Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Elä tavoittele mitään niin saat kaiken

Kirjoitettu 26.05.16
Esseen kirjoittaja: Tapio Auvinen
Kirjapisteet: 5
Kirja: todella rikas, eat that frog
Kirjan kirjoittaja: Tracy, Simmons
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Levytysyhtiön ja kuuluisan HipHop lehden perustaja Russell Simmons käsittelee kirjassaan Todella Rikas ihmisen sisäistä rauhaa ja sen kautta löydettävää viisautta. Summons puhuu paljon joogasta ja rauhallisuuden tuomasta varmuudesta, avoimuuden sekä rakastavaisuuden tuomaa aitoutta unohtamatta. Simmons opettaa kuinka hän on rakentanut luottamuksellisen ja menestyksekkään levyyhtiön tavoittelematta taivaita. Simmonssista poiketen Brian Tracy, joka on tutkinut monia vuosia ajanhallintaa ja itsensä johtamista keskittuyy kirjassaan Eat that frog

 

“Jos osasi on olla kadunlakaisia, lakaise katuja samalla tavoin kuin Michelangelo maalasei tauluja… Lakaise katuja samalla tavalla kuin Shakespeare kirjoitti runoja. Lakaise katuja niin hyvin, että kaikki taivaan ja maan isännät pysähtyvät ja sanovat: ’Täällä asui suurenmoinen kadunlakaisija, joka hoiti työnsä suurenmoisesti’” – Martin Luther King

Olen elämässäni saanut ilon tutustua kahteen vilpittömästi työtä Lutherin kuvaukseen sopivaan henkilöön. Ensimäinen oli JESsin markkinointivastaavamme Lauri, joka teki työnsä aina ajoissa jopa omista yöunista karsien. Toista henkilöä kutsumme laskettelureissu Hupelluksen matkanjohtajien kesken Lestaksi. Lesta korjaa mitä vaan, milloin vaan ja missä vaan. Hän on paras suutari, joka ei katso aikaa, jonotusnumeroa, naamakerrointa eikä sijaintia. Pelkästään Norjassa hänellä oli mukanaan kolvaamiseen tarvittavat työvälineet, liimapistooli ja eri kännykkämalleihin tarvittavat korjausvälineet. Yhteensä jumppakassillinen työkaluja. Mutta miksi nämä henkilöt ovat tällaisia?

Mutta miten ihmisestä tulee itseohjautuva ja määrätietoinen?

Simmons opetti kirjassaan mielen olevan kuin meri. Keskittymällä (tai metidoimalla) tilanteeseen erottaa mielen aallot ja pystyy näkemään yksitäisiäkin aallonharjoja. Minulla on usein ollut ajatusten kasaamisessa ja aikataulujen selkeyttämisessä. Huomaan, että olen usein luonut päähäni illuusion tekemisestä ja ajan riittämättömyydestä. Pyrin priorisoimaan asioita, mutta en aina onnistu siinä. Luon korkeita tavoitteita ja ahdistun, kun en onnistu. Kunpa vain osaisin keskittyä ja tehdä aina parhaani.

Kun Simmons kertoi meditoinnista Tracy korosti asioiden ennelta suunnittelua. Loppuenlopuksi asiat ovat lähes samanlaisia. Meditoinnin avulla opit paremmin hahmottamaan kehosi, sinulla on aina meditoinnin verran aikaa rauhoittua ja miettiä päiväsi läpi ja opit tiedostamaan häiriötekijät. Tracyn metodeissa, jotka näen ehkä paremmin itselleni sopiviksi korostui enemmän konkreettiset toimenpiteet ennen jokaista työpäivää, jotka auttavat suoriutumaan päivän tärkeimmistä tehtävistä:

Tee aina ensin päivän tärkein asia

Tärkeintä on tehdä aina ensin merkittävin asia. Tälläkin hetkellä itselläni on monia tehtäviä to do -listallani ja tiedostan, että en millään tule tekemään kaikkia päivässä. Sen sijaan, että tekisit pieniä asioita pois listalta yksi kerrallaan Tracey ohjaa tekemään vain tärkeintä asiaa listalta aina ensimäisenä. Muut asiat tottelevät arvojärjestystä heti tärkeimmän jälkeen. Samalla kun saan tehtyä tärkeimmän askareen saan myös hyvän tunteen ja jaksan tehdä montakin pienempää askaretta sen jälkeen.

Mitä liittyy tärkeimmän askareen selättämiseen?

Kuunnellessani kirjaa huomasin näiden osa-alueiden olevan minulle tärkeimmät kehityksenkohteet. Tunnistan mielestäni hyvin mitkä ovat tärkeimpiä tehtäviäni kullakin hetkellä, mutta miten saisin ne konkretisoitua aina järjestyksessä myös tärkeimmiksi. Asia nousi toistuvasti esille tehdessäni opinnäytetyötä. Työ oli todella hankala, koska en ollut aikaisemmin tehnyt tutkimustyötä, kirjoittanut raporttia ja samalla olen aina kokenut olevani äidinkielellesesti lahjaton. Tästä syystä sorruin usein ja siirsin työtä eteemmäksi ja annoin sille “mietintäaikaa”, vaikka työ veikin minulta paljon ajattelutehoa ja voimaa. Nyt kuitenkin jälkeenpäin osaan poimia Traceyn kirjasta tärkeimmät opit, joita osaan hyödyntää paremmin jatkossa.

Ensinäkin: suunnittele päiväsi hyvin. Mistä aamulla aloitat? Mikä on päivän pelottavin ja tärkein tehtävä? Päivä kannattaa aina aloittaa tärkeimmällä ja pelottavimmalla tehtävällä, jotta se tulee varmasti tehtyä. Kun tiedät mitä sinun tulee tehdä siivoa työpisteesi ja aseta sille vain asioita, joita tarvitset tehtävän suorittamiseen. Tarvittavia tavaroita voivat olla pankkitunnukset, dokumentit, kameran muistikortti tai tutkittava video. Ota kaikki valmiiksi, jotta työ loppuenlopuksi sujuu nopeammin. Kolmantena ja minulle haastavimpana: Tee asia kerralla loppuun. Mitä ikinä harkitsetkaan tee se kerralla, eläkä jatka muita askareita ennenkuin olet saanut sen loppuun. Muuten asia vaivaa sinua pitkin päivää, viikkoa ja kuukautta. Nämä olivat kolme tärkeintä kehityksenkohdetta, jotka poimin Traceyn kirjasta. Vertaisin näitä ruuanlaittoon. Ensin suunnittelet reseptin, sitten varmistat ettei mikään pöydällä oleva esine ei häiritse työtäsi, ota raakaaineet esille ja toteuta reseptisi.

Mitä voisin parantaa?

Teen liian suuria tavoitteita ja mietin liian pitkälle ennen aloittamista. En koe, että ensimäisen askeleen ottaminen on minulle hankalaa, mutta jatkojalostan ajatuksiani liian nopeasti lähes mahdottomiin asti. Esimerkkinä päätimme, että järjestämme kesävaelluksen Turkulaisen ystävänikanssa, johon pyrkisimme saamaan noin 15 osallistujaa. Saman illan aikana olin pohtinut, että entä jos saisimmekin lappilaisen, lisää vaeltajia kaipaavan kunnan mukaan meitä tukemaan ja vastineeksi tarjoaisimme kuvamateriaalia ja poistaisimme kynnystä siltä, etteivät nuoret noisi käydä pidemmilläkin vaelluksilla mahdollisen Lontoon lomamatkan sijasta. Visioin, pohdin ja kirjoitin. Ajatukseni muuttuvat ehkä jopa dominoiviksi. Tiesin, etten saisi tätä heti käytöntöön ja lopulta kun olisin pohtinut asiaa vielä pidemmälle saattaisi sen tekeminen lakata siksi, etten saanut sinne kaikkea tahtomaani. Pohdintojen tulee helposti kriteerejä, ei mahdollisuuksia. Revin turhat muistiinpanot. En tahdo tehdä tätä yksin. Tahdon osallistaa myös turkulaisen ystävän.

Onnistu iloitsemaan myös epäonnistuneista “kaupoista”. Jos olet iloinen vain onnistuneista jää monesta hyvästä tapaamisesta ja kontaktista paha mieli, Simmons opetti. Luulen että päivien jakaminen akendojen perusteella toisiinsa voisi auttaa minua keskittymään tiettyihin asioihin tietyinä paivinä. Jään usen miettimään ideoita jotka eivät onnistuneet. Sen sijasta voisin ajatella, että idea ei ehkä ollut oikea, mutta opin sen kautta silti paljon. Jos pystyisin asettamaan ajatukseni tilanteeseen, iloitsemaan tuloksista ja hahamottamaan paremmin aina hetkessa olevat mahdollisuudet onnistuisin varmasti paremmin jokaisen päivän askareissani.

Haluan ja olen aina halunnut kehittää työntekoani niin, että tunnen oloni energiseksi pitkin päivää ja että minut tunnettaisiin siitä että teen asiat ajallaan ja nopeasti. Tämä pätee etenkin niissä asioissa, joissa tahdon menestyä, kuten tapahtumatuotanto ja organisointi. Tietenkin näissä on ollut suuria haasteitakin, mutta kirjoittamalla ylös epäonnistumisia olen kyennyt parantamaan niitä yksi kerrallaan keskittymällä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!