Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Epävarmuudesta ja varmuudesta

Kirjoitettu 19.11.20
Esseen kirjoittaja: Iina Laurikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Epävarmuudesta ja varmuudesta
Kirjan kirjoittaja: Jaana Venkula
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Epävarmuudesta ja varmuudesta. ”Epävarmoja tapahtumia ei voida hallita, mutta niiden kohtaamiseksi jokainen voi harjoitella uusia taitoja.” Jokaisen elämässä tulee varmasti eteen asioita mitkä aiheuttavat epävarmuutta. Esimerkiksi sattumat, kriisit, riskit sekä muutokset aiheuttavat usein epävarmuutta ja epävarmuudesta seuraa erilaisia tuntemuksia kuten vaikka ahdistuneisuutta. Epävarmuus voi olla myös hyvästä, mutta siitä ei ole hyvä tulla liian iso ongelma elämään. Sitä on vain opeteltava käsittelemään.

 

Jotta epävarmuutta olisi ehkä helpompi kohdata on hyvä tietää mitä mekaanisella ja virtaavalla prosessilla tarkoitetaan.

 

Mekaaninen prosessi;

 

Toimintaa jolla on selkeä päämäärä ja jonka tuloksena syntyy jokin tuote. Mekaanisessa prosessissa lopputulos on ennakoitu. Suunnittelu on tärkeä osa tätä prosessia. Mekaaninen prosessi voisi olla esimerkiksi jonkin tuotteen valmistus, vaikka tuoli.

 

Virtaava prosessi;

 

Toimintaa jonka päämääränä on itse toiminnan ylläpito. Vaikka toiminnalla onkin jokin suunta niin niin mitään päämäärää ei siltikään saavuteta. Virtaavassa prosessissa lopputulos on ennakoimaton ja päämäärä on todennäköisesti vain suuntaa antava. Prosessi itsessään tuottaa tietoja ja taitoja mitkä vievät kohti päämäärää. Esimerkkinä virtaavaan prosessiin voisi olla vaikkapa johtaminen.

 

Epävarmuus liittyy virtaaviin prosesseihin enemmän kuin mekaanisiin prosesseihin. Mekaaniset prosessit ovat varmempia.

 

Joitakin epävarmuuden kohtaamisen taitoja

 

Epävarmuuden luonnollisuuden käsittäminen. Epävarmuuden aiheuttamien tuntemusten ymmärtäminen sillä se on vain merkki siitä, että meissä on käynnistynyt pyrkimys selvitä siitä tilanteesta.

 

Kyky ymmärtää, kohdella ja organisoida keskenään epävarmoja ja varmoja asioita sekä tilanteita. Onko kyse mekaanisesta vai virtaavasta prosessista.

 

Reflektoiva kuuntelu ja toisten näkemysten kunnioittaminen. Uusi tieto ja ratkaisu luodaan huomioiden pohjalta.

 

Preesensissä toimimisen taito. Eli mitä juuri nyt tapahtuu ja mitä tehdään suhteessa siihen mitä tapahtuu.

 

Konfliktinratkaisukyky.

 

 

 

Kirjasta jäi lähinnä käteen se, että miten paljon maailmassa sekä elämässä on epävarmoja tilanteita ja asioita. Se on täysin normaalia ja niin tulee aina olemaan. Epävarmat tilanteet ja niistä selviäminen kehittää sekä opettaa meitä. Kirjan tyyli ei välttämättä ole sieltä helpoimmasta päästä ymmärtää, mutta kyllä sieltä jotain sai silti irti. Tämä aihe olisi itselle ollut ehkä helpoin ymmärtää niin sanotusti rautalangasta vääntämällä.

 

Olen itse vähän sellainen, että jos jotain pitää tehdä haluan tehdä sen oikein. On todella vaikeaa lähteä tekemään jotain ilman että tietää mitä oikeastaan on tekemässä. Ilman minkäänlaista ohjeistusta ja kun ei ole varmuutta oikein mistään. Olen todellakin epämukavuusalueellani tällaisissa tilanteissa. Näissä tilanteissa saattaa helposti jumittua paikalleen, mutta tärkeintä olisi saada edes jotakin aikaan. Sekin on tyhjää parempi. Jo tehtyä on helpompi lähteä korjaamaan tai muokkaamaan kuin tyhjää.

 

Jos minun pitäisi vaikka etsiä tietoa netistä tai jostain muualta itse johonkin asiaan liittyen minun voi olla vaikeaa luottaa tähän tietoon 100%, sillä luotan tietoon enemmän jos saan sen joltain asiasta oikeasti tietävältä henkilöltä. Ehkä tässäkin on pieni ongelma itseensä luottamisessa, kun ei välttämättä luota omaan taitoon tehdä asioita. Jään ehkä miettimään liikaa asioita mikä siten tuottaa epävarmuutta. Vaikka epävarmuudesta ei kannata täysin pyrkiä pääsemään eroon niin silti välillä pitäisi täysin unohtaa ja antaa vain mennä. Tiimiakatemiallakin ollessa eteeni on tullut sellaisia tilanteita missä minulla ei ole ollut hajuakaan mitä lähteä tekemään ja asioita on pitänyt itse selvittää. Tämmöiset tilanteet ovat siten aiheuttaneet epävarmuutta ehkä juuri siksi koska luottoa omaan tekemiseen ei ole hirveästi ollut. Luulen kuitenkin, että tiimiakatemia paikkana on oikein hyvä tällaisessa kehittymiseen. Uskon että itsellänikin suurimmasta osasta epävarmuudesta voi opetella eroon.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!