Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

”Ei riitä, että tietää mitä pitäisi tehdä, on myös tehtävä se”

Kirjoitettu 29.09.13
Esseen kirjoittaja: Linda Heikkilä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Menestyjän käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Rita Fagerström
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lainasin Menestyjän käsikirjan kirjastosta sattumalta. Satuin näkemään tämän kirjan hyllyssä ja selailin sisällysluettelon nopeasti läpi. Kirjassa oli monia otsikoita, jotka jo silloin iskivät minuun. Esimerkiksi ”Huolehdi jaksamisesta”, ”Vapaudu stressistä” , ”Verkostoidu”, ”Hallitse vuorovaikutustaidot” ja ”Voita esiintymisjännitys.”

Kirjassa ei niinkään esitellä teorioita, vaan se antaa ohjeita arkipäivän tilanteisiin joita voi soveltaa omaan elämään. Käytännön esimerkkejä voi soveltaa niin perhe-elämässä, harrastuksissa kuin työelämässä. Tykkäsin kirjasta kovasti. Olisin kirjoittanut tästä helposti yli 20-sivuisen essseen, jos olisin kirjoittanut ylös kaikki kirjan parhaimmat asiat. Siksipä yritin tiivistää esseeni minulle kaikkein tärkeimpiin asioihin, jotta joku ehkä joskus jaksaisi tämän lukeakin.

Kirjasta löytyi pitkä pätkä ajankäytön hallitsemisesta, mutta koska siitä olen jo jonkin verran kirjoittanutkin niin en halua tarttua siihen sen enempää. Kirjassa oli mielestäni myös liian yksityiskohtaisesti esitetty aikatalutus. Kirjan mukaan kalenteriin pitäisi merkata myös aika laskujen maksamisella, sähköpostien lukemiselle yms. Minua näin yksityiskohtainen ajankäyttösuunnitelma vain ahdistaisi. Yksi asia kuitenkin meni suoraan käytäntöön! Nimittäin se, että ALOITA HETI! Kun tehtävälistalla on vuorossa asia, jonka aloittaminen tuntuu hankalalta, tylsältä tai epämukavalta, tulee tekemistä helposti lykättyä: ”Teen tämän huomenna kun ei väsytä näin paljon”, ”Kerkeän vielä huomennakin tekemään tämän”. Töiden siirtäminen aiheuttaa stressiä, koska tekemätön työ jää kummittelemaan takaraivoosi. Mutta jos tartut tehtävään silloin, kun pitääkin, voi päivän aikana saada paljon muutakin aikaan ja pystyt suunnittelemaan jo tulevia juttuja. Esimerkiksi tämän esseen kirjoittamisen säästin tietenkin sunnuntai-iltaan, kun olisin hyvin voinut kirjoittaa tämän jo aikasemminkin. Näin viikonloppuni ei olisi mennyt siihen, että harmittelen jo monta päivää ennen surkeaa sunnuntai-iltaani joka kuluu tietokoneen ääressä yksin kotona.

Nytpä kirjoitinkin oikein jääkaappini oveen lapulle isoin kirjaimin ”LINDA, ALOITA HETI!” Tämä muistuttaa minua jatkossa toimimaan heti, eikä vasta sitten kun on ihan pakko. Pidän mielessä myös sen, että tämä kyseinen käsky ei tarkoita sitä, että pitäisi hosua ja kiirehtiä. Se tarkoittaa ripeää tarttumista tehtäviin, jotka minun on kuitenkin jossakin vaiheessa tehtävä.


Ei riitä että, tietää mitä pitäisi tehdä, on myös tehtävä se”

 

Hanki kokemusta

Tiimiakatemialla voi saada kokemusta ja kehittyä monella eri tehtäväalueella, jos vain uskaltaa vaihdella omia tehtäviään ja uskaltaa tarttua erilaisiin haasteisiin. Osallistumalla erilaisiin työryhmiin ja projekteihin, voi saada kokemusta monesta eri asiasta. Itse olen ollut aika arka vielä tähän asti osallistumaan uusiin juttuihin tuosta noin vain. Nyt kuitenkin jollain tavalla ylitin itseni, kun päätin hakea JTC-koulutusohjelmaan. Olen ollut kiinnostunut siitä, mutta en kenellekään maininnut asiasta jos en uskaltaisikaan vielä hakea siihen. Nyt kuitenkin kun Aleksi oli treeneissämme puhumassa kyseisestä ohjelmasta, päätin uskaltaa lähteä mukaan! Ennen tätä päätöstä tajusin myös, että olisin sittenkin halunnut lähteä IOD-kilpailuun apuvalmentajaksi, mutta tajusin sen liian myöhään. Olisin halunnut tuolta itselleni uusia kokemuksia, mutta valmentajien paikat olivat kerenneet jo mennä, kun tajusin, että kyllähän minä tuohon uskallan lähteä mukaan.

Kirja painottaa myös sitä, että jokaisen tulisi uskaltaa ottaa vastuulleen tehtäviä, joissa muut ovat epäonnistuneet tai eivät uskalla ottaa vastaan. Kun uskaltaa kokeilla rajojaan ja pyrkiä tehtäviin, joissa ei ole vielä ollut, silloin vasta kehittyy. Mitä kovemmalle koetukselle asettaa itsensä ja taitonsa, sitä nopeammin oppii, kehittyy ja vahvistuu.


Älä odota, että joku tulee tarjoamaan sinulle mielenkiintoisia tehtäviä – hakeudu sellaisiin”

 

Verkostoidu

Vaikka menestymisen tie onkin yksilölaji, tarvitaan menestymiseen silti apua muilta henkilöiltä. Mitä useammalta ihmiseltä saa apua, tukea ja opastusta, sitä paremmat mahdollisuudet on oppia ja onnistua tehtävissä. Kontaktiverkoston rakentaminen ei sinänsä ole rankkaa työtä. Se on oikeastaan asenne. Kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta, mutta ei se minulle ainakaan sitä ole. Huomasin, ollessani NBF-seminaarissa, että vaikka kuinka asennoituu siihen, että haluaa luoda kontakteja ja mennä jutustelemaan ja tutustumaan ihmisiin, niin ei se vaan niin helppoa olekaan. Ehkä se on sitten siitä omasta asenteesta kiinni, kun minulle ainakin tulee jotenkin vähän tyrkky olo, jos menee ventovieraille selittämään niitä näitä ja tarjoamaan sitten käyntikorttia for no reason. No, kyllähän sitä sitten muutaman ihmisen kanssa tulikin rupateltua ja vaihdeltua käyntikortteja, mutta ei se aluksi helppoa ollut.

 

Kirjasta löytyikin hyviä vinkkejä verkostoitumiseen:

 1. Tee verkostoitumissuunnitelmaMillaisesta osaamisesta tai kokemuksesta voisi olla minulle hyötyä? Millaiset ihmiset voisivat auttaa minua pääsemään tavoitteeseeni nopeammin? Millaisten ihmisten tunteminen voi avata minulle uusia ovia?
 2. Aseta tavoitteita kuten ”Jokaisessa koulutustilaisuudessa tutustun vähintään kolmeen uuteen ihmiseen” tai ”Jokaisessa palaverissa istun vieraan ihmisen viereen ja tutustun häneen”.
 3. Ole aloitteellinenKynnys kontaktin luomiseen pienenee, kun muistat, että olipa kyse mistä tilaisuudesta tahansa, kontaktoinnin kohteena on aina mukava olla. Kun lähestyt toista ihmistä, hän kokee itsensä imarrelluksi. Olemalla aloitteellinen saat toisen tuntemaan itsensä kiinnostavaksi ja tärkeäksi. Se on jo hyvä alku mahdolliselle yhteistyölle.
 4. Anna hyvä ensivaikutelmaVaikka tuot esille osaamistasi, älä ole ylimielinen. Älä kuitenkaan ole liian vaatimatonkaan. Ole tahdikas ja huomaavainen ja vältä riskialttiita keskustelunaiheita kuten muiden ihmisten arvostelemista. Älä anna vaikutelmaa, että haluat vain hyötyä kontaktistasi, äläkä vain mainitse että haluat kasvattaa verkostoasi. Ihmiset toivovat, että keskustelet heidän kanssaan, koska he vaikuttavat mielenkiintoisilta, eikä siksi että haluat kerätä verkostoosi mahdollisimman paljon ihmisiä.

Harmittaa ihan kamalasti, etten ollut kerennyt lukea tätä osiota ennen NBForumia, sillä tästä olisi ollut varmasti hyötyä! No, mutta jatkossa pystyn hyödyntämään näitä vinkkejä koska jo nyt tuntuu siltä, että oma kynnys mennä juttelemaan vieraille ihmisille madaltui. Varsinkin tuo lause ”Kynnys kontaktin luomiseen pienenee, kun muistat, että olipa kyse mistä tilaisuudesta tahansa, kontaktoinnin kohteena on aina mukava olla” kolahti kovaa. Näinhän se on!

 

Hallitse sujuva smalltalk

Itse en koe olevani jutustelun mestari, joka ehkä vähän hidastaakin omaa verkostoitumista. Vaikka kuvailenkin itseäni reippaaksi ja ihmiseksi joka haluaa luoda kontakteja ja tehdä tuttavuutta ihmisten kanssa, ei kuitenkaa ole sitä rohkeutta ja taitoa mennä vain pelkästään rupattelemaan tuntemattomille. Smalltalk on kuitenkin tärkeä taito kontaktien luomisessa, koska se lieventää alkujännitystä ja keventää ennakko-odotusten kiristämää ilmapiiriä. Smalltalka laskee suojamuureja ja kasvattaa molemminpuolista luottamusta. Kirjasta löysin konkreettisia asioita, joita smalltalkissa voi hyödyntää:

 • Hyödynnä rupatteluvaihe tiedon keräämiseen mm. osaamisesta, työhistoriasta, kiinnostuksen kohteista, huolenaiheista jne
 • Kerro itsestäsi ja yrityksestäsi tarkkaan harkittuja yksityiskohtia, jotta voit rakentaa haluamaasi imagoa
 • Jos et itse ole kovin puhelias, hyödynnä hiljaiset hetket opettelemalla kyselemisen taito. Ensimmäisellä tapaamisella voi kysellä yleisiä kysymyksiä yrityksestä, yrityksen yleisestä tilanteesta ja tuotteista.
 • Jos keskustelukumppani on introvertti ja varauksellinen, luovu kyselytaktiikasta. Siirry ”turvallisiin” puheenaiheisiin kuten lomasuunnitelmiin tai urheiluun
 • Vältä politiikkaan, seksiin, rahaan ja uskontoon liittyviä aiheita
 • Keskity asioihin, joista on helppo olla samaa mieltä, jotta rupattelu ei muutu näkemyserojen takia väittelyksi
 • Muista ottaa keskustelussa huomioon toisen henkilön mahdollinen kulttuurinen tausta

 

Voita esiintymisjännitys

En ole ikinä oikein tykännyt esiintyä, koska ahdistun siitä miten ihmiset tuijottavat. Jo pelkästään treeneissä ahdistaa tiimiläisten tuijotus kun avaa suunsa, joten vahvareissa esiintyminen vasta jännittäisikin. Esitelmät, pianokonsertit yms, en ole ikinä tykännyt niistä tilanteista, koska jännitän sellaisia tilanteita niin kamalasti. Tästä kirjasta löysin kuitenkin pointteja, joiden avulla esiintymisjännitystä voi ainakin lievittää jos ei ihan voittaa:

 • Perehdy esityksesi aiheeseen huolella, sillä silloin on vähemmän syytä jännittää kun tietää mitä tekee ja mistä puhuu
 • Käytä mielikuvaharjoittelua: kuvittele mielessäsi esityksesi alusta loppuun. Käy läpi esityksesi vaiheet ja näe kuinka yleisö reagoi positiivisesti. Ajattele tätä mielikuvaa aloittaessa esityksesi
 • Siirrä huomio jännittämisestä johonkin muuhun: soita jollekin, jutustele paikalla olijoiden kanssa, lähetä tekstiviesti…
 • Etsi katsomosta keskittyneet ja ystävälliset kasvot ja keskity niihin. Kuvittele, että pidät esityksesi vain hänelle

Näiden vinkkien ja ohjeiden avulla aion alkaa kehittää uskallustani ja esiintymistaitojani, koska tekemällähän sitä oppii.

 

Lopuksi kirja kehottaa elämään tätä päivää:

Juuri tänään voi valita tekemisesi ja tekemättä jättämisesi. Voit säätää ajankäyttöäsi ja valita asiat, joihin keskityt. Voit kohdella ihmistiä haluamallasi tavalla, rakastavasti tai torjuvasti. Voit panostaa itseesi, omaan kehittymiseesi, jaksamiseesi ja hyvinvointiisi, tai olla panostamatta. Pystyt vaikuttamaan vain asioihin, jotka ovat käsissäsi tässä ja nyt. Tartu siis hetkeen. Tee tästä päivästä hyvä.

Elä täyttä elämää tänään. Rakenna samalla unelmiesi mukaista tulevaisuutta. Panosta sekä nykyisyyteen että tulevaisuuteen, sopivassa suhteessa, niin elämästäsi tulee menestyksekäs ja onnellinen.”

 

 

Linda Heikkilä

Osuuskunta Idealeka

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!