Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ekopop

Kirjoitettu 30.01.13
Esseen kirjoittaja: Anni Autio
Kirjapisteet: 3
Kirja: Ekopop
Kirjan kirjoittaja: Tom Henrikson ja Leo Stranius
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Koppasin kirjastosta mukaani Tom Henriksonin ja Leo Straniuksen kirjoittaman kirjan Ekopop. Kavereiden kehujen ja kirjan idean perusteella innostuin lukemaan kirjaa pitkällä aikavarauksella ja kahvikuppi käsissä.

Parin ensimmäisen kappaleen jälkeen keskeytin lukemisen ja ajattelin miten ihmeessä kirjan teksti liittyy mitenkään akatemiaan. Tomin matka perustallaajasta egologisesti eläväksi oli kiinnostava, mutta en osannut ottaa siitä paljoa irti kirjoitettavaksi. Olen ollut aina kiinnostunut maailman menosta ja katsoinkin lukiossa Epämiellyttävän totuuden moneenkin kertaan. Kiinnostus on aina ollut olemassa, mutta en ole koskaan tehnyt paljoakaan vaikuttaakseni tilanteeseen. Näin kirjoitettuna tämä kuulostaa aivan kauhealta. Tom otti itseään niskasta kiinni ja muutti elämäntapansa kertaheitolla. Ajattelin kokeilla muutamia niksejä itsekin ja viedä joitakin ideoita myös tiimiini.

Ensinnäkin päätin puuttua tapoihini kotona. Olen opiskelija ja syön monesti ruokalassa. En siis välttämättä ole edes tehnyt toista lämmintä ruokaa kotona, vaikka se varmaan olisikin kannattavaa. Joskus kun teen niin voisin tehdä kasvisruokaa. Liha- ja maitotuotteiden valmistaminen kuluttaa hyvin paljon kasviksiin ja vihanneksiin verrattuna. Toiseksi mietin veden käyttöä. Kämppääni on siunaantunut niin suihku kuin myös amme. Tykkään seistä kuumassa suihkussa monta minuuttia. Straniuksen mukaan suihkussa käyntiin menee vain 52 sekuntia. En ehkä pääse tuohon aikaan, mutta lupaan parantaa aikaa tulevaisuudessa. En omista autoa, enkä tule sellaista hankkimaan aivan lähitulevaisuudessa. Kuljen pidemmät matkan yleensä pyörällä ja kävellenkin. Käytän linja-autoa aina silloin kun lähden käymään toisella paikkakunnalla, mitä ei tapahdu kauhean monesti kuukaudessa.

Innostuin paljonkin yhdestä ideasta, minkä Stranius heitti kirjassa. Älä osta mitään -päivä. Olen päässyt näin opiskelijana toteuttamaan tällaisia päiviä useastikin. Aina ei ole pakko törsätä uuteen ja kalliiseen kun pärjää vähemmälläkin. Tapa laittaa aina yksi tavara pois kun ostat uuden, pitää asunnon myös siistinä ja itsesi aktiivisena kun ympärillä ei ole tuhottomasti tavaraa.

Ympäristön suojeleminen ja eettinen ajatteleminen voisi olla myös meidän tiimimme toiminnan perusta. Tulevaisuudessahan pärjää yritykset jotka rakentaa toimintansa kannattavuuden, ekologisuuden ja eettisyyden varaan. Aktiivisuus tärkeiden periaatteiden saavuttamisessa ja noudattamisessa antaa meille työntekoijöillekin paremman fiiliksen. Pienilläkin asioilla saa parannettua tilannetta. Nytkin kommunikoimme paljon netissä. Vielä jos akatemialla käyttämäämme paperin määrää pystyisi vähentämään niin hyvä. Myös sellaisten projektien ja tuotteiden hankkiminen joiden takana on selkeä ja tärkeä ideologia, kuten Pop upin Globe Hope, antaa enemmän intoa projektin suorittamiseen.

Tom kertoo kirjassa olleensa monta vuotta aktiivisesti mukana partiossa. Siellä hän oppi johtajuutta. Tai ennemminkin psykologiaa. Johtaja johtaa kaverillisesti ja esimerkillä. Suopean tilan luominen onnistumisille ja myös epäonnistumisille on tärkeää. Mission asettaminen toiminnalle ja yritykselle on myös yksi tärkeä pointti. Töiden tekeminen on motivoivampaa kun on jokin tietty yhteinen päämäärä johon kaikki pyrkivät.

Näiden asioiden lisäksi kirjassa oli myös paljon vinkkejä onnelliseen elämään. En halua niistä paljon nyt kirjoittaa, koska ne olivat suurimmin osin päivänselvyyksiä. Kuitenkin poimin kirjasta pari tärkeää lausetta, joita aion noudattaa tulevaisuudessa. Esimerkiksi, ”Kriisiin sisältyy mahdollisuuksia, jota ovat yleensä suurempia kuin menetykset. Luopuminen nykyisestä on edellytys sille, että voi saada jotain uutta”. Vaikka siis välillä tuntuisikin siltä, ettei mikään onnistu ja kaikki vaan kaatuu päälle, ei pidä lannistua. Muuttuvat olosuhteet ovat vain rikkaus, jota meidän täytyy oppia hyödyntämään.

 

Anni Autio

Osuuskunta Millio

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!