Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

4.0 Ilkka Halava (20.9.2019)

Kirjoitettu 24.09.19
Esseen kirjoittaja: Ella Saikkonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: 4.0 Asiantuntijan puheenvuoro
Kirjan kirjoittaja: Ilkka Halava
Kategoriat: 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 9.03. Yrittäjyys, 9.10 Tapahtumat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eksponentiaalisesti kasvava kulutuksemme ajaa meidät vääjäämättä tilanteeseen, jossa ylenmaalliselle kuluttamiselle ja varastoon tuottamiselle on tultava loppu. Hiljalleen on siirryttävä tilanteeseen, jossa tuotteita tuotetaan vain tarpeeseen ja tilauksesta. Haasteen itsessään luo se, että olemme kulutusyhteiskuntana ajaneet itsemme tilanteeseen, jossa kaikki pitää olla välittömästi saatavissa tai korkeintaan parin päivän toimituksen päässä. Tällä hetkellä ei tunnu realistiselta ajatukselta se, että tilaamani tuote sekä tuotettaisiin että toimitettaisiin minulle parin päivän sisällä. Vaihtoehtoja on siis kaksi; joko ihmiset totuttelevat ajatukseen, että kaikki ei ole käden ulottuvilla ja salaman nopeasti kotiovella odottamassa. Tai koneista, tuotannosta ja logistiikasta kehitetään niin nopeaa, että reilussa vuorokaudessa tuote voidaan tuottaa ja kuljettaa asiakkaan hyppysiin pahimmassa tapauksessa toiselle puolelle maapalloa. Uskon jälkimmäisen toteutumiseen.  

Vaikka kulutustietoiset asiakkaat arvostavat taatusti ajatusta siitä, että tuotetta valmistetaan vaan tarpeeseen, harva todellisuudessa on valmis odottamaan nykyisten prosessien mukaista aikaa jos kilpailija myy tuotetta samaan hintaan päivän toimituksella. Yritysten on siis investoitava entistä tehokkaampiin tuotantoprosesseihin, joilla asiakkaan ostoprosessi ei hidastu vaikka tuotetta ei valmiina varastossa ostohetkellä olisikaan 

Jakamistalous

Jakamistalous on jo pitkään ollut megatrendi, jonka kasvu jatkuu edelleen. Jo pidemmän aikaa yksityisten henkilöiden kodit ovat korvanneet hotellihuoneet ja yksityiset autoilijat puolestaan taksit. Nyt mukaan kuvaan ovat astuneet muun muassa yhteiskäyttöautot ja omaisuuden kuten työkalujen vuokraus. Tulevaisuudessa yksi kasvava tulonlähde tuleekin olemaan omaisuuden tuottama tulo. 

Yleistyvä trendi on, että tuotteen tai palvelun sijaan yritykset luovat alustan. Alustan, jossa ihmiset tarjoavat palveluita toinen toisilleen, esimerkkejä tästä ovat muun muassa tori.fi tai aiemmin viittaamani Airbnb. Myös tiimiyritystä voi ajatella tietynlaisena alustana, se on työkalu tiimin jäsenille tarjota omaa osaamistaan asiakkaille ilman sitovaa työsuhdetta esimerkiksi asiakasyritykseen. Tämänkaltainen freelancer-kulttuuri on kokoajan yleistymässä työelämässä ja todennäköinen kehityssuunta koko työelämälle; enää yritykset eivät palkkaa työntekijöitä vakituiseen työsuhteeseen vaan tarpeen mukaan mikä mahdollistaa hyvin nopean reagoinnin muuttuviin tarpeisiin ja olosuhteisiin. Hypoteettisesti ajateltuna voisi olla mahdollista, että tulevaisuudessa jokainen olisi yksinyrittäjä, joka myy omaa osaamistaan sekä ostaa muiden osaamista. Todellisuudessa tähän on hyvin pitkä matka eikä tämä välttämättä toteudu koskaan, mutta kehityssuunta on jo huomattavissa.  

Myös ihmisiltä ihmisille-kehityssuunta on nähtävissä esimerkiksi viihteessä mitä kulutamme ja tiedossa mitä keräämme. Youtube on täynnä niin viihteeksi laskettavia videoita kuin esimerkiksi opetusmateriaalia. Ihmisten itse pienellä budjetilla tuotetut videot ovat korvanneet isojen tuotantoyhtiöiden produktiot ja opetusvideot puolestaan asiantuntijoiden tekemät kirjat tai koulutukset. Enää esimerkiksi harjoitellaksesi editointia ei tarvitse mennä kalliille kurssille vaan kaikki tarvittava tieto on videomuodossa netissäilmaiseksi. Tieto ei ole siis jotakin ylemmissä käsissä olevaa mystiikkaa vaan kaikkien saatavilla ja hyödynnettävissä kunhan sitä osaa käyttää.

Työelämän tulevaisuus

Myös pitkään muuttumattomina pysyneet organisaatiot kuten sairaalat ovat suuren muutoksen edessä. Erityisesti yksityiselle puolella reagointi muuttuviin olosuhteisiin ja asiakkaiden vaatimuksiin on huomattavissa; esimerkiksi Mehiläinen ja Terveystalo tarjoavat ympärivuorokautista digilääkärin– ja hoitajan vastaanottoa, joka toimii chatmuodossa. Chatin kautta lääkäri voi määrätä jopa sairaudenkuvaan sopivia lääkkeitä kohtaamatta sinua kasvokkain. Näin vältytään pitkiltä jonotusajoilta sekä vähennetään ns. rutiinikäyntejä sairaalassa. Tämä on vasta alkua, tulevaisuudessa ihmisen terveyttä mittaavien työkalujen määrä sen kun lisääntyy ja nykyisin terveydenhoitoalan piirissä olevat työt siirtyvät ihmisten omalle vastuulle 

Koneet tulevat siis väistämättä korvaamaan ihmistyövoiman semmoisten tehtävien kohdalla, joissa koneet ovat tarkempia eivätkä tee inhimillisiä virheitä. Tämän jo käynnissä olevan muutoksen seurauksena ihmisten tulee erikoistua ja hyödyntää ihmisten vahvuuksia kuten tiimityöskentelytaitoja, inhimillistä kykyä kommunikoida sekä kykyä luoda uutta ja ratkaista ongelmia. Muutos näkyy jo työelämässä; entistä enemmän työpaikkoja siirtyy palvelualoille sekä esimerkiksi johtamaan koneita kun taas mekaaninen työ vähenee. Siitä onko tämä kehityssuunta hyvä voi olla montaa mieltä, mutta muutos on väistämätön. Oman tulevaisuuteni kannalta en koe koneistumista uhkana, sillä koen itselleni mieleiseksi työt, jossa pääsen luomaan uutta ja hyödyntämään visuaalista osaamistani sekä työskentelemään ihmisten kanssa. Eivätkä nämä työpaikat ole ensimmäisenä vaarassa korvautua roboteilla 

Tiimiakatemialla olemme kärkijoukoissa menossa kohti työelämän uudistumista; työllistämme itsemme työskentelemällä yrityksenä projektiluontoisesti kartottaen laajaa osaamista eri tehtävistä, sekä hyödynnämme tiimityöskentelyn ja tiimin potentiaalin oppien toisiltamme. Tiimin tehtävänä ei ole synnyttää ryhmää täysin identtisen osaamisen omaavia ihmisiä vaan yksilöitä, jotka erikoistuvat omaan mielenkiinnonkohteeseensa muodostaen tiimin täynnä monialaista osaamista. Tämä on juuri se keskeinen ajatus mitä tulevaisuuden työelämä etsii.  

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!