Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ei enään klimppimuussia!

Kirjoitettu 18.04.14
Esseen kirjoittaja: Maiju Kuitunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rework
Kirjan kirjoittaja: Jason Fried ja David Heinemeier Hansson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kevään aikana olen huomannut, että minusta on tullut hiukan  huolimaton. En ole myöskään enään niin järjestelmällinen. Hoidettavia asioita on paljon ja jos en ole merkannut niitä to do-listalle, unohtuu ne yleensä jonnekkin aivojen syövereihin.

Usein suustani on myös kevään aikan kuulunut, että kun on nyt niin kiire ja hommaa riittää, niin.. Rajoitteita tuntuu minulla siis riittävän. Rework kirjassa Jason Fried ja Daivid Heinemeier Hansson mainitsee, että rajoitteet ovat valeasuisia siunauksia. Rajoitteet pakottaa toimimaan luovasti. Kun lähdin pohtimaan tätä kirjailija kaksikon väitettä tuumasin, että kyllä tässä jotain perää on! Olen joutunut tekemään luovia ratkaisuja kun kalenterista on tila vähentynyt ja uutta sisältöä vaan pukkaa. ( Fried ym 2011, 67).

 

Kirves rukkaseen ja metsälle

Minulla on ollut ongelmana valita mitä asioita haluan toteuttaa. Päässäni pyörii monia ideoita ja tiimiläisiltä ja valmentajilta tulee vielä lisää. Pääni tuntuu välilä olevan ihan kuin jotain klimppimuussia. Sekaisin kaikesta tiedosta ja informaatiosta. Haluan kuitenkin kevään lopulla todeta itselleni kaiken kaaoksen keskellä, että onnistuin.

Miettimässä sauniksen markkinointia, mutta muut asiat pursuaa tielle! NOOuuu.

 

Kirjassa minua kehotetaan ottamaan kirves käteen, sillä suuruuteen yltää vain karsimalla pois sen, mikä ei ole hyvää parempaa. Yksi heikkouteni on nakkihommien ottaminen. Niinpä ensimmäinen konkreettinen tekoni on, että en ota enään vastaan nakkihommia (ainakaan niin usein), sillä pienet asiat voi pyytäjä hoitaa itse tai nakittaa jollekkin muulle.

Nakki hommista mieleeni tuli myös, että minun pitää opetella delegoimaan omia juttuja muille. Tällöin voin keskittyä olennaiseen, kokonaisuuden hahmottamiseen.

Kirjassa mainitaan, ettei kannata hoidella kymmentä asiaa kerralla. Mietin asioitani ja tulin siihen tulokseen, että keskityn vain muutamaan asiaan. Ne ovat loppu keväälle viestintäpäällikön pesti, velvoitteen täyttäminen ja Saunalautan markkinointi. Muut laitan syrjään hyrräämään pienemmillä tehoilla. (Fried ym 2011, 70).

 

Aloita ytimestä

Koska kalenterissani on paljon asioita, to do-listalla tehtävää, päässäni paljon ideoita ja muilta saamia ehdotuksia, minulla on haastavaa valita mistä aloittaa tekeminen.

Minun pitää aloittaa ytimestä. Mitä minun TÄYTYY tehdä. Minun pitää kysyä itseltäni: ” Jos jättäisin tämän tekemättä, onko tämä projekti/asia vielä olemassa?”  Valita näin kalenterista, päästäni ja to do-listalta ydintekijät.

Tänään tein valinnan siitä mitä minun täytyy tehdä. Vaikka halusin käydä aloittamassa rullaluistelukauden, nostella painoja, tuunailla kotia päätin kuitenkin, että minun täytyy kirjoittaa tämä essee, jotta opinnot etenevät. Pääsen kyllä rullaluistelemaan illemmallakin ja tuunailemaan kotiin mukavia juttuja myöhemminkin, mutta opinnot ja tavoitteet eivät odota.(Fried ym 2011, 72).


Mitkä ovat ydin juttuja? Hmm..

 

 

Näe koko hakkuualue

Keskityn usein yksityiskohtiin ja alan piipertämään niiden parissa. Tämä on hieman hassua, sillä hahmottaakseni asioita minun pitää kuitenkin nähdä ensin kokonaiskuva. Mutta ehkä ongelma onkin siinä, etten osaa keskittyä olennaiseen, perusasioihin. Loikkaan niiden ylitse innostuksissani.

Kirjassa oli hyvä vinkki: käytä luonnosteluissa paksua tussia. Sillä ei saa aikaa tarkkaa jälkeä ja voi keskittyä aluksi kokonaiskuvaan. Sen jälkeen voi aloittaa yksityiskohtien miettimisen kuulakärkikynällä.

Tästä esimerkkinä voin kertoa Saunalautan markkinoinnin luonnostelun. Aluksi katsoin hieman runkoa, kokonaiskuvaa, mutta taas innostus puuskassa hyppäsin yksityiskohtiin. No otin sitten esille A4 paperin ja tussin. Piirsin paperille aikajanan, jonka päälle markkinoinnin aallot. Edessäni minulla oli nyt kokonaiskuva Saunalautan markkinoinnista. Tämän jälkeen aloin laittamaan yksityiskohtaisempia tekoja ja tietoja aaltojen ympärille. Ja wau, homma tuntuu nyt luistavan paljon paremmin kuin aikaisemmin! (Fried ym, 74-75)

Minun täytyy pitää mielessäni siis seuraavat asiat, jotta vältyn klimppimuussi aivoilta ja turhalta ajan haaskaukselta:

  • Pidä kirves aina mukana, jolla pääsee karsimaan tarpeen tullen,
  • aloita asian ytimestä
  • ja näe koko hakkuualue, johon olen iskemässä kirveeni kanssa!


 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!