Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Elämysseikkailu – matka maailman ympäri

Kirjoitettu 21.02.15
Esseen kirjoittaja: Anu Kuivaniemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Elämysseikkailu – matka maailman ympäri
Kirjan kirjoittaja: Kari Sotamaa & Riikka Ojanperä
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Elämysseikkailu oli todella hyvä ja mukava kirja. Luin sitä paljon Euroopan reissulla ja loput heti palattuamme kotiin. Reissufiilis pysyi kirjan avulla muutaman päivän pidempään päällä. Kirja on kirjoitettu tarinoiden muotoon ja antaa hyvän kuvan etenkin Karin maailmanympärysmatkasta. Mymmille lähtijöille ehdoton ykköskirja, sillä sielä oli myös paljon käytännön vinkkejä eri kohteisiin.

 

Flow-tila

Olin erittäin erikoisessa transsissa ensimmäisen viikon reissulta palattuani. Sanoin Hugo-valmentajalle kun hän kysyi reissun jälkeisiä fiiliksiä, että uskon sen aloittaneen muutoksen, jonka lopputulosta en vielä tiedä. Toivoin siinä hetkessä flow tilan jatkuvan kauan, mutta en pystynyt ylläpitämään sitä. Toisaalta töistä ei meinannut tulla mitään kun halusin vain mietiskellä ja olla omien ajatusteni keskellä.
Olin ikään kuin irti arjen puurtamisesta ja osasin katsoa asioita rennommalta kantilta. Elin hetkessä. Reissulla siihen oli tottunut, kun työtehtävät eivät painaneet ja velvollisuuksia matkalla oli hyvin vähän. Saimme vain nauttia olostamme. Luin matkalla myös Älä hikeenny pikkuasioista –kirjan, mikä osoittautui erittäin hyväksi valinnaksi. Pohdin siihen esseeseen jo vähän aiheita joista myös tämä kirja herätti ajatuksia.

Läheisten kustannuksella

En ole ennen ymmärtänyt miten paljon laiminlyön parisuhdettani ja omaa hyvinvointiani töiden kustannuksella. Aina viikonloppuisin Ilmajoelle tullessa tärkeintä on Sopiva ja muut työt mitä viikolla on jäänyt tekemättä. Olen liian monta kertaa mennyt töihin silloin kun ei olisi yhtään jaksanut tai huvittanut ja kun vaihtoehtona olisi ollut viettää aikaa Jonin kanssa. En tapaa kotopuolessa paljonkaan kavereitani, ja ystävyyssuhteista alkaa tulla tuttavuuksia. Soimaan itseäni tästä, enkä jaksa ymmärtää miksi olen painottanut elämäni tällä tavalla. Reissu, kirjat joita olen lukenut, ja pitkä työntäyteinen kevät takaavat, että alan ottamaan enemmän aikaa työltä muihin asioihin.

Kirjojen merkitys

Viimeisen kuukauden aikana olen saanut monen monta oivallusta kirjoista. Olen lukenut loppujen lopuksi hyvin samoista aiheista kertovia kirjoja, tai sitten tulkitsen ne samantyyppisiksi. En kuitenkaan osaa edes erotella mistä mikäkin ajatus on lähtenyt kehkeytymään. Ehkä esseiden päätarkoituskaan ei ole se, vaan oppiminen ja oivaltamisen kiteytys ylipäätään. Pääteemana kevään kirjoissa tuntuu olevan työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen, hetkessä eläminen, stressittömämpi suhtautuminen asioihin ja oman ajattelun merkitys kaikessa.

 

Reflektio kevään projekteista

Työtehtäviä on ollut paljon, ja ne ovat olleet keskenään hyvin erityyppisiä. Tämä on toisaalta pitänyt mielen virkeänä, mutta toisaalta syönyt panostusta kaikelta vuorollaan. En ole esimerkiksi lukenut eri projekteihin sopivia kirjoja, koska kaikkeen ei voi lukemisessakaan keskittyä. Sain palautetta tiimiltä, että teen rohkeasti kokeiluja mutta paljon kokeiluja jää tekemättä koska töitä on muuten paljon. Mietiskelen kesän aikana työmäärääni ja teen suunnitelmia syksyn varalle. Nyt tarvitaan radikaaleja ratkaisuja ja suunnitelmia joiden avulla vastassa on työmäärällisesti sopiva syksy.

LE

Hyvää: Sain erinomaisia kehuja käytännön järjestelyistä. Eräs osallistuja kertoi, miten hän on aina vastaavissa tilaisuuksissa yleensä se järjestäjä ja aina tilanteen päällä. Hän kuulemma stressaantuu pahoin jos ei tiedä mitä tuleman pitää. Parasta oli, kun hän sanoi, että ei ole kertaakaan murehtinut vastaavista asioista. Toinen osallistuja sanoi että LE oli parhaiten järjestetty tämän tyylinen ”tapahtuma” missä hän on koskaan ollut, ja on ollut monessa. Sain paljon itseluottamusta LE:stä ja organisointitaidoistani. Toinen mieleenpainuva hetki oli, kun olimme ravintolassa ja jutustelimme kaikenlaista Tiimiakatemiasta. Yksi osallistuja kysyi, mitä olen oppinut itsestäni akatemian aikana. Mietin hetken, ja vastasin ”Että en kuuntele muita”. Kysyjä liikuttui kyyneliin. Hän kysyi, ymmärränkö miten hienon asian olen ymmärtänyt näin nuorena, mitä suurin osa ei ymmärrä koskaan. Ymmärsin. Se oli yksi kaikkien aikojen hienoimmista hetkistä minulle, mutta myös varmaan hänelle LE:ssä. Sanoin ääneen sen mitä olin oppinut koko edellisen vuoden aikana itsestäni, eikä sen myöntäminen ole ollut helppoa. Tänä keväänä olen oppinut antamaan itselleni anteeksi virheitä ja alisuoriutumista.
Kehitettävää: Emme ole onnistuneet saamaan muita LE ryhmiä keväälle. Yhteistyö ei ole kovin saumatonta, ja olen itse ainakin piiloutunut roolini ja tehtäväni taakse. En ole halunnut ottaa vastuuta myynnistä, koska se on sovittu Aleksin tehtäväksi. Saimme hyvän alun, mutta rytmi lopahti jossain välissä.

Sopiva

Hyvää: Olen oppinut jälleen eri asioita johtamisesta. Sopivassa on erittäin tärkeää varmistaa, että Tiia tietää mitä hänen kuuluu tehdä. Hyvä kysymys on: ”Onko sinulle selvää mitä lähdet tekemään seuraavaksi?”. Olen oppinut kohtaamaan valtavaa epäonnistumista paremmin. Olen ollut johdonmukainen johtaja Tiialle, ja luulen että nyt se alkaa kantaa hedelmää. Luottamus on kasvanut ja yhteispeli sujuu paremmin. Tähän on hyvä rakentaa.
Kehitettävää: Projektijohtamisessa olen täydellisen epäonnistunut. Alkuvuoden startti oli hyvä, mutta vauhti lopahti hyvin nopeasti. Meillä on ollut putiikissa paljon epäonnea ja ammattitaidottomuutta asiakkaiden kanssa, ja se on raastanut. Henkinen jaksaminen on ollut kortilla useampaan kertaan, ja olen ollut lähellä radikaaleja ratkaisuja. Sopiva ei ole ollut taloudellisesti kannattava, ja olen ollut liian varovainen projektin kanssa. Potentiaali on suuri, mutta en ole uskaltanut valjastaa sitä. Nämä ovat varmasti niitä hetkiä joita muistellaan myöhemmin aallon pohjana josta noustiin entistä vahvempana!

NJL

Hyvää: Olen tiimiläisten mukaan kehittynyt paljon valmentavassa johtamisessa. En aluksi uskaltanut hakea apuvalmentajaksi, mutta pienen kannustuksen ja Brian Tracyn Menestys ja onnellinen elämä –kirjan ansiosta tein hakemuksen. Olen oppinut paljon Letimistä, ja olen saanut pintaraapaisun valmentamisen todellisesta luonteesta. Se on erittäin raskasta henkisesti, mutta myös silmiä avaavaa. Olen saanut mahdollisuuden oppia paljon lisää johtamisesta samalla kun harjoittelen valmentamista. Olen osallistunut ohjelman suunnitteluun ja valmisteluun, sekä ottanut roolia valmennustilanteissa.
Kehitettävää: En vielä näe kokonaisuutta NJL valmennuksesta. Haasteellisuus on saanut yliotetta minusta kun kannan liikaa vastuuta toisista. Letim on sanonut, että valmentajan täytyy antaa paljon anteeksi itselleen. Tavallaan ymmärrän kyllä tämän, sillä esimerkiksi ranskalaisilla valmentajilla oli juuri tämä sama haaste. Käytännössä sen ymmärtäminen on ollut paljon vaikeampaa. Miellyttämisen halu nostaa päätään, ja on vaikea käsittää että jokaisella on vastuu omasta oppimisestaan. NJL on prosessi, ja ainakin itse olen saanut suurimmat opit ohjelmasta vasta sen päätyttyä. Syksyllä täytyy lukea enemmän valmentamiseen liittyviä kirjoja ja paneutua aihepiiriin muutenkin enemmän. Kesän aikana voisin hahmotella omaa valmennusohjelmaa jo, ja lukea siihen liittyen kirjoja.

Piilo-tapahtuma

Hyvää: Olen ensimmäistä kertaa keskittynyt vain johtamiseen, ja se on ollut tavoitteenikin. Olen monta kertaa sitä yrittänyt, mutta nyt vien sen myös loppuun. Suunnitelmat ovat hyvässä vauhdissa ja syksyllä aloitamme kaikki heti tekemällä viimeiset järjestelyt tapahtumaa varten. Kesällä haasteena on johtaminen etänä, mutta porukka tuntuu tällä hetkellä motivoituneelta.
Kehitettävää: Suorittaminen on ollut epätasaista rikkonaisen loppukevään vuoksi. En ole lukenut projektijohtmisen kirjoja kevään aikana. Vuoropuhelua osapuolien välillä voi vielä kehittää, sillä on tärkeää että kaikki tietävät missä mennään. Projekti saavuttaa huippunsa vasta syksyllä, ja kesän aikana teemme kaikki tykönämme vähän hommia sen eteen.

Citybirds on tracks

Tästä kerron Mad Manners esseessä enemmän.

AP solu

Hyvää: Olen hoitanut oman goal Coachingini hyvin, ja innostanut muitakin esimerkilläni. Timo etenkin on tykännyt uudesta systeemistä, ja jatkamme sitä ehdottomasti taas syksyllä. Olen ollut johtamatta solua vaikka se on minulle luonnollista. Välillä on ollut vaikeaakin olla rivijäsenenä ja johdettavana kun on saanut visiota miten asioita voisi hoitaa. Olen pitänyt tärkeänä harjoitella johdettavana olemista, ja toisaalta antaa Katin harjoitella johtamista.
Kehitettävää: Johdettavana olemista täytyy vielä kehittää. Sini antoi palautetta että käytännöllisyyteni ei ole näkynyt solussa, ja osasyynä voi olla tämä johtamisen todellinen välttely. Minun täytyy haeskella sitä keskitietä mikä ei ole johtamista mutta mikä on hyvää osallistumista. Se löytyy varmaan palautteen avulla, kun Kati ja Sini kommentoivat toimintaani.

 

Anu Kuivaniemi

Osuuskunta Mittava Innovations

anu (a) mittava.fi

045-1374745

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!