Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ennakoi. Tiedät kyllä miksi.

Kirjoitettu 14.12.14
Esseen kirjoittaja: Henry Vesin
Kirjapisteet: 1
Kirja: Tee tulevaisuus! Pk-yrityksen ennakointiopas
Kirjan kirjoittaja: Janne Flinkkilä
Kategoriat: 9.07. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lue itse kirja tästä linkistä!
Lyhyt ja yksinkertainen,
ja siinä on tehtäviäkin!


Bongasin Twitterin kautta mielenkiintoisen linkin tälläiseen lyhyeen ennakointiopukseen. Yllätyin erittäin positiivisesti ja voin suositella tätä jokaiselle tiimiyrittäjälle! Avaa näkökulmia ja pieniä mielenkiintoisia tehtäviä, joilla nähdä maailmaa uusin silmin. Ihan niinkuin yrityksen kannalta, taloudellisestikin.

Tehdään aluksi selkeä pesäero ennustamisen ja ennakoinnin välille.

”Ennustaminen on vaarallista. Se lukitsee näköalat yhteen mahdolliseen vaihtoehtoon. Jos ennustettu tulevaisuus ei toteudu, on myöhäistä kääntyä takaisin, kun maailma on mennyt menojaan.”

vs.

”Ennakointi on eri asia. Se luo turvaa. Ennakointi tarkoittaa erilaisten tulevaisuudenkuvien eli skenaarioiden pohtimista. Tulevaisuus ei vain tapahdu: siihen voi aktiivisesti vaikuttaa omalla toiminnallaan. On myös asioita, joihin ei voi vaikuttaa, mutta ennakoinnilla niihin voi varautua.”

Ennakointi on siis sitä, että mietitään vaihtoehtoisia reittejä kun edessä näkyy ongelmia. Ennustaminen lukitsee yhden vaihtoehdon. Opas avaa nätisti näkökulmaa siihen, miten tärkeää jokaisen tiimiyrityksen olisi harjoittaa ennakointia. Etenkin taloudellisesti. Sitä pidetään kuitenkin erittäin haastavana. Kuka nyt tuloja tietäisi varmasti etukäteen? Ei tarvitsekaan tietää. Tekemällä oikeita hommia voi silti varmistaa että jotain on tulossa. Eli on ennakoitava.

(Sivujuonne: Päätökset ovat tilapäisiä, suunnitelmat ovat arvauksia. Think about that! Aina voi muuttaa aiemmin päätettyä, aina voi muuttaa aiemmin tehtyjä suunnitelmia.)

Ennakointi ei ole kovin monimutkaista tai vaikeaa. Riittää kun ymmärtää hiukan seuraavia termejä:

  • Heikko signaali
  • Trendi
  • Skenaario
  • Villi kortti
  • Visio
  • Strategia

Visio ja strategia ovat varmasti jo tuttuja. Visio on haluttu näkemys siitä missä ollaan tietyn ajan kuluttua ja strategia on käytännön keinoja sinne pääsemiseen. Neljä ensimmäistä kaipaavat kuitenkin pientä avausta.

Heikko signaali

Heikkoja signaaleja on kaikkialla ympärillä. On vain osattava kuunnella ja nähdä. Klassikkoesimerkki tästä voisi olla vaikka matkapuhelin. Sinun vanhempasi eivät olisi ikinä uskoneet näkevänsä nykyaikaisia älypuhelimia. Silti niistäkin on nähtävissä pieniä signaaleja jo kauan sitten. Näitä signaaleja on hyvä oppia keräämään. Tiimiyrityksenä meidän on oltava korvat höröllä asiakastapaamisissa ja kuunneltava, minkälaisia heikkoja signaaleja sieltä kuuluu. Ei kannata kuitenkaan etsiä vain sellaisia signaaleja jotka vahvistavat omaa näkemystä. Kun löytää yllättäviä signaaleja, joutuu haastamaan ajatteluaan ja näkemään laajemmin.

Trendi

Ilmiö, joka kertoo näkyvästä muutoksen suunnasta. Trendejä luodaan, kun ryhmä ihmisiä kulkee samaa polkua pitkin ja saa lisää ihmisiä samalle polulle.

Skenaario

Tämä ei ole ennuste tulevaisuudesta, vaan yksi vaihtoehto sille. Skenaarioita on aina hyvä luoda useita rinnakkain, jotta näkee (jälleen) laajemmin.

Villi kortti

Kun jotain täysin yllättävää tapahtuu. Tärkeää on tässä varautua seuraukseen, ei niinkään syyhyn miksi jotain tapahtuu. On aivan sama mistä syystä sähköt katkeaa, seuraus eli sähkön puuttuminen on sama ja seuraukseen on osattava varautua. Siis ennakoida.

 

No miten nämä liikuttavat tiimiyrittäjää? No, meitä pidetään edelläkävijöinä. Me olemme niitä, joiden tulisi olla kartalla signaaleista ja trendeistä. Me olemme tulevaisuuden yrittäjiä. Meidän tulee maalata asiakkaidemme eteen mahdollisia skenaarioita. Tästä aiheesta on kirjoitettu myös hyviä kolumneja, kuten tässä Talouselämän kolumnissa.

 

Käytännössä miten toimin tämän opuksen luettuani:

  1. Idea Growr. Asensin puhelimeeni ohjelman, johon kirjaan päässä pyöriviä ideoita ja heikkoja signaaleja. Opettelen katsomaan maailmaa taas hiukan erilaisilla silmälaseilla!
  2. Suosittelen muita tiimiyrittäjiä lukemaan ja tulostamaan tämän itselleen. Tämä toimii loistavana tehtäväkirjana!
  3. Aion myös vuoden päästä valmistuessani tulostaa tämän itselleni ja katsoa tulevaisuutta tämän kanssa. Aion ennakoida.

 

 

Henry Vesin
Tarinankertoja
Osuuskunta Mittava Innovations
p. 040 734 8559
henry@mittava.fi

Tagit: , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!