Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Eat That Frog

Kirjoitettu 02.12.14
Esseen kirjoittaja: Pasi Suojala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Eat That Frog
Kirjan kirjoittaja: Brian Tracy
Kategoriat: 4.5. Projektien johtaminen, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 9.01. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eat that frog

 

Kuuntelin äänikirjaa kun olin matkalla töihin. Huomasin, että tämähän on helppoa ja nopeaa, kunnes havahduin siihen, että mitään kuuntelemastani ei jää päähän. Jouduin ottamaan kynän kouraan ja paperia eteeni muistiinpanoja varten, jotta edes joku asia jäisi muistiin. Tuntuu, että tästä kirjasta jäi käteen paljonkin erilaisia asioita joita voin tulevaisuudessa soveltaa tekemiseeni. Tosin en halua yhtään vähätellä kirjaa mutta kyseessä oli niin perusasioita, että ei tämä teos mitenkään tajuntaani räjäyttänyt.

 

Kirja oli ajanhallinnan ja itsensäjohtamisen amerikkalainen klassikko. Kirjailijan keksimä slogani kirjalle on; ”21 tapaa miten menestyt työelämässäsi ja saat ylennyksen!” Aika myyvä lupaus ja samalla vähän laimea.

 

Itseni johtaminen ei ole ollu minulle ikinä mikään ongelma, mutta aina voi ”tehostaa” niin kuin trendinä nyt on. Sellaisen asian olen kuitenkin huomannut itsessäni, jos joku antaa vaikka minulle jonkun firman laskun, että voisitko maksaa sen. Saatan laittaa sen johonkin arkistoon ja sitten maksella jos muistan tai ehdin, eli lykätä 3 minuutin tehtävää aivan turhaan. Nykyään olen aina esimerkin mukaisissa tapauksissa hoitanut heti sen tehtävän mikä minulle on tuotu mikäli se ei vie yli 10 minuuttia minun aikaani. Olen huomannut, että tämä on erinomainen tapa minulle toimia.

 

Töissä, harrastuksissa ja elämässä yleensä on aina liikaa asioita joita jonkun tulisi tehdä. Pelkästään tuntuu siltä, että töissä on riittävästi tekemistä ja vastuuta joten olen halunnut vältellä vastuunottamista muissa ympäristöissä. Olenko persoonaltani sellainen, että ajaudun aina vetämään kaikenlaisia projekteja tai jostain muusta syystä vastuuta kertyy aina vähän sieltä ja täältä. Tälläkin hetkellä harrastus puolella vedän meidän salibandy jengiä, en tiedä missä välissä sekin vastuu minun hartiolleni laskettiin, mutta tässä sitä ollaan. Vastuun ottaminen ei ole ikinä pelottanut mua millään tavalla, mutta nykyään olen pyrkinyt sitä välttelemään, tosin huonoin tuloksin.

 

Kun olin kuunnellut tämän kirjan pohdin, että onko minulla oikeasti liikaa vastuuta. Tulin siihen tulokseen, että ei missään nimessä ole jos sovellan kirjassa ollutta teoriaa ADCDE.

 

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa joten tässä sellainen.

 

ABCDE - teoria

 

A = Asiat jotka on pakko tehdä, joiden tekeminen vie projektia, työtä tai asiaa jonka parissa työskentelen huomattavasti eteenpäin. Tämä kohta sisältää yleensä äärimmäisen rasittavia hommia. Kuten esimerkiksi kahvilaa perustettaessa lupa-asiat ovat tämän kategorian juttuja. Ne on pakko tehdä ja ne vievät projektia eteenpäin.  A kohdan hommat voi jakaa vaikka A1, A2 ja A3 tehtäviin jos haluaa tai kokee sen tarpeelliseksi.

A – kohdan asiat ovat siis niitä joissa tulee syödä se sammakko. Vaikka se tuntuisi kurjalta tulee se kuitenkin tehdä, kirjan mukaan aina kun saa tehtyä tehtävän joka vie työtä hurjasti eteenpäin se aiheuttaa meissä sellaisen andrenaliini piikin, että saamme seuraavat tehtävät suoritettua entistä nopeammin. Joten sammakko kannattaa syödä aina ensin, heti aamulla.

 

B = Tehdään B kohdan asiat jos jää aikaa, ne ovat pieniä sammakonpoikasia jotka olisi hyvä saada tehtyä, mutta ne eivät ole niin akuutteja, että kiilaisivat A laariin.

 

C = Ne tehtävät jotka mielellään tekisi. Yleensä juuri nämä C korin hommat on niitä joissa menee kaikki aika. On niin mukava tuusailla kahvilan flyeriä photoshopilla vaikka lupa-asiat tulisi olla huomenna palautettuna kaupungille.

 

D = Delegoi. Asiat jotka eivät mahdu sinun työlistallesi tai ovat asioita joihin joudut käyttämään aikaasi suunnattomasti kun et esimerkiksi osaa niitä tehdä on hyvä delegoida toisille. Sellaiselle henkilölle joka ne osaa. Ellet sitten halua Tiimiakatemia spiritin mukaista oppimiskokemusta ja haluat harjoitella väkisin jonkun asian ja käyttää siihen kaksi viikkoa.

 

E= Poista. On hyvä ymmärtää, että kaikkia tehtäviä joita ihmiset sinulle tuputtavat ei tarvitse tehdä. Jep, juuri niin joskus voi sanoa nätisti, että TEE ITSE!

 

Tein itselleni seuraavan teorian mukaisen tehtävien jaon ja huomasin, että tehtäviä ei ole liikaa. Voin siis rauhassa porskuttaa menemään tietäen, että projektini ja harrastukseni eivät käy ylitsepääsemättömiksi. Tätä teoriaa voisi hyvin soveltaa myös projekteihin, taidanpa laittaa tämänkin teoriapankkiini.

 

Pasi Suojala

Tiimiyrittäjä

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!