Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

En ole hyvä pomo enkä hankala akka. Oon vaan Emma.

Kirjoitettu 17.11.13
Esseen kirjoittaja: Emma Kyyrä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Hyvä pomo vai hankala akka, Naisen opas johtajuuteen
Kirjan kirjoittaja: Kaitlin Friedman, Kimberly Yorio
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet, 4.8. Johtamisen käsikirjat

En ole hyvä pomo enkä hankala akka. Oon vaan Emma. , 4.7 out of 5 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)

Pitää voida olla hyvä johtaja, ja silti säilyttää identiteettinsä.

 

Miksi naisten ede pitäisi johtaa?

 

En ole mikään täyden tasa-arvon kannattaja. Naisen paikka on keittiössä ja imurin varressa, naisen tehtäviin kuuluu pyykätä, kokata ja siivota, ellei mies välttämättä halua. Minkä muun takia naiset ja miehet olisivat edes erilaisia?

Toisaalta tiedän tämän olevan vaan saamani kasvatukseni tulos. Olisin voinut kasvaa täysin erilaiseksi, jos perheeni olisi toiminut eri tavalla. Olen kuitenkin nähnyt perheessäni toimimisen tasa-arvoisena. On miesten hommia, ja on naisten hommia. Isäni tehtävänä on vastata perheemme taloudesta, suuremmista päätöksistä, autosta ja äidin jaksamisesta. Äidin vastuulla on huolehtia keittiöstä, siivoamisesta, pyykkäyksestä ja lasten hyvinvoinnista. Mielestäni jako on erittäin tasa-arvoinen. Mutta päätökset kallistuvat isälle, perheen päälle.

Tällaisessa ympäristössä kasvaneena, haluan miesjohtajia. Ylimpään johtoon kuulu mies. En voisi äänestää esimerkiksi naista presidentiksi tai hallitukseen. Eduskuntaan kuitenkin kyllä, se on alempi johtoporras. Ja naisilla on mahdollisuus johtaa. Johtaa hyvin tai jopa erinomaisesti.

Aivan kuten esimerkiksi perhe-elämässä: mies johtaa perhettä, organisaatiota ja kokonaisuutta. Nainen johtaa keittiötä ja ulkoilmettä, miehen selkeämmin tai epäselkeämmin asettamin rajoituksin ja vapauksin. Poikkeuksia voi olla. Omaan mielenmalliini soveltuisi myös mahdollisuus, jossa mies johtaisi kaikkea myös kotona.

 

Tällaisena antifeministinä olen kamppaillut asian kanssa useampaan otteeseen. Pienempänä toivoin olevani poika, sillä vain pojilla oli mahdollisuus mielestäni edetä sinne minne olisin halunnut. Poikien elämä näyttäytyi muutenkin siistimpänä, rajoittamattomampana ja mielenkiintoisempana. Kasvaessani ymmärsin, että saan tehdä ihan samoja asioita halutessani, en kuitenkaan luultavasti tulisi menestymään yhtä hyvin kuin miespuolinen edustaja. Mutta ei sillä niin väliä, tällaisena sisäisen motivaation perusteella toimivana naisena ei saavutuksilla ole ollut koskaan niin väliä. Voitto on aina hyvä, mutta itse kilpailu tai peli sitäkin parempaa ja tärkeämpää.

 

Johtajuus on kiehtovaa. Tiedän pystyväni johtamaan, olen käytännönläheinen ja konkreettisesti toimiva johtaja arjessa.

Tämänhetkinen itsearvostus on auktoriteettipohjainen. Alistun mielelläni auktoriteettiaseman alle. Minulle on hankalampaa johtaa miehiä, sekä itseäni vanhempia ihmisiä. Enkä näe edes tarvetta tälle. Miellytän helposti muita, ja etenkin itkureaktion, selittelyn ja tarinoinnin ilmennessä teen myönnytyksiä päästäkseni tilanteesta pois, ja tehdäkseni toiset iloiseksi.

Koen myös helposti olevani uhattu, mikä saa minut toimimaan lapsenomaisesti miellyttäen ja myöntyen. Olen myös oppinut, ettei mitään voi saavuttaa ilman 110% onnistumista ja työpanosta, minun on vaikea ottaa vastaan tunnustusta ja kehuja. Haluan aina kokea ansainneeni kaiken, myös aseman yhteisössä.

Kiinnostukseni toimia Osuuskunta Mittavan johtoryhmässä on erittäin suuri. Haluan. Oikeasti.

Olen miettinyt, mitä annettavaa minulla olisi. Millä perusteilla ansaitsisin paikkani joryssä? Olenko valmis antamaan kaikkeni?

Henkilökohtaisena visionani olisi saada Mittavaa kasvamaan kohti ammatillista osaamista. Treeneissä tulisi mielestäni tuoda enemmän ilmi teoriatietoa, ammattitietoutta ja yritystoimintaa. Suunta on hyvä, ompeluseuramaisesta tarinointipiiristä ollaan päästy jo hieman irtautumaan kohti yritysmaailmaa. Vielä on kuitenkin mahdollisuuksia parantaa, paljon.

 

Voisiko lukuja olla esillä viikoittain, jopa joka treeneissä?

Olisiko henkiökemioita ja henkistä hyvinvointia mahdollista edistää treeniajan ulkopuolella?

Olisiko treeneistä mahdollista tehdä tuhdimpia, niin, ettei myöhästyminenkään jäisi edes mahdollisuudeksi, vaan tultaisiin vaikka juoksujalkaa, sillä mitään ei haluta missata, ei edes check-iniä?

Pystyisikö treenit olemaan jokaviikkoinen boosteri, voimaannuttava ja innostava positiivisen paineen luova hetki, josta hyötyisi itse kukin?

 

VOIMMEKO LUODA TREENEILLE LISÄARVOA (laiminlyömättä hauskuutta ja rentoutta) ?

 

Mielestäni kyllä. Osuuskunta Mittavan jäsenillä on halu kehittyä, halu oppia, halu nähdä rajojen ja tottumusten ulkopuolelle. Ja halu mennä mukavuusalueen ulkopuolelle, kunhan siellä on kavereita mukana. Että, luotan kyllä tiimiini. Meistä tulee vielä kovempia ja parempia!

Mutta johtajuudella on iso rooli tässä. Niin joryllä, kuin jokaisella jäsenellä yksilönä. Pitää vaatia enemmän. Vaatia parempaa ja selkeämpää johtajuutta (niin joryn jäseniltä kuin keltä tahansa muultakin). Vaatia sitä mitä kaipaa itse toimiakseen paremmin. Tulisi luottaa enemmän, ja fokusoitua. Opetella tuomaan omat tarpeensa esiin ja pyytää apua.

 

Johtajan tärkein ominaisuus on mielestäni itsensä johtaminen ja oman itsensä arvostaminen. Et voi johtaa muita, jos et kykene johtamaan itseäsi. Et voi myöskään arvostaa muita, jos et arvosta itseäsi, tai jos arvostat muita aina itseäsi enemmän.

Naiset ovat yleensä miehiä parempia johtamaan itseään. Mutta alttiimpia muiden arvostelulle.

Olen nähnyt liian monta kertaa, kuinka nainen ei kestä johtajuuden tuomia paineita vaan alkaa muuttumaan ilkeäksi johtajuushaasteen myötä. Vapaa-ajan työpaikassani mäkkärissä vuoropäälliköksi ylenemiseen ei vaadita johtajuutta, eikä oikein mitään muutakaan. Päätökset perustuvat yleensä joko siihen kuinka kauan olet sämpylöitä kultaisten kaarien alla pyöritellyt, sekä käytettävyyteen. Huomiota ei kiinnitetä persoonaan tai kunnianhimoon. Koska suurin osa niin työntekijöistä kuin päälliköistäkin ovat naisia, on nais”johtajuus” ympärilläni vahvasti.

Selkeimpänä sudenkuoppana näen naisjohtajien päätöksen perustuvan liian usein ihmissuhteisiin. Halu pitää ympäröivät ihmiset tyytyväisinä ei vain vie päämäärään.

 

Mitä minä toivon johtajalta?

 

Kirjassa listattiin seuraavat aspektit:

 

 1. selkeä visio
 2. tuki
 3. kunnioitus
 4. palaute
 5. vastaukset
 6. vapaus

 

Itselleni tärkeimpiä ovat seuraavat:

 

Päämäärien/tavoitteiden asettaminen

 • Kaipaan johtajalta selkeitä päämääriä. Päämäärien hahmotettavuus vaikuttaa omaan tehokkuuteeni suuresti. Johtajan tulee saada johdettavat yksilöt näkemään oma osuutensa, hahmottamaan sen mitä vaaditaan jotta yhdessä päästään sinne. Tärkeää on myös, että johtaja jättää toteuttamisvaraa. Jotta jokainen voi kokea saavansa vaikuttaa. Diktaattoreita ja uusia hitlereitä ei arkipäivään kaivata. Luovuutta tulee arvostaa.

   

Johtajan oma fiilis ei saa heijastua työilmapiiriin tai toimintaan.

 • Johtajan on tärkeää pitää huoli itsestään, sekä tuntea itsensä, osata tarpeen vaatiessa ottaa etäisyyttä häiritsemättä tällä muiden työntekoa. Olla huomaamatta väsynyt ja stressaantunut. Kyetä toimimaan äärimmäisenkin paineen alla tyynesti.

   

Johtajan tulee fokusoitua työhön ja päämääriin.

 • Oli tilanne mikä tahansa, tulee johtajan kyetä ohjaamaan toimintaa kohti päämäärää. Ei panikointia, ei romahtamista tiukan paikan tullen. Pään tulee pysyä kylmänä, sillä johtajan täytyy pystyä tsemppaamaan ja ohjaamaan myös niitä, joien paineensietokyky on minimalistinen.

 

Johtajalle pitää pystyä antamaan palautetta.

 • Johtaja on oppimassa kuten kaikki muutkin. Johtajala tulee olla halua oppia. Hänen on haettava palautetta alaisiltaan. Palautteen antaminen voi olla haastavaa auktoriteettikunnioituksen vuoksi, mutta jos siitä tehdään kivutonta, ja johtaja osaa ottaa oppia ja koppia ja vastata alaistensa asettamiin haasteisiin, luottamussuhde syvenee. Tosin rajansa kaikella. Itsearvostus täytyy pystyä pitämään ja identiteetti sekä johtajuus säilyttää.

Johtajana pärjää ihmisenä. Olemalla ihminen, käyttäyttymällä, arvostamalla muita. Tai voit olla paska.

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!