Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Elämää raakana

Kirjoitettu 11.03.16
Esseen kirjoittaja: Matleena Laaksonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Nautitaan raakana
Kirjan kirjoittaja: Henkka Hyppönen
Kategoriat: 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Henkka Hyppösen Nautitaan raakana oli loistavaa luettavaa ja luinkin sen poikkeuksellisesti vain parissa päivässä. Minuun vaan tuntuu uppoavan tällaiset self help- kirjat, jotka laittavat ajattelemaan vähän syvällisempiä juttuja. Henkka on kirjassaan sitä mieltä, että ihmiset keskimäärin elävät tätä elämää turhan kiireen ja multitaskingin kautta. Mihinkään ei oikein keskitytä kunnolla ja kaikki pitäisi saada nyt ja heti. Elämme kulutus hysteria yhteiskunnassa ja jatkuvassa tarpeessa saada aina parempaa. Ihmiset ovat tyytymättömiä omaan itseensä joka heijastuu huonona olona, levottomuutena sekä pahimmassa tapauksessa masennuksena. Ihmiset eivät länsimaassa voi yhtään sen paremmin kuin kehitysmaissa, joissa elämän perustarpeetkin ovat suurta luksusta ja monella saavuttamattomissa. Miksi sitten ihmiset eivät länsimaissa osaa arvostaa sitä mitä heillä on ja olla onnellisia? Ovatko ihmiset vain kiittämättömiä eivätkä ymmärrä mitä kaikkea heillä jo on? Hyppösen mielestä tähän ratkaisu tulee elämän nauttimisesta raakana. Tämä tarkemmin selitettynä tarkoittaa asioiden hyväksymistä sellaisena kuin ne ovat, meditoimalla sekä olemalla läsnä tässä hetkessä ja nyt.

 

Monet ihmiset tavoittelevat elämässään onnellisuutta. Tunnetta siitä, että nyt minulla on kaikki ja olen pakahtua onnesta. Harva kuitenkaan tietää, että onnellisuuden tunne ei voi olla jatkuva olotila eikä sitä voi saavuttaa ulkoisilla tekijöillä. Onni on tiettyjä hetkiä elämässä, jotka kiitävät ohitse ennen kuin huomaammekaan. Niitä hetkiä tulee arvostaa, mutta ei silti saa roikkua mukana menneessä elämässä ja elää nykypäivää muistojen varassa. Tee päivittäin uusia muistoja haastamalla itseäsi ja tekemällä omasta elämästäsi oman näköisesi. Tee asioita, joista sinä pidät, niistä luultavasti löydät niitä onnen hetkiä joista pidät.

Omassa elämässäni voin ottaa esimerkiksi juuri nyt ajankohtaisen matkustamisen. Kun matkustan ja nään tässä maailmassa jotakin uutta ja koen uusia kulttuureja, nään maailman kauniimpia paikkoja, se tekee minut onnelliseksi. Voin olla parhaassa tapauksessa koko matkan ajan onnellinen tai sitten mieleeni piirtyy juuri kyseisestä reissusta tietty hetki, jolloin olin todella onnellinen, koin olevani onnekas että elän tätä elämää ja olen juuri nyt tässä hetkessä. Välttämättä reissun jälkeen en enää koe eufoorista olotilaa koko loppuvuotta, mutta tällaiset onnen hetket saavat minut jaksamaan normaalia arkea ja elämää. Koen ainakin itse oivaltaneeni Henkan pointin, ei joka päivä voi olla pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta taito onkin tehdä jokapäiväisestä elämästä nautittavaa ja toisaalta myös pyrkiä kokemaan niitä huikeita onnen hetkiä.

Elämästä täytyy pyrkiä tekemään oman näköistä ja mikäli arki ja normaalit rutiinit tuntuvat huonolta niitä tulee pyrkiä muuttamaan ja miettiä mistä ahdistuksen juuret kumpuavat.  Varsinkin nyt Afrikassa ollessa kun on itse nähnyt köyhyyttä sekä ihmisiä joilla ei oikeasti ole kauheasti vaihtoehtoja miten selviytyä omassa arjessaan eteenpäin, huomaa miten onnekkaita me olemme Suomessa ja miten meillä on oikeasti mahdollisuus tehdä toisin. Meillä on maailma kirjallisesti avoinna. Ja uskonkin juuri meidän suomalaisten elävän suurimmaksi osaksi tietynlaisessa lintukodossa ja kuplassa. Arvostusta siihen mitä on tällä hetkellä vaikea kehittää, sillä se on ainut mitä tietää eikä ole ikinä nähnyt mitään muuta. Suomalaisilla on niin vahva perus turva ja oikeasti valinnan vapaus, valita koulutus ja saada vielä rahaa opiskelusta, turva saada ilmainen terveydenhoito sekä työttömyysturva. Vahva demokratia sekä tasa-arvo vallitsevat meillä ja toimivat hyvin. Nämä ovat asioita joita ei tule miettineeksi päivittäin, useimmin näkee vain ne huonommin menevät asiat.

Mutta se on täysin normaalia, ihminen on jollakin tapaa ”ohjelmoitu” niin, että se tavoittelee aina parempaa eikä saavuta kylläisyyden tunnetta juuri mistään. Länsimainen ihminen ei osaa arvostaa päivittäin meillä olevia perusoikeuksia kuten veden juomista suoraan hanasta, joka muualla maailmassa on harvinaisuus. Ihminen on sellainen olento, joka tottuu helposti asioihin ja sopeutuu tilanteeseen, joka hänellä on. Me olemme sitä sukupolvea, joka on tottunut näin hyvään elintasoon, sillä emme ole ikinä kokeneet vaikeita aikoja, aikoja jolloin oli toisin ja omasta henkiinjäämisestäkin sai taistella.

Varsinkin nyt olen huomannut, että aiheutan suurimmaksi osaksi itse oman stressini ja ahdistukseni Suomessa. Asetan itse itselleni kovat tavoitteet ja raamit jotka minun tulee täyttää. Kovat tavoitteet tulevat totta kai myös ympäristöstä sekä lähipiiristäni. Elän kuitenkin melko kilpailuhenkisessä yhteiskunnassa, jossa tulee suorittaa ja pärjätä. Jos, en tee kuten muut, hommaa hyvää koulutusta, saa hyvää palkkaa, matkusta usein, kuntoile ja pysy timminä ja kauniina saatan kokea epäonnistuneeni jossakin ja ehkä en tulekaan hyväksytyksi muiden ihmisten parissa. Huomaan nyt ollessani tällä hetkellä aivan toisenlaisessa kulttuurissa, että meidän oma suomalainen kulttuurimme on melko armoton. Erilaisuus ei ole niin hyväksyttävää, jos omaat jo toisenlaisen ihonvärin kuin perinteisen harmaan valkea ihon kuten 99% suomalaisista omaa, olet jo valmiiksi  liian erilainen etkä sovi välttämättä siihen hyväksyttävään muottiin. Mutta eihän sen asian niin pitäisi olla ja päivittäin meidän tulee pyrkiä tekemään muutos, jotta näin ei olisi. Erilaisuus on rikkaus, eikä uhka.

 

 
Tärkeimmät opit joita olen tällä reissulla saanut elämääni ja oman elämäni nauttimiseen raakana on ehdottomasti se, että on ihan ok ottaa chillisti. Elämä on kuitenkin tässä ja nyt on ihan jees olla yrittämättä joka päivä ihan täysillä, sillä se kuluttaa ja vie hirveästi energiaa, joskus voi keskittyä myös nauttimiseen. Toinen on varmasti se, että maailma on uskomattoman hieno paikka, koskaan ei saa kyllästyä olemaan utelias kokemaan jotakin uutta ja tuntematonta.  Riskejä kannattaa ottaa ja tehdä kaikkea mistä on oikeasti kiinnostunut. Menestystä ja parempaa kannattaa silti edelleen mielestäni tavoitella, mutta ei pakonomaisesti. Jos se vie sinulta muun elämän ja mahdollisuuden nauttia tästä elämästä tässä ja nyt se ei luultavasti ole sen arvoista. Eläminen tulevaisuutta ajatellen,”olen onnellinen sitten kun”, ajattelu ei vie mihinkään vaan pelkästään umpikujaan, sillä milloinkaan ei voi tietää koska sinulle suotu viimeinen päivä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!