Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Ensimmäiset askeleet tiimiliiderinä

Kirjoitettu 25.01.17
Esseen kirjoittaja: Claudia Kalin
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta, 5 levels of leadership
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet, 4.7. Johtamisen klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vuoden alusta olen päässyt aloittamaan pestiäni tiimiliiderinä ja viime viikolla alkoi myös johtamisen koulutusohjelma. Johtaminen on siis kevään teemani ja se näkyi vahvasti myös oppimissopimuksessani. Asioita, joita haluan oppia, on itsevarmuus ja auktoriteetti, jämäkkyys ja toki tuloksellisuus. Olen aina saanut palautetta siitä, että minulla pitäisi olla enemmän ’ballseja’ ja minun pitäisi olla näkyvämpi arjessa, joten nyt viimeisen vuoden aikana tämä korjaantuu!

Heti ensimmäisestä kirjasta nousi kannustava lause, että kukaan ei ole syntynyt johtajaksi, vaan johtaminen on taito, jonka voi/pitää oppia. Kehityskeskusteluissa minulle on sanottu, että minussa on johtaja-ainesta, niin sen haluan viimein uskoa. Tarvitsen nyt vain kokemusta enemmän, jonka kautta voin saada haluamaani itsevarmuutta. Kirjatkin auttoivat minua ymmärtämään, että johtaminen vaatii pitkälti hyviä ihmistaitoja. Ja niitä olen aina tunnistanut hyvin omaavani, joten niitä minun on käytettävä hyväkseni. Aistin ihmisten fiiliksiä aika helposti ja ainakin osasta tiimiläisistämme pystyn huomaamaan millaista kannustusta tms. he kaipaavat arjessa.
Diplomaattisena ihmisenä haasteenani vain tulee olemaan ikävienkin asioiden esille ottaminen. Tapanani on vältellä konflikteja, mutta onneksi aisaparinani on talouspäällikkö Saara, joka on huimasti kehittynyt tässä. Hän ei pelkää sanoa tai ottaa esille.
Nyt en voi enää piiloutua minkään taakse, ja mindsettini on muuttunutkin jo hyvin. Nousen enemmän esiin treeneissä ja tartun asioihin. Tätä haluan jatkaa, koen sen velvollisuudekseni. Varsinkin jos aistin ihmisten tuntemuksia, pitää minun nyt tarttua niihin, eikä sivuuttaa huomaamaani.
Toki myös muun tiimin pitää osata tarttua asioihin, se ei ole vain meidän vastuumme. Mutta meiltä tulee ohjeistusta ja työkaluja. Nyt esimerkiksi annamme jokaiselle vastuuta kuukausicheckistä, jokainen pääsee ns. stagelle esittelemään kuukauden aikaansaannoksena ja tulevan kuukauden suunnitelmat.

 

”People go along with leaders they get along with.”

 

Asia, jota 21 kiistatonta lainalaisuutta korosti, oli todisteet aiemmasta menestyksestä, jotta voi olla kunnioitettu johtaja. Ja tätä on myös meillä pidetty tärkeänä asiana. Lähden siinä mielessä kiitollisesta asemasta tehtävääni, että minulla on kaikkien tiimiläisten luottamus ja luotan myös heihin. Ainakin tunnen, että tiimiläiset luottavat niin taitoihini, kuin siihen, että teen asioita.
Myös toinen kirja puhuu esimerkin tärkeydestä ja se on ollut treeneissä keskustellessamme yksi tärkeimpiä ominaisuuksia tiimiliiderissä: miten voi vaatia muilta, jos ei itsekään tee vaadittuja asioita?
Siitä päästään itsensä johtamiseen, joka on aika oleellinen osa toistenkin johtamisessa. Tällä hetkellä minulle toimii oikein mainiosti Self Journal, joka ostettiin meille kaikille joululahjaksi. Olen aikaisemmin huomannut, että minun pitää kirjoittaa asiat näkyviin, jotta muistan ne. Nyt kalenteri pakottaa minut suunnitelmallisuuteen joka päivä. Välillä toki lipsun, mutta kokonaisuudessaan olen kokenut olevani tehokkaampi ja saavani paremmin aikaan. Todella energisoiva tunne! Lisäksi joka iltainen reflektointi auttaa minua pysähtymään. Joskus olen nimittäin vähän kärsimätön ja asioita jää oppimatta, kun en pysähdy pohtimaan. Nyt haluan olla toisille se kannustava esimerkki, että kun minä pystyn, niin pystyy muutkin.

 

Suurimmaksi johtamishaasteekseni olen laittanut tulosjohtamisen. Näin viimeisenä vuonna meillä on aika kovat rahalliset paineet maailmanympärysmatkan takia. Tiimiliiderin valinnankin yhteydessä tuotiin esille, että minä olisin hyvä ihmisten johtaja, mutta nyt vaaditaan tuloksia. Johtamisen tikkailla olen siis toisen kirjan mukaan yrittämässä tarttua kolmanteen askelmaan: Tuloksia! Tällä hetkellä työkaluiksi olen ajatellut järjestelmällistä seurantaa ja ”kuria”. Apuna jälleen kerran Saara, jolle talouspäällikkönä rahan tekeminen on tärkeää ja hän osaa sitä hyvin johtaa. Toimimme yhdessä rintamassa. Ja me pidämme koko ajan mielessä gameplanimme ja tavoitteet, jotka on yhdessä asetettu. Aiemmin on nimittäin huomattu, että kun jollakulla ei ole koko ajan otetta ns. isoon kuvaan, ei asioita lopulta tapahdukaan. Nyt tunnen kuitenkin, että meitä ajaa vahva velvollisuudentunto; itsekin oikein hain virkaa ja asetimme myös palkkiotoiveen.

 

”The higher you want to climb, the more you need leadership”

 

Aika paljon puhun Saarasta ja yhteistyöstämme ja olenkin sitä mieltä, että johtajana on tärkeää, ettei jää yksin. Vielä emme ole paljoa tehneet jory-työskentelyä yhdessä, mutta toki aikaisempi työskentelyhistoria jo tekee minulle olon, että olemme aika samalla sivulla asioista. Ja koska haluan oppia tulosjohtamista, olen oikeassa seurassa. Ja meillä on yhteinen draivi ja innostus tiimiä ja tavoitteitamme kohtaan. Oli kyseessä mikä tahansa puuha, niin kovin pitkälle ei pötki, ellei ole itse innostunut.
Eniten eteenpäin ajavat ehkä juuri ne tavoitteet; haluan, että lopussa voimme sanoa: me tehtiin se! Tällä kertaa saavutamme tavoitteet. Siihen uskon tällä hetkellä, mutta se vaatii myös paljon duunia meiltä jokaiselta.

Tiimidynamiikkaa vielä ajatellen meidän tiimissämme johtamishaasteena on se, että jokainen menee vähän omaan suuntaan. Päätettiin syksyllä, että Driimi on alusta, jonka kautta ihmisten on mahdollista tehdä eri asioita. Se hajanaisuus tuo aina välillä haasteita, liittyen siihenkin, että mikä meitä yhdistää, miksi treenaamme yhdessä. Mutta yhteisiä asioita pitää vaan muokata jokaisen omaan raamiin sopivaksi. Ehkä ensimmäistä kertaa se onnistui nyt, kun kävimme gameplania lävitse; Aleksin kohdalla mietittiin miten asetetut tavoitteet muokkautuvat Jefu Storen ympärille.

 

Viimeisenä ajatuksena tähän vuoteeni on toisen kirjan neljäs taso: help people to grow. Omaan oppimissopimukseeni laitoin, että kovien tulostavoitteiden lisäksi haluan, että jokainen meistä onnistuu myös yksilönä. Onnistumisen kokemuksia viimeiseen vuoteen ja eväitä tulevaan. Mymmi-rahoja voi hätätapauksessa tehdä myös Muutosryhmällä, mutta haluan, että jokaisen vuoteen mahtuu oikeasti onnistumisia itselle tärkeissä projekteissa. Se olisi paras tunne, joka itse kullekin voisi jäädä käteen.

 

”If there is no journey, there is no leadeship.”

 

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!