Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ei ku tekee vaan

Kirjoitettu 14.12.16
Esseen kirjoittaja: Olli Leikas
Kirjapisteet: 2
Kirja: Idea to Execution
Kirjan kirjoittaja: Ari Meisel & Nick Sonnenberg
Kategoriat: 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Reflektio

Onko sinusta koskaan tuntunut siltä, että illan pikkutunteina juuri ennen nukahtamista iskee niin sanottu kuningasajatus? Oletko koskaan törmännyt seuraavana päivänä tietoa kiihkeänä etsiessäsi, että kyseinen ajatus on jo viety käytäntöön? Miltähän olisi tuntunut, jos se olisitkin ollut sinä joka sen idean muutti menestyväksi bisnekseksi..

On olemassa varmasti moniakin syitä, miksi emme toimi ideoidemme pohjalta. Itse voin henkilökohtaisesti nostaa välittömästi käden pystyyn, että olisi tsäänssi ollut mahdollisuus jo monta kertaa. Aikaisemmin sitä on voinut jotenkin perustellakin sillä, että rahaa ei ole ja kaikki on kauhean monimutkaista. Ei tietenkään mitenkään kovin vakuuttavasti, mutta on voinut perustella. Nykyaikana sitä ei oikein enää voi rinta ryhelöllä sanoa, koska se ei koskaan ole ollut helpompaa, nopeampaa tai vaatinut vähempää rahaa.

Pointteina:

– Rahoituksen puute ei ole ongelma

– Asiakasorientoituneisuus on lähes ainoa mikä merkitsee

Vaikka suomalaiselle se saattaa olla haastavaa, niin välillä pitää vetää selvinkin päin ihan spontaanisti ja dyykata pää edellä lätäkköön. Ideasta toteutukseen -kirjan (Idea to execution) tarinassa Ari Meisseli (Meisel) ja Nick Sonnenberg pyöräytti homman tulille päivässä. Kuinka sellainen onnistuu?

Meisselin ja Sonnenbergin onni alkoi toisen yrityksen epäonnistumisesta. Virtuaaliassistentit ovat ollut tätä päivää jo jonkin aikaa, mutta kuten millä tahansa liiketoiminnan alalla, sekin tarvitsee toimivan bisnesmallin. Kun kohtuullisen kookas yhdysvaltalainen virtuaaliassistenttiyritys Zirtual kaatui, he näkivät tilaisuuden tulleen. Toimintoja parantamalla ja bisnesmallia muokkaamalla he onnistuisivat siinä missä toinen ei. Kaiken lisäksi Zirtualin kaatuminen vapautti markkinoille niin tekijöitä kuin asiakkaitakin, joten lähtökohdat eivät ole huonot. Kyse on täysin siitä, että päättää tarttua tilaisuuteen, kun sellaisen tunnistaa.

Mitä tehdä, kun ei ole rahaa? Seuraava on ns. Meisselin malli:

– Tee niin paljon kuin pystyt ilmaisilla ohjelmistoilla ja applikaatioilla, koska saatat hämmästyä, kuinka paljon niillä oikeastaan tänä päivänä onkin mahdollista tehdä.

– Hanki markkinoiden parhaat tekijät ja tarjoa palkkaa sen mukaisesti, sillä sillä tavoin palvelusi muuttuvat premium-palveluiksi, joista voi hyvin laskuttaakin enemmän.

– Laskuta välittömästi, et sinä kaupastakaan saa ruokaa niin, että maksat seuraavalla viikolla.

– Ole asiakkaan kanssa avoin kaikesta toiminnasta ja kehitä toimintaa asiakkaan kanssa.

– Järjestä itsesi esille. Workshopit ovat äärimmäisen hyviä, sillä kun ne valmistelee edes jollain tasolla, niin se on monesti win-win tilanne kaikille osapuolille: järjestäjä saa asiakkaita ja asiakkaat saavat sen mitä ovat tarvinneet tai oppivat jopa uutta.

– Kouluta ihmisiä isompiin vastuualueisiin ja ota heitä osakkaiksi. Se takaa sen, että bisnes kehittyy eikä ole riippuvainen itsestä. Pidä myös standardit korkealla, määrittele pelisäännöt ja älä katso epäonnistumisia liian pitkään.

 

Se mitä pitää ehdottomasti itsekin oppia, varsinkin jos tekee palvelumyyntiä on, että tuote tai palvelu laskutetaan etukäteen. Emil Appearancella se voisi alkuvaiheessa tarkoittaa sitä, että on olemassa Showroom, jossa on sampletuotteet, joiden perusteella asiakas tilaa omansa. Tuote maksetaan ensin ja sen jälkeen lähetetään suoraan tehtaalta asiakkaalle. Se pitää huolen siitä, että rahavirta pysyy tasaisena ja resurssit on koko ajan ajan tasalla.

Kun toimii niin, että muotoilee tuotteen tai palvelun kuntoon, etsii asiakkaan joka tarvitsee sitä, laskuttaa ennen kuin tekee, niin on olemassa tuhansia liiketoimintamalleja, jotka saadaan toimimaan näinkin kevyesti. Ennen pitkää vaatebisneksessä voi olla hyvä, että omaa varastoa on jonkin verran olemassa, mutta toiminnan pystyy varmasti käynnistämään ilmankin. Toinen tyyli on esimerkiksi neuvotella alihankkijan kanssa sopimuksiin maksupäivä kuukauden päähän tilauksesta, jolloin se antaa kuukauden aikaa myydä ostetut tavarat eteenpäin.

Kun raha tulee asiakkaalta, on kulut helppo budjetoida tulojen alle ja se nyt vain on niinkin yksinkertaista. Kun tulot on isommat kuin menot, niin homma on jiirissä.

Ei muuta ku tekee vaan.

 

Olli Leikas

044 5222673

olli@driimi.fi

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!