Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Elinvoimaa yhteisöstä

Kirjoitettu 19.11.13
Esseen kirjoittaja: Teemu Lamminaho
Kirjapisteet: 3
Kirja: Elinvoimaa yhteisöstä
Kirjan kirjoittaja: Markku T. Hyyppä
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valitsin kirjan sattumalta ypk:sta, enkä tiennyt yhtään mitä kirja sisältää. Hirveen mielenkiintoinen tämä opus ei ollut, mutta antoi uudenlaisen näkökulman yhteisöjen merkityksestä ihmisiin. Kirjassa käsitellään yhteisöllisyyttä ja sen merkitystä elämään ja sen hyvin vointiin.

Miksi maailman terveimmät kansat ovat terveimpiä?

Markku T. Hyyppän mukaan elämänlaadulla ja sosiaalisella pääomalla on tähän suuri merkitys. Ja nämä johtuvat ihmisten yhteisöllisyydestä. Esimerkiksi Suomen rannikkoalueen ruotsinkielisessä väestössä elää poikkeuksellisen paljon vireitä vanhoja ihmisiä. Ihmisten elinikä on huomattavasti korkeampi, kuin pohjois-karjalassa asuvilla ihmisillä. Nämä ruotsinkieliset ihmiset ovat paljon yhteisöllisempiä. He pitävät yllä yhteisöllisyystoimintaa ja myös ystävyyden merkitys on tärkeämpi.

Yhteisö. Niitä on joka puolella maailmaa. Monia erilaisia. Moni ihminen saattaa kuulua useampaankin yhteisöön. Osa niistä on tärkeämpiä, kuin toiset. Sanasta yhteisö minulle tuli ensimmäisenä mieleen jokin afrikkalainen alkuasukas heimo, joka varmastikin toimii hyvin yhteisöllisesti. En ajatellut kuinka yhteisöllisyys on myös mukana meidän elämässämme. Ensimmäisiä yhteisöjä jonne itse kuuluin oli perhe, koulukaverit, muut kaverit, työyhteisöt ja nyt INTO ja Tiimiakatemia. Jotkut näistä on vieläkin tärkeitä ja joihin itse haluaa panostaa, toiset taas ovat jo jääneet historiaan.

Monesti yhteisöt toimivat ihmisten panostuksesta yhteisöä kohtaan vapaaehtoisesti. Ihmiset kokevat yhteisön ja siihen kuulumisen niin tärkeäksi, että ovat valmiita panostamaan siihen kunnolla. ”Yhteishengen tunne on ehkä kaikkein tärkein yhteisön ominaisuus”. Esimerkiksi INTO on eräänlainen yhteisö, johon kuuluu kaksikymmentä tiiminjäsentä. Tavoitteena olisi saada aikaan sellainen yhteisö, jossa tyypit kannustavat toisiaan ja itseään kohti yhteisiä ja omia tavoitteita. Kun ihmiset ovat paljon tekemisissä keskenään (tutustuvat toisiinsa ja oppivat tuntemaan paremmin toisensa) on puhe suoraa ja palaute rakentavaa. Näin saadaan hyvä ja toimiva yhteisö, jossa ihmiset pystyvät luottamaan toisiinsa.

Mitä tästä itse opin. Uskon että tästä on hyötyä tulevaisuutta ajatellen, kun pitäisi saada luotua toimivia ja hyviä yhteisöjä, jossa ihmiset voisivat luottaa toisiinsa. Myös yhteisöllisyyden merkitys valkeni itselleni huomattavasti paljon paremmin.

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!