Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Entrepreneurship & small business

Kirjoitettu 07.12.18
Esseen kirjoittaja: Mikko Holappa
Kirjapisteet: 3
Kirja: Entrepreneurship & small business
Kirjan kirjoittaja: Paul Burns
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja on iso ja pitkälukuinen ja vielä lontoon murteella, mutta sitäkin mahtavampi teos yrittäjyydestä ja todellisista yrittäjä caseista. Kirjassa on paljon oivaltavaa ja opettavaista kokemuksella kerrottua asiaa, mistä yrittäjä tai yrittäjyydestä kiinnostunut henkilö saa paljon irti. Joka kappaleen jälkeen on valmiina kysyttynä runsaasti esseen ja pohdinnan aiheita ja käytänkin tässä yhtä niistä, mikä kuuluu vapaasti käännettynä näin. Unelmoitko perustavasi oman bisneksen? Miksi/miksi et? Mitkä ovat mielestäsi suurimmat haasteet mitä tulet kohtaamaan?

Aluksi kuitenkin opuksen oppeja yrittäjyydestä, siitä millaisiksi yrittäjä luonnehditaan ja millä mindsetillä varustettuja he yleensä ovat. Viimeisen 30 vuoden aikana bisnesmaailma on hurahtanut ja käytännössä alkanut pyöriä yrittäjien, ei enää miljardiomistaja sukujen mukaan. Maailma pyörii juuri niiden henkilöiden kautta, jotka ensin päättävät työllistää itsensä ja sitten muita ja mahdollisesti yrityksen kasvaessa satoja, jopa tuhansia ihmisiä. Talouden jatkuva kasvu on pitkälti juuri yrittäjien ansiota ja etenkin länsimainen politiikka tukee suurelta osin yrittäjyyttä, vaikka vastaan hankaajiakin aina valitettavasti riittää.

Kuka ja mikä yrittäjä sitten on? Paul Burns on kirjassa kuvaillut muutamia yrittäjän tyypillisiä piirteitä. Yrittäjä on opportunisti, joka käyttää hyväkseen tilaisuuden tehdä voittoa ja hyötyä parhaalla mahdollisella tavalla, kun sellainen tulee eteen. Hän on opportunisti, joka näkee mahdollisuuden siinä missä tavallinen tallaaja näkee ongelman. Yleensä yrittäjän ongelma on nähdä ongelmien joukosta vain yksi mahdollisuus kerralla tai ainakin keskittyä vain yhteen mahdollisuuteen kerralla. Liikaa tekemällä ja haalimalla yrittäjä ajaa itsensä, henkilöstönsä ja firmansa helposti hermoromahduksen partaalle. Yrittäjä on myös innovatiivinen ja miettii jatkuvasti, miten jonkin asian voisi tehdä toisin, ehkä hieman paremmin ja tuotteliaammin. Innovatiivinen henkilö ei kuitenkaan ole, niin kuin yleensä ajatellaan, Pelle Peloton, joka keksii jonkin uuden härvelin, joka tilanteeseen, vaan ihan tavallinen laajemmin ajatteleva ihminen. Kirjassa on lause Neil Kellyltä, mikä on myös oma näkemykseni innovaatiosta. ”True innovation is rarely about creating something new. It´s pretty hard to recreate the wheel or discover gravity; innovation is more often about seeing new opportunities for old designs.” Käännöksen, jos joku tarvitsee niin google auttaa. Tämä lause on ehkä tärkeimpiä muistettavia, kun lähdetään tekemään esim. synnytyksiä täällä akatemialla. Liian usein innovaatio tapahtumissa lähdetään juurikin keksimään sitä pyörää uudelleen ja silloin mennään perse edellä puuhun. Se innovatiivisuudesta. Yrittäjiä yhdistää myös tavallista parempi mahdollisuus vaurastua, mikä vaatii jatkuvaa kasvua ja toimivaa bisnestä, mutta se on ehdottomasti maali ja houkute. Yrittäjä on henkilönä myös itsevarma ja itse motivoituva. Hän tulee kohtaamaan epävarmuutta, etenkin alku taipaleella ja mahdollisesti tietyistä kausiluontoisista sesongeista johtuen myös pitkin yrityksen uraa. Epävarmoista oloista yli päästäkseen on oltava, melkein sairaanloista itsevarmuutta ja jopa pientä hulluutta. Sellainen yrittäjä on mielestäni hienosti kuvailtuna, näen näitä ominaisuuksia akatemialla ja tiimissäni joka päivä ja se tekee siitä niin mielettömän siistin paikan!

Sitten siihen kirjassa esitettyyn kirjoitus aiheeseen eli meinasinko yrittäjäksi ja mitä ongelmia edessäni mahdollisesti näen. Kyllä, ehdottomasti unelmoin ja suunnittelen oman firman perustamista. Syitä on monia, perheessä pitkään ollut yrittäjyyttä, haluan olla itseni pomo ja sitten on vielä se kiero halu rikastua jonain päivänä ja asiahan on niin että työn teolla pärjää, mutta kaupalla rikastuu eli sen puolesta yrittäjyys kutsuu. Näen myös itsessäni piirteitä, joita aiemmin tekstissä kerroin, mikä lupaa hyvää tässä vaiheessa uraa. Ensimmäinen bisnes on todennäköisesti jettivuokraus bisnes tulevana kesänä, kyseisen yrityksen kaupoista on jo avattu keskustelu ja sitä kohti mennään itsevarmana ja röyhkeänä. Toivotaan, että päästään maaliin asti. Mitä haasteita tulevaisuudessa yrittäjänä tulee vastaan? No, swotti on tehtävä toki tarkkaan, ryhtyy mihin tahansa bisnekseen ikinä, mutta mainitussa jettijutussa haasteena tulee olemaan lyhyen kauden mahdolliset huonot säät, omat markkinointi taidot tai niiden puute ja se että ollaan kokonaan uuden edessä. Ei yrittäminen varmasti tule olemaan helppoa, mutta haasteet on yksi tekijä mikä ehdottomasti kiehtoo jo itsessään.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!