Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ei se oo tuurista kiinni!

Kirjoitettu 24.05.15
Esseen kirjoittaja: Timo Perttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Monopoli - Kaiken mitä tiedän bisneksestä opin pelaamalla monopolia
Kirjan kirjoittaja: Alan Axelrod
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.6. Yrittäjyyden käsikirjat, 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

Ei se oo tuurista kiinni!, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

 

                                                   Monopoly_Logo_123

Alan Axelrod

”Samoilla strategioilla, joilla voitetaan lautapeli, tehdään voittoa myös yritysmaailmassa”

 

Tämä oli se lause, mikä sai minut tarttumaan tähän kirjaan. Toki minua houkutteli kirja myös sen nimen ja kuvan perusteella, sillä tulihan lapsuudessa vietettyä useita tunteja ja tuli koettua useita riitoja monopolin äärellä. Tämä on peli joka herätti tunteita minussa yli 15 vuotta sitten ja se herättää niitä edelleen. Ehkä on kuitenkin aika hypätä pahviselta pelilaudalta oikeaan ympäristöön. Sitä ennen kuitenkin tutustutaanpa lautapelin uumeniin, sillä bisnes on peliä ja ehkäpä se hienoin peli, jos vaan osaat pelata sitä.

 

Pelin päämäärä

”Pelissä ostetaan, vuokrataan ja myydään omaisuutta. Varakkain pelaaja on voittaja.”

Näin kuuluvat viralliset monopoli-pelin säännöt. Kuulostaa siis täysin samalta kuin oikea yritysmaailma. Sinä ostat tuotteita, jotta saisit niistä a) vuokraa tai b) lisää voittoa myymällä ne. Melkein aina kun kulutat rahaa johonkin, tarkoituksenasi on saada kuluttamillasi rahoilla jossain vaiheessa lisää rahaa. Poikkeuksena ovat toki tiimin yhteiset huvitteluillat, mutta nekään eivät täysin poikkea tästä kaavasta. Sillä kun kulutat rahaa tiimin yhteisiin asioihin, niin tarkoituksena on luoda parempaa ilmapiiriä ja myöhemmin saumattomampaa yhteispeliä, jonka ainakin teoriassa pitäisi poikia lisää rahaa yrityksellesi, sillä työskentelystä tulee tehokkaampaa.

Monopolia pelatessa voit käyttää montaa eri strategiaa, mutta jaotellaanpa ne silti karkeasti kahteen strategiaan.

 

  1. Hiljaa hyvä tulee-strategia

Itse käytän monesti tätä strategiaa peliässä kuin pelissä, jota en vielä niin hyvin hallitse tai ymmärrä. Tämä on strategia jolla voi pärjätä hyvin, muttei erinomaisesti. Tätä taktiikkaa kuvastaa hyvin Ben Franklinin lausahdus ”säästetty penni kasvaa korkoa”.

Tätä strategiaa olen käyttänyt myös Tiimiakatemialla, en niinkään tietoisesti, mutta nyt tiedostan asian. En ole tykännyt ottaa minkään sortin riskejä, sillä en tunne peliä / pelikenttääni vielä niin hyvin, että voisin sanoa hallitsevani sitä. Kun me sijoitamme tiiminä johonkin projektiin rahaa, niin haluan olla varma että se maksaa ainakin itsensä takaisin. Tämän takia en ole ollut erityisen riemastunut esimerkiksi Mausterosvot-projektista tai erilaisista kokeiluista, sillä kukaan ei pysty antamaan kunnollisia takeita että nämä asiat tuottavat tai maksavat itsensä takaisin pommin varmasti.

Pelaan usein myös pokeria tällä tavalla. Hyvänä päivänä saatan voittaa moninkertaisesti sijoitetun rahasumman niin sanotulla varovaisella taktiikalla, mutta useimmiten voittosumma jää hyvin nihkeäksi. Tämä kylläkin myös tarkoittaa sitä, että suuria tappioitakaan ei koskaan tule. Kuten aiemmin sanoin tällä taktiikalla voit menestyä hyvin, mutta harvemmin erinomaisesti.

 

  1. 110-lasissa-strategia

Mietin hetken aikaa minkä nimen tälle strategialle antaisin, sillä ei sen nimi voi olla ”kaikki tai ei mitään” tai ”all-in” –strategia. Nimittäin jos nimi olisi jompikumpi edellä mainituista, niin silloinhan neuvoisin kohti vastuutonta ja uhkarohkeaa toimintaa, joka ei pitkässä juoksussa kannata. Siltikin jos pelaaja joutuu valitsemaan kahden ääripään välillä (uhkarohkeus tai varovaisuus), niin rohkeus vie hänet lähemmäksi voittoa.

Strategian nimi on 110-lasissa, sillä tarkoitan että pelaajan täytyy olla tekijämies ja aggressiivinen sellainen, jotta hän voi saavuttaa haluamansa. Monopolin päämääränä on tulla rikkaimmaksi pelaajaksi, ostamalla, myymällä ja vuokraamalla omaisuutta, niin silloin ei voi voittaa pennejä säästäen.

Huomatkaa että monopoli-pelissä sinä pelaat yksin ja tavoitteenasi ei ole vaurastua pysyvästi, vaan pakottaa muut pelaajat luopumaan omaisuudestaan.

Oikeassa maailmassa sinulla on kuitenkin useampi mahdollisuus. Sinun ei välttämättä tarvitse pakottaa muita yrittäjiä luopumaan omaisuudestaan, mutta jos meinaat todella voittaa niin sitten niin käy. Pienemmässä mittakaavassa kuitenkaan emme pakota yrittäjinä luopumaan toista yrittäjää omaisuudesta, vaan hyvässä lykyssä me voimme solmia liiton ja jatkaa voittamista yhdessä, kasvattaen voittoja entistä isommiksi (enkä tarkoita kartellia).

Oikeassa maailmassa onnistut toki parhaiten kun syöt toisen yrityksen markkinaosuutta, jolloin he periaatteessa luopuvat omaisuudesta, mutta toisaalta jos hänen asiakaskunta kasvaa sinun yrityksesi tulon myötä, niin siinä vaiheessa myös kilpailijasi on yhtä varakas kuin aina ennenkin. Joten tilanne säilyy siis samana, lukuun ottamatta sitä että hän saattaa ruveta kärsimään unettomuudesta (tietäen että jossain vaiheessa viet kaikki asiakkaat).

Kyse onkin loppupeleissä siitä, että haluatko voittaa pelin vai tyydytkö siihen, ettet häviä sitä?

 

Onni ei ole sattumaa

Oletteko koskaan miettinyt että hyville ihmisille sattuu hyviä asioita? Tai oletteko huomanneet kuinka raha tulee rahan luokse, eli rikkaat sen kun rikastuvat kun taas köyhät jatkavat köyhtymistä? Olen aikaisemminkin ajattelut asiaa ja toki monesti tullut siihen johtotulokseen, että on helpompi takoa miljoonilla lisää miljoonia kuin että on helppoa takoa satasilla miljoonia.

 

”Syntyvätkö varmuus ja rohkeus onnekkuudesta vai onko ONNI jossain määrin varmuuden ja rohkeuden tuote?”

Tässä vaiheessa tuli kolahdus. Toivottavasti tämä kolahdus vaikuttaa positiivisesti tulevaan elämääni, sillä sanonta ”ihmiset luovat itse oman onnensa” sai nyt täysin uuden merkityksen. Aiemmin aina ajattelin tätä sanontaa seuraavasti ”ihmiset määrittelevät itse oman onnensa”. Näin minä sen ajattelin ja olen edelleen sitä mieltä että näinhän se on, mutta nyt tajuan että emme pelkästään määrittele sitä, vaan me tosiaan pystymme myös vaikuttamaan siihen. Mitä konkreettista siis aion tehdä asian suhteen? Ensikerralla kun lyön pitkävetoa, niin pistän isomman panoksen. Siinä on yksi konkreettinen steppi. Vakavissaan kuitenkin aion takertua siihen että ONNI on varmuuden ja rohkeuden tuote, joten pyrin edistämään omassa toiminnassaan näitä molempia.

 

Rohkeus vie siis kohti onnea ja onni rinnastetaan yleensä varallisuuteen tai ylipäätänsä siihen että omistaa jotain, oli se sitten raha, rakkaus tai punainen mökki. Niin monopolissa kuin elämässä yksi avaimista kohti menestystä on siis rohkeus. Siitä on nimittäin hyötyä niin kauppojen tekemisessä, kuin yhteistyökumppaneiden hommaamisessakin. Harvemmin Tiimiakatemiallakaan ne hiljaisimmat ihmiset tekevät eniten kauppaa, sillä yleensä siellä on moni heitä rohkeampi kaveri joka soittaa ja solmii sen kaupan ennen sitä hiljaista, ei niin rohkeaa tyyppiä. Rohkeus vaikuttaa ihmiseen positiivisesti, sillä kun ihminen on rohkea ja itsevarma niin hän ennakoi tulevan menestyksensä. Hän tähtää kokoajan kohti menestystä. Jos tunnet olevasi voittaja, käyttäydyt kuin voittaja, ja jos käyttäydyt kuin voittaja, teet enimmäkseen siirtoja, joita voittaja tekee.

 

Fun Facts – nippelitietoa

 

Väliin ajattelin heittää niin sanotun jäniskevennyksen, joka pistää herättää taas pienen Ahaa-elämyksen. Toisaalta tämä asia on itsestään selvyys, mutta varsinkaan Monopoli-pelissä en ole tätä asiaa ajatellut.

Monopolissa heitetään kahta noppaa ja pelaaja liikkuu noppien lasketella yhteissummalla eteenpäin. Yhdellä heittokerralla pelaajalla on mahdollista saada jokin näistä luvuista 2-12. Tähän on olemassa 36 eri heittoyhdistelmää ja nämä yhdistelmät jakaantuvat seuraavalla tavalla:

 

1 heitto 36:sta tuottaa summan 2

2 heittoa 36:sta tuottaa summan 3

3 heittoa 36:sta tuottaa summan 4

4 heittoa 36:sta tuottaa summan 5

5 heittoa 36:sta tuottaa summan 6

6 heittoa 36:sta tuottaa summan 7

5 heittoa 36:sta tuottaa summan 8

4 heittoa 36:sta tuottaa summan 9

3 heittoa 36:sta tuottaa summan 10

2 heittoa 36:sta tuottaa summan 11

1 heitto 36:sta tuottaa summan 12

 

Seuraavalla kerralla kun pelaat jotain noppapeliä, niin muista tämä ”pyramidi”, niin tulokset eivät tunnu enää niin sattumanvaraisilta. Jos ei muuta niin vältyt näin ainakin tyhmiltä ja epärehellisiltä vedoilta. Toisaalta myös tieto lisää itsevarmuutta (ei tuskaa) ja itsevarmuus on = rohkeus. Rohkeus taas tuottaa onnea, joten nyt kun tiedät tämän, niin seuraavalla kerralla olet teoriassa onnekkaampi noppien kanssa.

 

Vapaa pysäköinti-ruutu

 

Kaikki muistavat tämän ruudun. Sillä ainakin meilläpäin se tarkoitti monesti sitä, että voitit isosti rahaa, tai jos et voittanut rahaa, niin etpähän ainakaan menettänyt sitä muille pelaajille. Tämä oli tähän päivään mennessä mielestäni Monopolin paras ruutu, mutta eipä ole enää.

Kirjassa sanotaan että tämä ”lottopotin” kerääminen vapaa pysäköinti-ruutuun on väärin ja vastoin pelin etiikkaa. Peliä pelataan kolmisen tuntia ja siellä kamppaillaan neuvottelujen ja strategioiden avulla, eikä lottopotin turvin.

Ennen pidin tuota ruutua tosiaan pelin parhaana ruutuna, mutta se osoittautuukin huonoksi ruuduksi, jos siellä ei ole lottopottia jaossa. Päästyäsi vapaa pysäköinti ruutuun, et voita tai menetä mitään, pääset ehkä lähemmäksi haluamaasi kohdetta (esimerkiksi vihreät ja violetit ruudut), mutta sinulla menee tässä vaiheessa vaan vuoro hukkaan. Et saa ostettua tuolla vuorolla mitään, vaan annat muille kilpailijoille mahdollisuuden toimia. Vapaa pysäköinti-ruutu saattaa tuntua turvapaikalta, mutta se onkin menetetty mahdollisuus.

Tästä pääsemmekin oikean elämän oppiin. Et menesty jos et toimi. Harvemmin asiakas soittaa sinulle, jos sinulla edes on asiakasta. Sinun täytyy toimia aina ja jatkuvasti. Tiedättekin varmaan sanonnan ”Ei se ota jos ei annakaan” tai siis ei se osta jos et myykään”.  Mitä enemmän ja mitä paremmin haluat menestyä, sitä aktiivisemmin ja ahkerammin sinun on tehtävä töitä.

 

Ahkerat ihmiset menestyvät, silloin ei ole aikaa jäädä vapaa pysäköinti-ruutuun!

 

Timo Perttunen

tipi@mittava.fi

Mittava Innovations

Tagit: , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!