Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Duudsonit, Härmästä Hollywoodiin

Kirjoitettu 26.03.15
Esseen kirjoittaja: Anders Bertlin
Kirjapisteet: 3
Kirja: Duudsonit, Härmästä Hollywoodiin
Kirjan kirjoittaja: Jani Niipola
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 7.4. Tulevaisuuden mahdollisuudet, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Duudsonit, Härmästä Hollywoodiin

Jani Niipola

Paras kirja pitkään aikaan! Aika pitkä kirja ja kun tutustuin kirjan lisäksi Duudsonin brändiin aika laajasti videoiden ja tv sarjojen avulla, aikaa kyllä kului. Duudsoneiden tarinassa on kuitenkin aika paljon samaa kuin LC:ssä, johon peilaan tätä kirjaa. Lähdetään tekemään unelmaa josta kukaan ei oikein tunnu tietävän, miten se tehdään puhumattakaan siitä, että joku olisi tehnyt sellaista aikaisemmin. Ennen kuin menen syvemmälle LC:een, kerron pari tarinaa omista havainnoista tämän päivän nuorten työskentelystä.

Messenger, Whatsapp, Instagram, Facebook jne ovat tehneet sellaisen ilmiön, että kukaan ei ole enää läsnä. Tehokas työskentely on mahdottomuus, koska puhelimet piippaavat jatkuvalla syötöllä. Itse toivon joku päivä saavuttavani sen hetken, että ei tarvitse olla mukana missään sosiaalisessa mediassa. Viestit ja puhelut ovat minun mielestäni paljon tehokkaampia, koska silloin ihmisellä on oikeasti jotakin asiaa. Tällä hetkellä käytän Messengeriä sekä luen vain Facebookista mitä ryhmissä tapahtuu. En enää edes newsfeediä. Eli olen mukana vain kahdessa sosiaalisen median palvelimessa, kun muilla niitä keskimäärin on varmaan viisi tai kuusi. Mitä havaintoja olen tehnyt kun olen mukana vain kahdessa palvelimessa:

* Pystyn olemaan tilanteessa paremmin läsnä.

 • Mieli ei käy ylikierroksilla.
 • Olen selvästi ulkopuolisempi tiimissä sekä ryhmässä (tai ainakin kuvittelen niin).
 • Jää enemmän aikaa.

Toinen asia mikä liittyy oleellisesti on se, että ihmiset eivät osaa enää tehdä päätöksiä. Nykyään kun pitäisi tehdä joku ratkaisu, sitä ei ratkaista itse vaan se syötetään Facebookiin tai Whatsappiin. Mitä silloin tapahtuu? Asiaan tulee kymmeniä näkökulmia, mikä tekee päätöksestä entistä hankalamman. Parin päivän vellomisen jälkeen joku kommentoi, että tee niin kuin parhaaksi näet. Pari päivää meni hukkaan eikä sen jälkeenkään saatu mitään päätöstä. Mihin suuntaan energia kuluu?

Se siitä, mennään takaisin LC:n käytännön puoleen. Nyt on alkanut tuloksia syntyä. Tässä tämän hetken tilanne:

 • Raksapäivien paikka alkaa selvitä.
 • Frankfurtin Amazing Race -paikat on valittu.
 • Majoituspaikka varattu Amsterdamiin.
 • Muutamassa tiimissä kierretty ja nostettu innostusta.
 • Kaikilla tiimeillä alkaa olla jotain käryä reitistä.
 • LC-tiimissä on löytynyt kaikille suurin piirtein paikat ja homma käy.

Mitä voidaan sitten oppia Duudsoneista? LC olisi varmasti monelle unelmaprojekti. Tehdä kansainvälistä bisnestä omilla ehdoilla ja säännöillä. Mutta kyllä tämä kirja taas opetti sen, mitä unelmatyö käytännössä on. Unelmatyö on käytännössä sitä, että on innostunut jostain ja tekee sitä vain enemmän kuin kukaan muu. Innostus yhdistettynä järjettömään määrään työtä. Meillä akatemialla puhutaan paljon unelmista ja eiköhän meidän yksi sloganeista ole, että toteuta unelmaasi. Onko unelmien toteuttaminen sitten akatemialla mahdollista? Varmasti on, mutta. Miksi mutta? Koska akatemialla on paljon muutakin mikä häiritsee unelmien tekemistä. Tässä niistä pieni lista:

 1. Koulunkäynti (englannit, ruotsit jne).
 2. Kaikki maksaa (raksapäivät, kirjanpito, vuokrat), joten joudut todennäköisesti tekemään jonkun verran hanttihommia, että saat kassavirran pyörimään
 3. Ensimmäisen vuoden tiimiytyminen vie aikaa ja energiaa.
 4. Toisen vuoden ongelmat tiimin sisällä.
 5. Koulutusohjelmat, Raksapäivät, Treenit, Piinapäivät jne vie aikaa.
 6. Oikeita henkilöitä ei löydy toteuttamaan sinun kanssasi unelmia.

Nämä eivät ole esteitä, että ei voisi toteuttaa unelmiaan, mutta nämä ovat hidasteita. Mielestäni se, että akatemian aikana löytää jo sen, mitä haluaa tehdä ja tekee pari rohkeaa kokeilua sen suhteen, on jo ihan hyvä saavutus. Voisiko slogan olla mieluummin: löydä unelmasi? Unelman toteuttaminen vie kuitenkin useammassa tapauksessa useamman vuoden. Usein se vie niin paljon aikaa, että sen aloittaminenkin tuntuu jo raskaalta.

Tässä kuitenkin kirjasta muutama suora poiminto, joita voimme käyttää hyödyksi LC-projektissa, joka on vähän niin kuin unelmaprojekti:

”Tärkeintä on uskoa itseensä ja tehdä sitä, mitä kohtaan tuntee intohimoa. Sen jälkeen asiat loksahtelevat paikalleen. Tekevälle sattuu ihmeitä.”

”Duudsoneilla ei ole rajoitteita siitä, mikä on mahdollista. Kaikki on!”

”Meillä on aina ollut loistavalla tolalla se, että jokainen saa tehdä sitä, missä kokee olevansa paras.”

Ehkä itse mietin liian paljon konkretiaa ja miten asiat pitää tehdä, kun pitäisi ajatella enemmän mitä mahdollisuuksia on olemassa. Toisaalta minulla pyörii mielessäni tälläkin hetkellä kymmenen eri ideaa siitä, mitä haluaisin tehdä. Voi olla, että minulla on myös vaikea nähdä se unelma kaiken työn keskellä. Itsehän en jätä asioita unelmiksi vaan ryhdyn heti tekemään asioille ensimmäisiä askelia. Sen onkin haastavinta LC-ryhmässä sekä akatemialla. Minun pitää heti päästä konkreettiselle tasolle ja saada päätöksiä aikaiseksi siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Vasta kun olen saanut päätöksiä aikaiseksi, mieli lepää, kun tiedän mitä teen seuraavaksi. Työmäärä minua ei ole ikinä pelottanut, mutta asioiden suunnitteleminen viikosta toiseen ja asioiden kääntäminen ja vääntäminen vie kyllä kaikki voimat. Duudsonit saavat luvan kertoa tunteistani tämän kevään aikana:

”Jarnolla oli valtavat paineet sekä sisällöstä että Duudsonien jatkumosta.”

”Jarno ja kumppanit olivat ymmärtäneet, että oikean suunnan löytyminen vaatii myös uusia ihmisiä ja uutta näkemystä. Ulkopuolisena Rabbit Filmsin hullunmyllyn tullut Ranta näki, että kaikki ei ollut kunnossa.”

”Oli pakko uudistua tai homma olisi ollut siinä.”

Kirjassa puhutaan paljon siitä, että Duudsoneilla oli valtavat paineet. Sen ymmärtää helposti, koska elettiin todella epävarmoja aikoja pitkään ilman tietoa siitä, lähteekö bisnes rullaamaan vai ei. Sama on minun kohdallani akatemialla tällä hetkellä. Epävarmuus huonekaluhommassa, suunta muuttuu kokoajan LC:ssä sekä tiimi elää murrosvaihetta. Kaikki epävarmuus on syönyt energiat loppuun tämän kevään aikana. Ja myös se, että on liian monessa epävarmassa mukana. Nyt edessä on päätöksien aika. Jatkanko huonekaluliikkeessä sekä jatkanko tiimissä. LC onneksi tulee kohta päätökseen. Varmaa on vain se, että tradenomin paperit haluan, koska tänne asti on tultu. Onko se sitten akatemiassa, Rajakadulla vai K2 väylässä – pitää selvittää tämän kevään aikana. Haluan antaa vielä tiimille yhden mahdollisuuden, koska tuntuu siltä, että en ole vielä ottanut täyttä hyötyä irti tiimioppimisesta. Kysymys siis kuuluu tämän kevään aikana, että pystynkö sietämään tiimissä epävarmuutta ja sitä, että en voi itse tai pienellä porukalla tehdä päätöksiä vai onko minulle helpompi jatkaa yksin tai pienessä porukassa?

Pakko vielä kirjasta ottaa todella tärkeä poiminto, se tulee tässä:

”Jukka painottaa aina ja kaikessa oikeiden ihmisten löytämistä. Hänelle Hollywood on ihmisbisnestä. Vaikka hän puhuu liikekumppaneista, hän voisi yhtä hyvin korostaa tärkeiden ja kannustavien ihmissuhteiden merkitystä elämässä. Ehkä niillä Duudsonien tapauksessa ei olekaan paljon eroa.”

Oikeita ihmisiä olen kyllä löytänyt akatemialta ja heidän kanssaan tulen varmasti jatkossakin tekemään yhteistyötä. Sanoisin, että tässä on salaisuus siihen, lähteekö projekti lentoon vai ei, että löytyykö oikeat ihmiset pyörittämään projektia.

Hauska asia vielä loppuun. Aina kun Duudsonit ideoivat, he käyttävät sanaa synnytys. Aivan kuten meillä akatemiassa! Kaksikymmentä kirjapistettä on nyt täynnä ja hienoa kruunata se näin hyvällä kirjalla. Suosittelen kaikille tämän kirjan lukemista, se kertoo kaiken akatemiasta. LC-projektiin sain tästä kirjasta taas lisää potkua siihen, että pitää oppia vain sietämään epävarmuutta, koska kyllä asiat lähtevät lentoon, kun vain oikea suunta löytyy.

Milloin Duudsonit tulevat puhumaan akatemialle? Juhani Tamminen luomaan innostusta ja Duudsonit kertomaan siitä, miten kestää epävarmoja aikoja bisneksessä, niin se on siinä, sanoisi Antero Mertaranta.

Ja eiköhän esseekin ole siinä! 🙂

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!