Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Elämänohjeita ihanasti tarinamuodossa

Kirjoitettu 29.11.13
Esseen kirjoittaja: Oskari Rouhiainen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Alkemisti
Kirjan kirjoittaja: Paolo Coelho
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Paulo Coelho – Alkemisti. Kirja täynnä ihanasti muotoiltuja elämänohjeita

 

 

Coelhon tapa upottaa lähes jokaiseen kirjan sivuun pieniä ”kolahduksia” hämmästyttää ja kiehtoo minua. Tulen lukemaan muitakin hänen kirjojaan. Minun on helppo samaistua kirjan poikaan Santiagoon koska Hän, kuten minäkin, on avoin uudelle ja on valmis tekemään asioita mitä muut eivät ole tehneet. Hän myös oppii hyvin nopeasti alussa olemaan rohkea tehdessään muutoksia elämäänsä ja oppii että se on juuri se asia millä saavuttaa unelmansa.

 

Melkisedek, Salemin kuningas sanoo että elämän suurin valhe on se että menetämme jossain vaiheessa otteemme elämään ja sitä alkaa hallita kohtalo. En tahdo että tuo valhe missään vaiheessa tulisi johtamaan minun elämääni. On muokattava pysähtymättä omaa menneisyyden muodostamaa alitajuista ohjelmointiaan jotta ei jäisi paikalleen. Kirja opettaa että maailmassa on aina jotakin uutta nähtävää ja uutta opittavaa. Lapsena ja nuorena ihminen ajattelee avoimesti että kaikki on hänelle mahdollista. On surullista nähdä kuinka moni vanhetessaan jää junnaamaan paikalleen omaan elämäntilanteeseensa vaikkei olisi siihen tyytyväinen.

 

Unelmiensa toteuttaminen on ihmisen tarkoitus maan päällä”.

 

Kun saavuttaa käännekohdan elämässään on valittava vanhan, tutun ja turvallisen sekä uuden ja avartavan välillä. Se on suurin haaste isossa elämänmuutoksessa. Jos vastustaa muutosta on silloin varmaa että oman arjen toistuva rutiininomainen suorittaminen johtaa tylsyyteen ja tyytymättömyyteen.

 

Kuningas Malkisedekin sanoista voi myös päätellä että kun kohtaat elämässäsi kysymyksen niin kannattaa se pilkkoa helpoiksi kysymyksiksi itselleen jotta osaa vastata niihin ja toimia sen mukaisesti. Jos ajattelee asioita liian monimutkaisesti niin se ei johda mihinkään. Kannattaa muodostaa itselleen kysymyksiä joihin pohtia vastauksen Kyllä/Ei. Esim. jos olisin pohtinut kovasti sitä uskallanko muuttaa Jyväsylään uuteen ympäristöön ja uuteen kouluun tuntematta täältä lähestulkoon ketään ennestään enkä olisi osannut pilkkoa tilannetta palasiksi niin en varmaankaan olisi täällä. Onko minun mahdottoman vaikeaa tutustua uusiin ihmisiin ja saada ystäviä? -Ei. Onko mikään tuleva päätös, uusi paikkakunta, koulu, työ jne. Lopullista ja peruuttamatonta? Ei.

 

Kuningas kertoo pojasta joka meni viisaan miehen luo kysymään onnellisuuden salaisutta. Mies opettaa tälle että avarakateisuus ja muu kuin laput silmillä eteenpäin kulkeminen johtaa onnellisuuteen. Kun on altis uudelle ja osaa katsoa ympärilleen ja nauttia hetkestä unohtamatta sitä mitä oma elämä on nyt niin on onnellinen. Mieleeni tuli tuossa kohtaa lukiessani hieno tänä syksynä oppimani ohje:

 

”Onnellisuus tulee siitä että tiedostat asiat jotka tekevät sinut onnelliseksi”

 

Santiagon hävitessään lammaslauman myynnistään saamansa rahat hän oli hetken masentunut mutta jo samana päivänä hän löysi itsestään toivon ja voiman jatkaa eteenpäin kohti tavoitettaan välittämättä menetyksestä. ”Hän tajusi yhtäkkiä, että voisi valita: hän voisi katsella maailmaa kuin varaan onneton uhri tai kuin seikkailija joka etsii aarrettaan”. ”Hän katseli ympärilleen etsien lampaitaan ja tajusi olevansa eri maailmassa. Mutta hän ei ollut onneton vaan iloinen. Hänen ei tarvinnut lähteä etsimään vettä ja ravintoa vaan aarrettaan. Hänellä ei ollut lanttiakaan tasussa, mutta hön luotti itseensä. Edellisenä iltana hän oli päättänyt että hänestä tulee samanlainen seikkailija kuin hahmot joista hön oli lukenut”. Olenkin sitä mieltä että joskus on vain oltava rohkea ja luottaa sekä uhrata jotta saa aikaan positiivista muutosta. Aina ei uhraus kannata ja tulee takkiin mutta jos et koskaan uhraa ja pidät kynsin ja hampain kiinni siitä mitä sinulla on niin et kyllä varmasti etenekään elämässäsi. Onnistuminen vaati yrityksiä ja erehdyksiä. Isoäitini kertoi minulle mieleenpainuvan elämänohjeen painiskellessani parisuhderiitojen keskellä:

 

”Jos sinulla on hienoa hiekkaa kämmenelläsi niin älä purista siitä liian kovaa sillä silloin se valuu maahan sormiesi välistä”

 

Elämä ilman unelmia ja niiden aktiivista tavoittelua on tylsä elämä. On kuitenkin muistettava ettei aina voi ajatella unelmiaan tai unohtaa todellisuuden. Niiden kahden välillä on tasapainoiltava.

 

Kun haluat jotakin koko maailmankaikkeus auttaa sinua saavuttamaan sen”. Tavoitteet ja niiden aktiivinen tavoitteleminen johtaa vääjäämättä tavoitteiden yksi kerrallaan toteutumiseen. On vain asetettava riittävästi tavoitteita. Mielestäni osan niistä on oltava helppoja tavoittaa ja osan suuria unelmia. Mielestäni vain sinä itse olet oman kehittymisesi esteenä.

 

Ei kannata tehdä asioita vian sen takia että pääsisi joskus tekemään jotain sellaista mitä haluaa. Miksi tehdä työtä josta ei nauti jotta pääset joskus näkemään Afrikan safarit ja villin luonnon ja eläimet kun voit samantien hakeutua safarioppaaksi. Jos bisnekseni ei jossain vaiheessa enää ole ajankohtainen tai toimiva on silloin mukauduttava muutokseen. Ei kannata jäädä väkisin junnaamaan paikalleen. Muutos on hyvä jos sen tekee oikein riittää vain se usko oman unelman toteutumisesta joskus tulevaisuudessa. Itse elän tavoitteellisesti ja haluan saavuttaa tavoitteeni ja unelmani ja luoda niitä lähestyessäni uusia unelmia. Kuuntelemalla enteitä ja hyödyntämällä niitä elämässäni, niin liiketoiminnassani kuin sosiaalisessa elämässäni voin saavuttaa paljon suurampaa kuin sokeasti eteenpäin jatkamalla. Enteiden kuuntelun ohella täytyy minun vain pitää mielessäni päämääräni. Näitä yhdistelemällä saavutan unelmani. Tehdessäni muutoksia elämääni minua helpottaa se että voin aina palata takaisin. Todennäköistä vain on se että kehittyessäni ja unelmia saavuttaessani en enää tahdo palata menneeseen koska olen saavuttanut jotain mieluisampaa. Enteet ovat osaksi sattumaa ja osaksi onnea. Niihin ei kannata sokeasti luottaa koska enteet tulee tulkita positiivisiksi tai neatiivisiksi. Joka tapauksessa niiden tulkitseminen johtaa kestävään kehitykseen omassa elämässä. Tuntematonta ei tarvitse pelätä koska pelkomme katoaa kun ymmärrämme että kohtaloamme ja maailmaa johtaa sama käsi. Jokaisella ihmisellä on oma reittinsä omaan onneen vaikka unelmamme ja tavoitteemme olisivatkin täysin samat. Onnellisuuden saavuttaa kun oppii elämään hetkessä ja nauttimaan siitä mikä on kyseisellä hetkellä hyvin.

 

Elämäsi on suurta juhlaa, suurta karnevaalia koska se sisältää vain sen hetken jota elät”.

 

Luottaaksesi ihmisiin ja tulevaan on sinulla aina oltava jokin tae siitä ettei sinun luottamiksesi kaada elämääsi.

Miksi sinulla on revolveri? Siksi että se opettaa minua luottamaan ihmisiin”.

 

Tiimin jäsenten tulisi oppia luottamaan tiimiin ja olla avoimia sekä näyttää oma jaksaminen. Tällöin muu tiimi voi ennustaa miten paljon tiimiläiseltä voi vaatia ja milloin tätä tulee auttaa. Enemmän hevosia tiimiin kuin kameleita. Muuten jäljelle jää vain ne tiimiläiset jotka jo olevat hevosia. Tiimiläiset muuttuvat prosessissa kameleista hevosiksi. Itse en ole koskaan aiemmin ollut uudessa ryhmässä näin avoin ja koen että minusta on nyt tullut yksi tiimin hevosista.

 

Myy huomenna kamelisi ja osta hevonen. Kameleihin ei voi luottaa; ne taivaltavat tuhansia teitä näyttämätt väsymisen merkkejä mutta kaatuvat yhtäkkiä polvilleen ja kuolevat. Hevoset uupuvat hiljalleen. Tiedät aina miten paljon voit vaatia niiltä ja milloin ne kuolevat”.

 

Tämä lainaus tuotti minulle erityisen suurta toiveikkuutta koska olen juuri luopunut rakkaudesta joka esti minua kulkemasta elämäntietäni. Tämä siis vahvistaa luottoani siihen että olen tehnyt oikean ratkaisun jatkaessani eteenpäin ilman häntä.

 

Kaiken lisäksi et ole koskaan ymmärtänyt, että rakkaus ei kiellä miestä seuraamasta elämäntietään. Jos se kieltää, se ei ole oikeaa rakkautta, sitä joka puhuu Maailman kieltä”.

 

Silä hetkellä kun hyväksyy opmat tunteensa, kivun tuskan tai onnellisuuden ja niiden vaikutukset mielialaan, katoaa pelko ja niiden tuntemuksien voima ja saavuttaa voiman ja ilon jatkaa eteenpäin vaikeallakin polulla.

 

 

Uskoisin Tiimiakatemian toimvan minulle samanlaisena matkana kohti uutta ja ihmeellistä kuin mitä Santiago kokee uskaliaassa seikkailussaan kohti Egyptin pyramideja. Kirja loi minuun uutta päättäväisyyttä ja tahtoa tavoitella unelmiani ja tavoitteitani.

 

Elämämme suurin onni on matka jonka tulemme sen aikana kulkemaan. Ja ehkä vähän myös se kirstullinen aarteita.

-Oskari Rouhiainen

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!