsä kanssa, kirurgi pystyy toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, kun taas tilanteessa, jossa kirurgi laitetaan toimimaan täysin vieraaseen tiimiin, ei hän enää olekaan niin huippu. Tiimiakatemialla tämä korostuu, koska tiimeissä on paljon erilaisia ihmisiä ja jokainen täydentää osaamisellaan tiimin toimintaa, kun tiimistä puuttuu yksi, ei tiimi enää toimikkaan niin hyvin kuin kokonaisena. Sisäisen motivaation kannalta rekrytoinnissa on kiinnitettävä huomiota erityisesti: riittääkö henkilön taidot tehdä työtä itsenäisesti, sopiiko hän porukkaan ja onko henkilö innostunut työstään sisäisesti. On paljon tärkeämpää tiimin kannalta, että uusi työntekijä on sisäisesti motivoitunut oppimaan uutta, kuin että hän olisi jämähtänyt omiin tapoihinsa tehdä asioita.

 

Meillä on Tempossa ollut puhetta myöhästelystä rankaisemisesta. Taisimme jopa ottaa käytäntöön jonkinlaisen sakkosysteemin, jos treeneistä myöhästyy. Tosin tämä ei tainnut olla voimassa kuin viikon ja myöhästelyt eivät vieläkään ole loppuneet kokonaan. Huomasimme siis ihan käytännössä, että rangaistusasetelma ei toimi. Treeneihin osallistumisen halu pitäisi tulla jokaiselta sisältä. Ulkoinen motivaatio ei siis ole hyvä keino motivoida tässäkään tapauksessa.

 

Johtajana haluaisin olla sellainen, että annan työntekijöiden olla omia itsejään. Haluan kuulla erilaisten ihmisten mitä erilaisimpia ideoita ja tapoja toimia. Haluan rohkaista, kehua ja luottaa työntekijöihin. Suosittelen kirjaa kaikille, jos johtaminen yhtään kiinnostaa. Minulle tämä kirja antoi paljon mietittävää ja uusia näkökulmia asioihin.

 

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!