Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Eat That Frog

Kirjoitettu 22.05.18
Esseen kirjoittaja: Samuli Välimäki
Kirjapisteet: 3
Kirja: Eat That Frog
Kirjan kirjoittaja: Brian Tracy
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eat That Frog

Olen yrittänyt kehittää tehokkuuttani saavuttuani Akatemialle. Ei ole mitenkään mahdollista suoriutua nykyisistä tehtävistäni sekä tehdä asiakashankintaa, kun itsensä kehittämiselle pitäisi jäädä myös kallisarvoista aikaa. Tämä kirja avasi minulle uusia työkaluja sekä työkaluja, jotka ovat olleet minulla ns. ”beta”-vaiheessa tähän asti. Aion ehdottomasti käyttää kirjassa mainittuja työkaluja tehokkaasti tulevaisuudessa. On aika päivittää tämä visuaalinen Terminaattori vakaaseen versioon. Asetan nyt heti ensimmäisen tavoitteeni; Kesän jälkeen olen parantanut tehokkuuttani ja nostanut kuukausituottoni 2000€ kuukaudessa. Be the best version of yourself!

 

Suunnittele

Tavoitteiden määrittely ja niiden saavuttaminen vaatii hyvän suunnitelman. Minulla on suuria ristiriitaisuuksia suunnittelun kanssa. Pidän asioiden ennaltaan suunnittelusta ja vaadin sitä itseltäni, kun taas toisaalta pidän erittäin paljon asioiden improvisoinnista. Lähtiessäni esimerkiksi ulkomaan matkalle. Tapaan suunnitella ehkä turhankin paljon matkaani ja mitä teen minäkin päivänä. Toisaalta lomalla pidän taas vapaudesta improvisoida asioita ja mennä vain mukaansa tempaavan ”flown” mukana.

 

Minua turhauttaa ja ahdistaa epäselvät asiat tai, kun mitään ei tapahdu. Haluan käyttää aikani mahdollisimman tehokkaasti ja täyttää päiväni aktiviteeteilla. Täten koen nukkumaan mennessäni saavuttaneeni päivän aikana jotain. Aina se ei kuitenkaan onnistu. Suunnittele aikasi etukäteen, jotta maksimoisit ajankäyttösi.

 

Kirjaa tavoitteesi ylös

Hankkisinko jokaisesta tavoitteesta motivaatio-taulun seinälleni? Ehkä vähempikin riittää. Tekstin alussa kirjoitin pitkästä aikaa konkreettisen tavoitteen ylös johonkin. Kirjan mukaan vain 3% ihmisistä hallitsee aikaansa kirjoitettujen tavoitteiden avulla. Tämä 3 prosenttia saavuttaa 5 – 10 kertaa enemmän, kuin muut. Itseasiassa ihmiset, jotka tapaavat kirjoitta tavoitteensa ylös ovat tuotteliaampia, kuin heitä korkeammin koulutetut.

 

Riko tavoitteesi pienempiin osiin ja etene niiden kautta. Täten tavoitteesi ei tunnu niin kaukaiselta ja koet koko ajan saavuttavasi jotain. Asettamasi pitkän ajan tavoitteet voivat korvata jopa koulutustason. Ajattele tulevaisuuttasi ja elä toteuttaaksesi unelmiasi.

 

Checklist & 80/20

Käytä ”checklistiä” apunasi! Kaikessa yksinkertaisuudessaan kauppalista on checklisti, joka tehostaa kaupassa käymistäsi. Sinun ei tarvitse käyttää aikaasi ajattelemiseen ja asioita tapaa helposti unohtua ilman listausta. Työelämässä tunnet olevasi motivoituneempi, koska voit seurata tekemistäsi ja silmin nähdä asioiden etenemisen. Kirjan mukaan tuottavuutesi nousee 25% käyttäessäsi checklistiä tai muuta seurantataulukkoa.

 

Kuvitellaan, että listallasi on 10 asiaa joihin voit soveltaa Parenton 80/20 -periaatetta. Sinulla on listallasi 8 ei niin tärkeää asiaa ja 2 erittäin tärkeää asiaa. Keskity ensimmäisenä näihin kahteen, mahdollisesti vaikeampaan asiaan, jonka jälkeen sinulle jää 8 ei niin vaikeaa ja tärkeää asiaa.

 

Prioriteetit

Priorisoi asiat elämässäsi. Aion ehdottomasti ottaa käyttöön kirjassa mainitun ABCDE-tekniikan, jonka avulla priorisoin tekemistäni. Uskon tämän lisäävän huomattavasti työtehokkuuttani ja pystyäkseni jättämään alemman prioriteetin asiat myöhemmälle.

ABCDE-tekniikka kuvitettuna:

Näyttökuva 2018-5-22 kello 20.25.39

Saata A:lla merkityt tehtävät ensimmäisenä loppuun, jonka jälkeen voit keskittyä huomattavasti helpommin alemmalla prioriteeteilla merkittyihin tehtäviin. Otan tämän työkalun käyttöön heti huomenna töihin saapuessani! Oliko se jo toinen ylös kirjoitettu tavoite? Edes pieni sellainen?

 

Progression

Itsesi tutkiminen aiheuttaa kehityksesi. Tiedosta mikä sinua pidättelee ja raivaa se tieltäsi. On helppoa syyttää ulkoisia tekijöitä, mutta oletko koskaan miettinyt vian olevan sinussa itsessäsi?  Sinun tulisi oppia koko ajan jotain uutta ja olla mukautuva. Varmista, että kaikki tarvitsemasi on valmiina suorittaaksesi tehtävän loppuun. Eihän ruuan laittamistakaan ole fiksua aloittaa, jos sinulta ei löydy kaikkia aineksia. Tiedosta omat taitosi, joissa olet parempi, kuin muut. Minun erikoistaitoni pienessä yhteisössämme ovat ehdottomasti graafiset taidot ja visuaalinen silmäni. ”Never stop improving!” En halua koskaan lopettaa kehittymistäni. Haluan olla paras, KAIKESSA (ainakin mahdollisimman monessa asiassa)!

 

Maintain your body

On hauskaa, miten esseeni ajautuu aina pisteeseen, jossa puhun urheilusta. Eritoten kuntosalitreenaamisesta. Kehonrakennuksen ja voimatasojen näkökulmasta tulen tuskin koskaan kokemaan olevani tarpeeksi hyvässä kunnossa tai tarpeeksi voimakas. Ei kuntosalille mennä ja suoraan nosteta maasta 200 kiloa, vaan treenatessa edetään pikkuhiljaa tavoitteita kohti. Kuntosaliharjoittelu parantaa huomattavasti myös itsekuria ja olen itseasiassa saanut yhden työpaikoistani kovan kuntosaliharjoitteluni johdosta. Minut palkkaava ihminen oli itsekin harrastanut kovaa kuntosaliharjoittelua ja koki kuntosalin aiheuttaman itsekurin olevan yksi suurimmista valttikorteistani. En tiedä mistä tämä intohimo kuntosaliharjoitteluun kumpuaa, mutta en kyllä pistä pahakseni. Aseta aina tavoitteesi korkealle!

 

Fyysisen kunnon kanssa käsikädessä kulkee henkinen terveys. Pidä huolta molemmista puolista. Olen aina pyrkinyt ajattelemaan asiat optimistisesti ja keskittymään negatiivisten asioiden puolesta positiivisiin puoliin. Jokaisesta asiasta löytyy edes pieni ripaus positiivisuutta. Jään harvoin surkuttelemaan asioita. Vaan nostan katseeni eteenpäin. Menneihin asioihin voi harvoin vaikuttaa, jonka vuoksi onkin tärkeämpää ottaa tapahtuneesta oppia ja välttää sama virhe ensikerralla. Harmitukseni purkautuu usein ensimmäisen 10 – 20 sekunnin aikana, jolloin valitettavasti päästän suustani ärräpäitä ja tekisi mieli lyödä nyrkki pöydästä läpi. Tämän hetkellisen tunteenpurkauksen jälkeen kuitenkin rauhotun ja rupean käsittelemään asiaa järkevästi mielessäni.

 

Elämä on liian lyhyt vihatakseen jotain.

 

Olen usein se, joka pyytää ensimmäisenä anteeksi riidassa, jossa molemmat osapuolet ovat olleet syyllisiä. Tapaan myös aina miettiä olisinko itse voinut tehdä jotain paremmin, jotta toinen ei olisi suuttunut. Elämä on liian lyhyt vihatakseen jotain.

 

Kirjan mukaan tuottavuutesi ja tehokkuutesi kärsii 8 työntunnin jälkeen. On siis tärkeää pystyä tiivistämään tarpeelliset aktiviteetit työpäivän sisälle. Ihmiskeho on kuin kone, joka väsyy pyörittyään liian kauan yhtäjaksoisesti. Ihmiskeho tarvitsee riittävästi tunteja nukkumiseen ja lepäämiseen. Olen itse havainnut 7-8 tunnin olevan useimmiten riittävä minulle. Löydä päivästä se aika, jolloin olet kaikkein tuottavin ja luovin, jolloin pystyt sijoittamaan haluamasi tehtävät tälle ajalle. Käytä ”luovaa viivyttelyä” työkaluna ja siirrä vähemmän arvokkaat asiat myöhemmälle tai skippaa ne kokonaan.

 

Harjoittele itsesi motivoimista, sillä 95% tunteistasi riippuu siitä, kuinka näet itsesi. Ajatuksistasi tulee realistisia asioita. Jos kuvittelet olevasi huono jossain asiassa, et luultavasti tule siinä kehittymäänkään. Lähde haasteisiin voittajan asenteella.

 

Repeat!

Saadaksesi hyötyä näistä työkaluista sinun täytyy toteuttaa edellä mainittuja asioita jatkuvasti, jotta saavuttaisit tavoitteesi ja tilan, jossa nämä tapahtuvat automaattisesti. Ota kallisarvoinen aika omiin käsiisi. Käytä kalenteria, suunnittele aika slotit työtehtävillesi ja priorisoi. Varaa tapaamisia itsesi kanssa, jos et muuten pysy aikamääreissä, sillä se on lopputuloksen kannalta kaikkein tärkeintä. Älä anna ulkoisten tekijöiden vaikuttaa tehtäviisi. Find your natural flow!

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!