Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ei enää koskaan yksin

Kirjoitettu 09.10.19
Esseen kirjoittaja: Antti Lyytikäinen
Kirjapisteet: 3
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ei enää koskaan yksin

Kun nyt vihdoin olen lukenut tämän kirjan, on Timo Lehtosen a.k.a Letimin tiimivalmennuksen keinoja on nyt helpompi ymmärtää tai valmentamisen puutetta. Valmentamisen puute ei olekaan puutetta vaan metodi antaa tiimin muovautua itseoppivaksi, tätä kautta. Samaistuttavuus oman tiimin iloihin ja suruihin on käsin kosketeltavaa ja erittäin helpottavaa kun voi huomata tiimin kasvukipujen olevan osa tiimiytymis prosessia eikä pelkästään tiimimme huonoa organisoitumiskykyä. On toisaalta ihmeellistä huomata miten, samankaltaista eri tiimien toiminta on, vaikka ihmiset ovatkin aina yksilöitä ja toimivat

Tiimiksi voidaan kutsua ryhmää, jolla on yhteinen yhdessä päätetty päämäärä, jonka saavuttamiseksi tiimi työskentelee. Alussa koko porukka on aivan sekaisin Mikä on tiimi? Mitä tässä pitäisi tehdä? Mikä tavoite? ja minkä takia?

Ensimmäiset treenit

Tiimimme ensimmäinen kohtaaminen tiimien jakamisen jälkeen oli kaaos. Joku oli mennyt mainitsemaan, että lähdemme tiimin hankkimilla rahoilla keväällä kohti romaniaa ja matka tulisi taittaa maateitse. Riidan ainekset olivat valmiina. Kuten tiimin synnytyskipuihin kuuluu, alkoi heti äänekkäiden tiimipersoonien päällekkäin huutamiskilpailu. Kaikki näistä nuorista olivat eri mieltä millä mennään ja yrittivät argumentoida oman ajatuksensa ylivertaisuutta muille. Riidan päätteeksi päätettiin, että porukka jakautuu ryhmiin kolmen eri matkustusmuodon suhteen. Siinä oli varmaan kaikilla vähän pää sekaisin kun, ympärillä oli aivan uusi joukko ihmisiä, joiden kanssa pitäisi jakaa melko tiiviisti seuraavat kolme vuotta. Ihmiset alkoivat hakeutua kaltaistensa luokse ja etsiä turvaa toisistaan. Tällainen kuppikuntaantuminen ei toki kehitä tiimiä, mutta se on väistämätön osa tiimiytymisprosessia, niin ihmiset vaan luonnostaan toimivat.

Toiset treenit

Toiset treenit tai oikeastaan ensimmäiset oikeat treenit. Porukka on ihmeissään, kukaan ei oikein tiedä mitä näissä treeneissä pitäisi tehdä ja tapahtua. Muutama tyttö juttelee keskenään, he ovat juoruilleet whatsapissa muista tiimiläisistä. Iso osa tuijottaa puhelimen näyttöä. Letim istuu oven viereiselle penkille ja kysyy mistä me juteltaisiin tänään? Kukaan ei oikein osaa vastata. Joku tokaisee ”Mikä näiden treenien tarkoitus on?” Tuntuu turhalta istua 4 tuntia putkeen ihmisten kanssa vain jutustelemassa, eikö voitaisi tehdä jotain hyödyllistä. Petra tokaisee ”Olisi varmaan hyvä aloittaa selvittämään miten tiimiyritys perustetaan” ja sille pitäisi keksiä joku nimikin. Ihmiset alkavat puhua päällekkäin, mutta jonkunlainen yhteinen suunta on löytynyt ja ensimmäisiä tehtäviäkin jaettiin, Jokainen lupaa etsiä tietoa osuuskunnan perustamiseen liittyen. Jossain vaiheessa tulee myös puhetta tulevan reissun matkustusmuodoista, joka päätyy taas kinasteluun ja päätetään, ettemme kykene löytämään kompromissia niiden suhteen ja menemme kukin porukka valitsemallaan menopelillä.

Kolmannet treenit

Treenien alkaessa paikalla on 10 tiimiläistä, joku on kai kipeänä, muutama tulee noin 15min myöhässä ”bussi oli myöhässä” ja lopuista kolmesta ei kuulu mitään. Treenien aluksi Iska kertoo etsineensä tietoa dialogin perusteista, joita tulisi noudattaa käytäessä dialogi rinkiä. Jokainen puhuu yksitellen vuorollaan eivätkä muut keskeytä. Käymme läpi näillä keinoilla ensimmäisen fiilis kierroksen, jossa jokainen kertoo vähän ajatuksiaan tulevasta kolmesta vuodesta. Tämän jälkeen käymme läpi mitä tietoa kukin on hankkinut osuuskunnan perustamiseen liittyen. Suurin osa on käynyt lukemassa Suomen Yrittäjien sivuilta info paketin yrityksen perustamisesta, loput eivät ole tehneet mitään asian eteen. ”Pitäisi löytää yhteinen viestintä kanava, jossa voidaan keskustella, kuka tekee mitäkin” Elisa toteaa. Pitäisi myös luoda säännöt tiimille ja tavoitteet, johon kaikki sitoutuvat. Tästä lähtee taas vilkas keskustelu ja dialogin perusteet unohtuvat. Pitäisi myös alkaa keksimään keinoja hankkia rahaa, Markus tokaisee, hänellä on joku projekti mielessään. Oma fiilikseni on turhautunut. Ihmisten erilaisuudesta johtuvia ongelmia tuntuu löytyvän loputtomasti lisää. Osa ei ota kantaa mihinkään ja osaa julistaa omia totuuksiaan eikä anna niistä tippaakaan periksi. Treenien lopussa ilma on raskasta ei siksi, etteikö ilmastointi toimisi, siinä ei ole mitään vikaa, mutta ilmapiiri on jännittynyt. Treenit loppuvat. Olo on helpottunut, vihdoin täältä pääsee pois. Vittu ei tästä tule kyllä yhtään mitään.

Neljännet treenit.

Tiimistä on paikalla klo 0815 seitsemän henkilöä, ulkona on pimeää ja ihmiset vaikuttavat väsyneiltä, onneksi on kahvia. Nämä ovat ensimmäiset treenit, johon on valittu treeni vastaavat, jotka esittelevät treeneissä käytävät aiheet. Dialogin perusteet alkavat jo luonnistua jollain tavalla ja osuuskunnan perustamistakin on saatu eteenpäin. Tulevan osuuskunnan nimestä ei olla vielä päästy yhteisymmärrykseen ja asia päädytään ratkaisemaan äänestämällä. Se on paras keino mihin tässä vaiheessa kyetään. Muutama hiljaisempikin tiimiläinen rohkenee ottaa kantaa päätöksiin ja tuo oman mielipiteensä esille. Markus kertoo olleensa yhteydessä erääseen yritykseen, jolta olisi mahdollisuus saada markkinointi projekti, josta voitaisiin saada rahaa romanian matkaa varten. Tämä saa porukan piristymään pimeässä talvi aamussa onkin pieni valon pilkahdus. Osa on unohtanut tai jättänyt muuten tekemättä tehtävät, joita heille viime treeneissä oli määrätty. Ilmapiiri pysyy kuitenkin hyvänä. ”yrittäkäähän nyt ensi viikoksi saada sovitut asiat tehtyä” Treenit päättyvät. Checkoutissa suurimmalla osalla hyvä fiilis pidetyistä treeneistä. Kyllä tästä vielä hyvä tulee.

Viidennet treenit.

Viidensissä treeneissä kaikki ovat paikalla, koska on päätetty, että on pakko. Kirjoitamme nimittäin osuuskunnan perustamispaperit. Kaikki eivät ole vieläkään tyytyväisiä valittuun nimeen, mutta sen ei anneta haitata. Asioita on saatu vidoin eteenpäin ja muutama oikea projektikin on saatu aloitettua. Tiimiläiset tuntuvat löytäneen istumajärjestys vakion treeneistä, samanhenkiset ihmiset ovat hakeutuneet toistensa viereen ja kuiskuttelevat välillä toisilleen treenien aikana. Petra huomauttaa asiasta ja toivoo, että mikäli treenien aikana on asiaa, olisi toivottavaa, että se jaettaisiin koko tiimille. Minusta tuntuu, ettei Petra ole oikein löytänyt itselleen ystävää tiimistä ja on asiasta hiukan stressaantunut. Naiset monesti hakeutuvat pareiksi toistensa kanssa he hakevat turvaa läheisestä ystävästään. Olen pikkuhiljaa alkanut oppia tuntemaan paremmin muitakin tiimiläisiä. Dialogi tuntuu toimivan siinä myös hiljaisemmatkin yksilöt joutuvat ottamaan osaa keskusteluun. Se on tärkeää tiimiytymisen kannalta. Osuuskunnan perustamiseen liittyvät asiat saadaan hoidettua ja päätämme, että meidän tulisi järjestää yhteinen mökki viikonloppu. Se saattaisi auttaa tiimiytymisessä. Suurin osa on alkanut jo käyttää kalenteria ja saamme sovittu kaikille sopivan viikonlopun, jolloin voimme mennään mökille.

Kuudennet treenit

On aika tehdä yhteenveto kevään aikana saavutetuista asioista. Olemme saavuttaneet ensimmäisen yhteisen päämäärän. Tiukille meni, mutta saimme kuitenkin rahat kasaan Romanian reissua varten. Kaikki eivät päässeet tavoitteisiin ja ilmassa on edelleen paljon selittelyä miksi asiat jäävät tekemättä. Tiimintoimintaan sitoutumisen puute on tällä hetkellä suurin haasteemme. Tähän vaikuttaa moni tekijä, jotkut ovat päätyneet tänne opiskelemaan vahingossa, Toisilla taas motivaatio on kohdillaan ja hommat tulee tehtyä.

 

Totuushan on se, että aina löytyy jonkin tekosyy todellisuudessa asiat kuitenkin ratkeavat ainoastaan peiliin katsomalla. Tiimiin kuuluu 15 erilaista ihmispersoonaa, joista jokaisen mielipidettä tulisi kuunnella ja kunnioittaa. Se vaatii aikaa sekä paneutumista. Uskon kuitenkin, että tästä tulee vielä hyvä tiimi kunhan saadaan jokainen tiimiläinen joko osallistumaan tai lähtemään.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!