Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Eri planeetoilta

Kirjoitettu 04.09.15
Esseen kirjoittaja: Niko Eskelinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Miehet ovat Marsista, Naiset Venuksesta
Kirjan kirjoittaja: John Gray
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Onneksi lapsena ei tarvitse välittää naisten ja miesten välisistä eroista. Silloin voi rauhassa temmeltää ja vaikka pussata tyttöä suulle sen suurempia riitoja aiheuttamatta.

Nyt kun on astunut aikuisten maailmaan, niin on tämä maailma kyllä huomattavasti mennyt hankalammaksi. Välillä on sellaista meininkiä, että naiset ja miehet ovat kuin eri planeetoilta. Vaikka kirjan on kirjoittanut parisuhde ongelmiin erikoistunut filosofian tohtori John Gray ja kirjassa käydään läpi asioita enemmän parisuhteen kannalta, on sen lukemisesta hyötyä myös työelämässäkin.

 

Miehet ja naiset toimivat sekä ajattelevat eri tavalla. Elämä ei ole niin mustavalkoista kuin monet miehet luulevat, eikä myöskään niin monimutkaista kuin naiset luulevat. On tärkeää ymmärtää toimintatapojen ja ajattelutapojen väliset erot, jotta esimerkiksi tiimissä vuorovaikutus on helpompaa ja se toimii moitteettomasti. Myös ihmisten johtaminen helpottuu huomattavasti, kun ymmärtää kuinka käsitellä miehiä ja naisia. Heitä kuitenkin tarvitsee johtaa eri tavoilla.

Käytännössä miesten kanssa voi vain sopia asioista ja antaa veljellisiä neuvoja miten asiat voi tai kannattaa tehdä. Naisten kanssa asioista täytyy keskustella ja kuunnella. Tämähän oli nyt miehen näkökulma. Nainen voisi sanoa, että naisten kanssa voi vain keskustella ja kuunnella. Miesten kanssa asiat vain sovitaan siltä seisomalta ja neuvoja vilisee ilmassa kuin sadepisaroita. On kuitenkin hyvä, että naiset ja miehet ovat erilaisia! He sopivat erilaisiin tehtäviin toisiaan paremmin ja osaavat käsitellä tilanteita eri tavalla.

Tiimiakatemialla olisi hyvä ottaa huomioon se, että miehillä ja naisilla on erilaiset tavat käsitellä tunteita. Kuvitellaan tilanne (tai ei sitä varmaan ole vaikea kuvitella), jossa treeneissä tulee ongelma mikä pitää ratkaista. Ainakin meidän tiimissä, äijille on yleensä selvää pässinlihaa mitä tehdään ja tunteita ei paljon laiteta kehiin, kun taas ladyt haluavat keskustella ja avata ongelmaa tarkemmin.

Tämä pohjautuu siitä, että naiset haluavat ”avautua” ja puhua tunteistaan muille, koska se auttaa ja parantaa mielialaa, antaa emotionaalista tukea. Miehet enemmin kuin yhdessä tuumin päätyvät yhteen ratkaisuun, joka kaikkien karjujen mielestä on loistava, jonka jälkeen jättäydytään keskustelusta taka-alalle ja aletaan tarkkailemaan. Miehet ovat juroja luolamiehiä, jotka tykkäävät vetäytyä omiin mietteisiinsä.

 

Molempien sukupuolien olisi siis hyvä ymmärtää kuinka toinen toimii ja käyttäytyy ja miksi hän tekee niin. Olen tässä hetken aikaa tarkkailut molempien sukupuolien käyttäytymistä niin Akatemialla kuin kotona ja olen päätynyt seuraavanlaisiin johtopäätöksiin:

  • Miesten täytyy panostaa enemmän kuunteluun ja asian prosessointiin. Naiset eivät kaipaa meidän loistavia neuvojamme, jos heidän mieltään painaa jokin tai joku asia täytyy ratkaista. Sinun, mies, on kuunneltava ja näytettävä läsnäolosi sekä keskusteltava asiasta. Keskustelun kautta nainen saa tukea mitä kaipaa ja ratkaisu saattaa syntyä keskustelun tuloksena.
  • Antakaa neuvoja vain silloin kun niitä kysytään!

 

  • Naisten täytyy malttaa epäsuorien puheiden kanssa. Sanokaa asiat mieluummin suoraan ja lyhyesti. Siten, että miehelle ei tule tarpeetonta oloa tai korvissa kuuluu vaan nalkutusta. Miehet ovat yksinkertaisia, viestikää siis yksinkertaisesti!

 

Molempien sukupuolten on siis ymmärrettävä toisen käyttäytymistä ja tultava vastaan, jotta molemmat kulkevat samaa polkua eteenpäin. Kaikkien kannattaa edes joitain lukuja tästä kirjasta lukea tai ottaa selvää naisten ja miesten välisistä eroista. Maailma helpottuu huomattavasti!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!