Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Enkeleitä ja yksisarvisia

Kirjoitettu 22.05.19
Esseen kirjoittaja: Riku Kylä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Enkeleitä ja yksisarvisia
Kirjan kirjoittaja: Tuomas Vimma
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tuomas Vimman kirja, Enkeleitä ja yksisarvisia – Startup-Suomen tarina, kertoo tarinan Slushin kasvusta, sekä sitä ympäröivän skenen kehittymisestä Suomessa. Kuulin ensi kertaa tästä kirjasta vuoden 2019 alussa päävalmentajamme Ullan kehuessa kirjaa LinkedInissä. Kiinnostuin heti, sillä onhan minullekin suotu monta hienoa muistoa Slushin toimesta ja olen päässyt seuraamaan sen kehitystä aitiopaikalta vuodesta 2015 lähtien. Tämän vuoksi kirjan teksti olikin minulle helppoa omaksua ja uppouduin siihen niin, että ahmin sen parissa päivässä.

Tämän keväisessä Tiimiakatemian koulutusohjelmassa, Aivopesulassa, on pohdittu paljon Tiimiakatemian nykytilaa ja miksi se on taantunut huippuvuosistaan. Slushin kasvu on aika lailla samanlaista toimintaa, mitä me teemme Akatemialla. Ryhmä nuoria opiskelijoita lähtivät tekemään tiimissä startup -tapahtumaa ja se kasvoi suuriin mittoihin. Tällaisesta lukeminen motivoi ja herättää ajattelemaan, kuinka saisimme myös Tiimiakatemialla valjastettua samanlaisen energian toimintaan? Ratkaisua tähän en ole vielä saanut, mutta palaan ajatukseen jatkuvasti.

Miki Kuusenkin ensimmäiset kosketukset Aallon startup skeneen olivat varsin lohdulliset. Tuolloin Kuusi lähti huuli pyöreänä ihmettelemään meininkiä tuntemattomaan tapahtumaan pizzan ja kaljan toivossa. Yllättäen hän joutuikin tuolinkantajan rooliin ja sitä kautta tutustui joihinkin suurimpiin tämän hetken Suomen bisnesmaailman nimiin ja on itsekkin nykyään Suomen johtavan kotiinkuljetuspalvelun perustaja. Tästä oppina: pieniä asioita tekemällä pääsee mukaan aina vain isompiin juttuihin, eikä kukaan tule kotoa hakemaan.

Kirja korostaa myös kontaktien tärkeyttä tänä päivänä. Yksin voit päästä kovaa, mutta yhdessä päästään kovaa ja pitkälle. Nuorten liiketoiminnan parissa toimivien keskuudessa vallitsee tänä päivänä vahva yhdessä tekemisen kulttuuri ja ajatus siitä, että halutaan auttaa toista parhaansa mukaan, koska jonain voi itse olla avun tarvitsijan roolissa ja silloin positiiviset verkostot vasta ovatkin tärkeitä.

Omalta osaltani olen saanut kokea verkostojen tärkeyden oman valokuvausbisnekseni kautta. Välivuosieni aikana samaan aikaan, kun tein valokuvausta, pyrin tutustumaan mahdollisimman paljon erilaisiin ihmisiin. Se mahdollisti minulle nollabudjetin pitämisen markkinoinnin saralla, sillä henkilökohtainen puskaradioni mainosti minua tarpeeksi. Vaikka en tällä hetkellä valokuvaakaan aktiivisesti asiakaskeikkoja, niin koen verkostoistani olevan suurta hyötyä. Voin koska tahansa soittaa eri alojen asiantuntijoille ja kysellä nopeaa konsultaatiota, ilman että pitäisi pitkään saalistaa ja sitten vielä miettiä, kuinka pätevää tietoa mikäkin tietolähde tarjoaa.

Kaiken kaikkiaan kirja myös luo positiivista ilmapiiriä ja tulevaisuuden kuvaa. Suomessa sellaisilla nuorilla, jotka ovat valmiina tekemään ja yrittämään, menee hyvin ja siihen pääsee kuka tahansa mukaan, kunhan uskaltaa ottaa ensimmäisen askeleen ulos kotiovestaan. Nuoret ovat yhteisöllisiä ja täynnä virtaa, eikä heitä kaada epäonnistumiset vaan he saavat niistä virtaa tehdä asioita isommin ja kovempaa. Kyllä tämä maa suosta kaivetaan hyvällä asenteella ja uskolla yrittäjyyteen!

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!