Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Elon Musk – tinkimätön visio työnarkomanian takana

Kirjoitettu 06.12.20
Esseen kirjoittaja: Elias Mäkinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Elon Musk
Kirjan kirjoittaja: Ashlee Vance
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen, 6. Markkinointi, 7. Innovointi, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Elon musk

Elon Musk. Mies jota olen henkilökohtaisesti pitänyt yhtenä esikuvistani jo useita vuosia. Elon ei suurempia esittelyjä kaipaa. Mies mm. PayPalin, Teslan, SpaceX:n, Hyperloopin, Solarcityn ja Boring Companyn takana. Maailman neljänneksi rikkain mies (joulukuu 2020)on keksijä, sijoittaja, yritysjohtaja ja mitä näitä nyt on. Elonin missio on pelastaa maailma ja lähettää ihminen avaruuteen luoden asutusta sinne.

Ihailin jo lukioikäisenä Elonin kykyä luoda isoja asioita. Silloin tiesin toki vain kerman koko kakun päältä, mutta jo silloin Teslan omistaminen tuntui yhtä houkuttelevalta kuin Lambon tai vastaavan superauton. Näin autoihmisenä se on paljon sanottu.

Halusin selvittää, mitkä ovat ne tekijät mitkä tekevät Elonista erillaisen massasta. Vastaukseni tiivistäisin nyt: ”Elonilla on kirkas visio, miten hän voi tehdä maailmasta paremman paikan, eikä anna minkään pysäyttää häntä.”

 

Isot visiot eivät tule vahingossa eteen

Elon on lukenut todella paljon koko elämänsä aikana ja perhehtynyt todella syvälle kiinnostuksen kohteisiinsa. Sitä kautta alkaa hahmottamaan isompia kokonaisuuksia ja huomaamaan ongelmakohtia. Esimerkkinä perehtyvästä luonteestaan hän koodasi ensimmäisen pelinsä jo 12-vuotiaana. Lapsena hän opetteli tietosanakirjoja ulkoa ja häntä pidettiin kävelevänä tietokoneena. Toki häntä myös kiusattiin ja omien sanojensa mukaan lapsuus oli helvettiä. Itselläni on ollut hyvä lapsuus, mutta meissä on se sama piirre, että haluan enemmän kuin ymmärtää asian jonka kanssa työskentelen. Minun on pakko saada tietotasoni sille tasolle, että voin opettaa aiheesta muita. Olen toki ollut utelias lapsi ja laittanut milloin mopoja ja milloin kasannut tietokoneita. Niin pitkään kuin muistan, olen viettänyt iltani YouTuben ja Googlen parissa etsien tietoa minua innostavista asioista. Vahvuuteni on, että innostunut helposti ja syvästi.

Esimerkkinä juteltiin Höyryn kanssa, että valomme eivät ole riittäviä tällä hetkellä ja joudumme lainaamaan usein valoja. Käytin oman sunnuntai-iltani kahdeksasta puoleenyöhön etsien tietoa valoista ja miten voimme soveltaa näitä. 165 Google-sivua ja 10 videota myöhemmin (kyllä, tarkistin nämä luvut jälkikäteen) kasasin pojille 3 vaihtoehtoista pakettia mitä ostaisimme. Minulle ei riittänyt vaan valovertailu, vaan halusin syvällisen ymmärryksen mitä valon on ja miten eri arvot vaikuttavat siihen. Esimerkiksi opin CRI:n tarkoittavan Color render indexiä, eli mittarina kuinka tarkkana valo näyttää oikean värin asteikolla 1-100. CRI yli 95 suositellaan tv-kuvauksien valotukseen, enkä tämän jälkeen vilkaissutkaan valoja joilla CRI oli alle 95. Pointti on, että normaalit tiedot eivät ole minulle ikinä riittäneet vaan olen kaivautunut hyvin syvälle mielenkiinnon kohteisiini.

Opin Elonilta, että aina pitää tarjota vaihtoehtoja. Aina pitää olla vastaus kysymykseen. Vähintään, ”selvitän päivään x mennessä”. Tämä pätee myös asiakastyöskentelyssä; ikinä ei sanota ei rahalle. Kaikki onnistuu ja sitten asialle etsitään tekijä jos ei itse pysty. Usein ohjaan myös minulta jotain kysyviä ihmisille, joilla on enemmän annettavaa aiheeseen. Siksi yllä olevassa esimerkissä tarjosin muutaman vaihtoehdon, jotta päätös ei tuntuisi diktaattorimaiselta, sekä myös että muut saisivat yleiskuvaa mitä on tarjolla siihen rahaan. Olen tosi kiinnostunut teknisistä yksityiskohdista ja olen ainakin Tempon sisällä saanut maineen, että mitä vaan minulta kysyy, niin todennäköisesti minulta löytyy vastaus. Palautetta sain myös Jaakolta, että se on hänelle arvokasta, miten paneudun asioihin ja tuon ne pureskeltuna pakettina tiimille. Tästä esimerkkinä Hubspot-koulutukseni, lukuisat esimerkit myyntiin ja viestipohjiin liittyen, sekä erilliaiset hankinnat. Jos jotain ostan, voi olla varma, että olen käyttänyt tunteja ellei kymmeniä taustatyön asian selvittämiseen. Tänä vuonna uuden kameran tutkimiseen puhutaan varmaan jo sadoista tunneista. Se oli sen arvoista sillä nyt minulla on markkinoiden paras ja uusin kamera (Sony a7siii). Tämä on hyvin Tonimainen piirre ja jää varmasti ulospäin jalkoihin innostuneen ulosantini alle. Pohjatyö on tehty, mutta asia saattaa vaikuttaa hetkenmielijohteelta.

 

Omistautuvuus

Oma innostukseni takaa, että käytän siis myös paljon vapaa-aikaa työasioihin liittyviin asioihin. Kuvaan ja editoin päivittäin. Käytännössä teen 60-80 tuntia viikossa, vaikka toki tästä paljon on tuota yllämainitsemaani perehtymistä aihesiin. Tämä on tuonut hurjat kehitysaskeleet videokontekstissa ja voin rehellisesti sanoa olevani tällä hetkellä Jyväskylän parhaiden lyhyiden videon tekijöiden joukossa, niin laadussa, kalustossa kuin nopeudessa. Kokemusta minulla ei kuitenkaan ole kuin 1,5 vuotta. Videoita kuitenkin olen tehnyt jo satoja. Elon Musk puhuu paljon 80 tuntisten viikkojen tekemisestä ja olen oman käden kautta huomannut niiden ylivertaisen toimivuuden oppimisessa, mikäli vaan muistaa välillä palautua. Loppuun palaminen on ollut kaksi kertaa lähellä ja olen vasta 21 vuotias. Keskimäärin 40/52 vuoden viikonlopusta olen ollut työmielentilassa ja vasta tänä syksynä olen oppinut pitämään viikonloput vapaana. Jatkossa aion jatkaa pitämällä ainakin yhden viikonpäivän täysin vapaana.

 

Tavoitteet korkealle
Ulkopuoliselle työkuormani on varmasti vaikuttanut ajoittain todella isolta. Epäilen, että minulla on ikäluokkamme eniten vietettyjä tunteja akatemialla ja esimerkiksi 2019 syksyllä vietin käytännössä joka illan siellä ovien sulkemiseen asti. Tämä oma omistautumiseni asialle hämää ajoittain todellisuuden tuntua siitä mitä voin vaatia muilta. Niinkuin Elon, oletan myös ihmisten ympärilläni olevan työkoneita. Odotan esimerkiksi, että video pitäisi olla kuvauksineen ja editointineen purkissa muutamissa tunnissa vaikka työ saattaa vaatia useita päiviä. Tiedän, että itse saisin sen suurinpiirtein ilmoittamassani aikataulussa tehtyä. Alan pikkuhiljaa ymmärtää, että suurimalla osalla on vähemmän tietotaitoa kuin minulla niissä asioissa mitä teen. Olen koittanut olla vaatimatta liikoja, mutta silti puskien eteenpäin, niin että tekijät pääsevät ylittämään itsensä. Suoraan sanottuna haluaisin vaatia enemmän kaikilta ympärilläni, mutta ymmärrän, että ihmisillä on muutakin elämää kuin työt.

Elon uskoo mahdottomien tavoitteiden asettamiseen, sillä mentaliteetillä, että jos se ei onnistu, ylitämme silti kaikkien odotukset. Jatkan varmasti ”mahdottomiin” tavotteisiin kannustamista. Elon sanoi hyvin, että jos annat itsellesi aikaa 3kk siivota huoneesi, se ottaa 3kk. Jos taas annat itsellesi 3 tuntia, saat sen todennäköisesti siinä valmiiksi. Tarkoitus on kuitenkin kehittää koko porukkaa yhdessä eteenpäin. Tämä asettamalla rima korkeamalle.

 

Ajattelenko mahdottomia?

Olen muutamia kertoja heittänyt ilmoille, että olisi hienoa jos meillä olisi Tempossa miljoonan liikevaihtotavoite. Se on varmaan otettu vitsinä, kun sille ollaan hymähdelty, mutta olen joka kerta ollut tosissani. Pitää saada muita isosti ajattelijoita ympärille, ettei lannistu. Jos esimerkiksi muutama olisi innostunut isosta tavoitteesta olisimme jo hyvää matkaa etenemässä sitä kohti. Ulkopuoliselle ajatukseni ja heittoni varmasti kuulostavat mahdottomilta. ”Aioin asua joka mantereella”, ”Omistan superauton ennen kuin olen 30v” eivät
ehkä nyt herätä kummemmin tunteita, mutta niistä olen yhtälailla tosissani.

Verkoston merkitys

Ehkä minun pitäisi löytää ympärilleni lisää ihmisiä, joilla on niin suuret tavoitteet, että niitä ei uskalla sanoa ääneen. Elon kertoi kirjassaan brainstormaavan ja viettämällä usein aikaa erään maailman rikkamman miehen, Googlen perustajan Larry Pagen kanssa. Elon näyttää esimerkkillään, sitä että niissä pöydissä missä syöt (verkostosi) määrittelevät tulevaisuuttasi yllättävän paljonkin. Teslakin pelastettiin 2008 talouskriisistä, kun Elonin ystävät sijoittivat rahojaan tähän. Laaja verkosto avaa ovia moneen paikkaan. Tässä vaiheessa lienee selvää, että aion jatkaa verkoston kasvattamistani laatuun panoestaen. Linkedinissä edelleen päällä olevat kontaktointitavoitteet ja seuraajatavoitteet TikTokin ja Instagramin puolella tukevat tätä prosessina.

Verkosto auttaa myös oikeiden tyyppien löytämisessä. Ison osan Elonin yrityksien menestyksestä on vaikuttanut oikeiden tyyppien rekrytointi. Oikeat olivat Elonin tapauksessa perheettömiä, nuoria, nälkäisiä ja koulussa olevia tulevaisuuden lupauksia, joilla oli jo näyttöjä aiheen parista esimerkiksi harrastuksien tai kilpailujen kautta. Hänelle oikeat olivat ne jotka olivat valmiita tekemään 80 tuntista viikkoa muuttaakseen maailmaa. Omalle kohdalle ”oikeat” tyypit ovat myös nälkäisiä ja omistautuvia. Lisäisin kuitenkin omaan listaan myös sopivassa suhteessa jarruttelijoita, jotka varmistavat, että asiat tehdään ketterästi, mutta kunnolla. Oikean tyypin määrittely tulee varmasti uudelleen ajankohtaiseksi, kun päätämme avata rekryn Höyryllä.

Kiteytys
Elon on näyttänyt konkreettisesti isosti ajattelun tärkeyden. Hän on opettanut, että kirkas ja tinkimätön visio luo kunnioitusta ja sitouttaa työntekijöitä. Minä olen vielä matkallani oman ”elämäntehtäväni” tai suuremman vision löytämiseen. Kuvaushommat ovat erittäin innostavia, mutta haasteena näissä koen isomman vision ja merkityksen puutteen sitä kautta. Ehkä joskus keksin, sen oman maailmaa parantavan visioni, johon haluan täysillä sitoutua. Sitä odotellessa pyrin nostamaan rimaa missä olenkin ja saavuttamaan jotain suhteellisen suurta. En vain itseni takia vaan myös inspiroidakseni ja auttaakseni muita ympärilläni.

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!